Berichten
Voorbij de beperking
Behandel mensen met een beperking niet langer als een aparte en zielige soort. Dat beeld is hopeloos verouderd, zegt VN-rapporteur Catalina Devandas Aguilar. Vorm de maatschappij liever om, zodat iedereen erin past. En als je mensen met een beperking als normaal onderdeel ervan beschouwt, kan ook het grootste taboe worden geslecht: dat van hun seksuele rechten. Een dag met Devandas in Den Haag.
Sociale verandering is als de jaarlijkse springprocessie in Echternach
Trump die weer terug wil naar de fossiele energie, Erdogan die droomt van het groot Ottomaanse rijk en Baudet die de klok weer 150 jaar wil terugzetten omdat Europa toen een stralende zon was in de wereld. Volgens Hans Beerends zijn al deze reactionaire uitspraken en emoties angstreacties die je keer op keer in de wereldgeschiedenis terugziet. Sociale verandering verloopt zoals de jaarlijkse springprocessie in Echternach waar men springend maar traditioneel drie stappen voorwaarts deed en dan weer twee stappen terug.
Respect voor bevallende vrouwen wereldwijd
In 2010, toe zij voor het laatste deel van haar studie geneeskunde in Suriname zat, schreef Irene de Vries met regelmaat wegblogs voor Vice Versa, Nu, ruim zeven jaar later en onder andere na een intensieve periode als arts in een streekziekenhuis in Zambia, pakt ze de draad van het schrijven weer op. In deze eerste bijdrage breekt ze een lans voor bevallende vrouwen wereldwijd.
Goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen: een gedeelde ambitie voor 2030
Ieder jaar, op 12 december, voeren organisaties actie voor het recht op goede en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. In deze opiniebijdrage pleit Petra van Haren (Cordaid) voor een verdubbeling van het Nederlandse ontwikkelingsbudget hiervoor.
Goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen: een gedeelde ambitie voor 2030
Ieder jaar, op 12 december, voeren organisaties actie voor het recht op goede en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. In deze opiniebijdrage pleit Petra van Haren (Cordaid) voor een verdubbeling van het Nederlandse ontwikkelingsbudget hiervoor.
Capricieuze politiek
OPINIE- Groot was de verbazing bij Paul Hoebink toen er tijdens de begrotingsbehandeling van minister Kaag opeens een motie voorlag die de regering opriep om flink geld te gaan investeren in het basisonderwijs. Gedreven als een veertje op de wind of door een lobby stellen Kamerleden volgens Hoebink iets voor dat ‘als een tang op een varken slaat’ als je de historie kent.
‘Wilt u wat minder jargon gebruiken?’
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verdedigde gisteren en vandaag haar begroting. Vice Versa keek mee en zet puntig op een rij wat ons opviel.
‘Kan er iemand Zorgpersoneel als ontwikkelingsproject nemen?’
Gisteren vond het Global Health Café over het wereldwijde tekort aan zorgpersoneel plaats. Afrikaanse experts benadrukten het belang van investeringen in zorgpersoneel – ook via ontwikkelingshulp. Alleen moet dat wel op de juiste manier gebeuren.
‘Adopteer een SDG’: méér dan zes maanden vrolijke aandacht
Komende woensdag en donderdag staat de begrotingsbehandeling van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op de agenda. Volgens Linde-Kee van Stokkum is het initiatief ‘Adopteer een SDG’ een goede gelegenheid om scherpte in de begrotingsbehandelingen aan te brengen.
Dromen van een gemeenschap zonder moedersterfte
Zeventien miljoen: dat is momenteel het tekort aan dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen. Op wereldniveau vergaderen regeringen erover, maar wat kun je in de tussentijd doen? Een inkijkje in Kibera, de grootste sloppenwijk in Nairobi, waar Margaret Kilonzo als lokale gezondheidswerker strijdt tegen cholera en moedersterfte, maar er niet van kan leven.
Experts uit vier Afrikaanse landen geven perspectief op tekort aan zorgpersoneel tijdens eerste Global Health café
Komende maandagmiddag 20 november vindt het eerste Global Health Café plaats, een nieuw initiatief van verschillende organisaties om aandacht te vragen voor de brede agenda van mondiale gezondheid. Onder leiding van Petra Stienen gaan interessante gasten in gesprek over het thema Zorgpersoneel. Een bijzondere plek is ingeruimd voor vier experts uit diverse Afrikaanse landen en met verschillende expertises.
Gezondheidszorg in Kenia: een product of een mensenrecht?
Iedere Keniaan heeft tegenwoordig toegang tot gezondheidszorg binnen een straal van vijf kilometer. Fredrick Oluga, voorzitter van de KMPDU, geeft echter aan dat dit weinig zegt over de bereikbaarheid van de nodige zorg. ‘Ondanks de stakingen waarmee dokters de Keniaanse overheid ter verantwoording willen roepen, zien we niet veel verbetering.’ Het lijkt erop dat de overheid zelf in staking is.
Het nieuwe wereldtekort: zorgpersoneel
Vergrijzing in het Westen, te lage lonen en te weinig opleidingen in ontwikkelingslanden: het gebrek aan verpleegkundigen en dokters neemt met miljoenen toe. Zo worden de duurzame doelen onhaalbaar. Wat merken ze ervan in Nigeria en Malawi? En hoe valt dit tij te keren? Het eerste verhaal in het online kennisdossier over mondiale gezondheid.
De universiteit is geen loopjongen van de politiek
Moet wetenschappelijk onderzoek de politiek en de economie dienen? Juist nu, met onvoorziene politieke krachten aan de macht, is deze vraag relevanter dan ooit. Professor Rivke Jaffe van de Universiteit van Amsterdam waarschuwde er eind vorig jaar tijdens dit interview alvast voor. Komende woensdag 15 november zal ze hierover verder in debat gaan tijdens de Nacht van de Wetenschapper.
De Kolencruise: tempo achter de transitie van fossiele naar duurzame energie
Aan de vooravond van de klimaattop in Bonn, vaarde ‘de Kolencruise’ afgelopen vrijdag met een flinke bemanning aan wereldverbeteraars door de haven van Amsterdam. Samen met Rotterdam, steekt deze met kop en schouders boven alle Europese havens uit als het gaat om de doorvoer van steenkolen. Hier moet zo snel mogelijk een stop op komen, vinden milieuactivisten. Mensenrechtenactivisten wilden daarnaast de impact laten zien die de kolen hebben in Colombia en Zuid-Afrika.
Bram Büscher: Meer scherpe randjes graag
Wat is de rol van de wetenschapper in het publieke debat en in samenwerkingen met niet-wetenschappelijke partners? Over die vragen organiseren Vice Versa en NWO-WOTRO op 15 november de Nacht van de Wetenschapper. Het idee ontstond ooit naar aanleiding van dit interview met Bram Büscher uit 2016 dat we daarom nog een keer van stal hebben gehaald. Een inspirerend gesprek met een jonge wetenschapper die het publieke debat verscherpt.
Bloedkolen: een strijd van ons allemaal
Een dag na de Kolencruise beseft Ayaan Abukar dat alle problemen samenhangen. In deze column pleit ze ervoor de strijd te bundelen: voor mens en milieu, hier en elders. We leven ìn de geschiedenis van westerse uitbuiting; het is niet te laat om in te grijpen.
Breek de klimaatbeweging open
Komende maandag begint de Klimaatconferentie in Bonn. In deze column vraagt Ayaan Abukar zich af hoe het komt dat de succesvolle klimaatbeweging in Nederland er niet in slaagt om Nederlanders met een migratieachtergrond te bereiken.
Het nut van zeven jaar actievoeren tegen ‘bloedkolen’ uit Colombia
Colombia is een van de grootste leveranciers van kolen aan Nederland. Bloedkolen, volgens vredesorganisatie Pax, vanwege vermeende steun van mijnbouwbedrijven aan paramilitairen tijdens de Colombiaanse burgeroorlog. Wat leverde zeven jaar actievoeren tegen bloedkolen tot nu toe op – en wat ook niet? Een interview met campagneleider Wouter Kolk, als laatste deel in de serie naar aanloop van de kolencruise deze vrijdag.
Hoe vrouwen in Zuid-Afrika de macht van de mijnbouw trotseren
Onze Nederlandse energievoorziening is voor een deel te danken aan de Zuid-Afrikaanse steenkool. Niet alleen wij merken daar de effecten van: die ondervinden de vrouwen in Zuid-Afrika ook. Via landonteigeningen, astma en verkrachtingen, bijvoorbeeld. Maar vrouwen eisen hun rechten op. Een interview met Fatima Vally van ActionAid: het derde deel in een serie over tegenmacht in de steenkoolindustrie in aanloop naar de kolencruise aanstaande vrijdag.
Vertrouwen in de toekomst vergt leiderschap en een nieuwe economie
Vertrouwen in de toekomst, is het motto van het nieuwe kabinet. Maar volgens Christiaan Hogenhuis, beleidsmedewerker van stichting Oikos, vereist dit een hele andere manier van leiderschap en een nieuwe economie. Een voorzet op het symposium ‘Een nieuwe economie van iedereen’ op 2 november aanstaande.
- 1
- 2
- 3
- …
- 209
- Volgende »