AANKONDIGING Online debat Migration: Routes & Roots

 

Na het online-debat ‘The Show must go on’  over de sustainable development goals (SDG’s) gaat deze week een nieuwe discussie van start op Viceversaonline.nl. De komende maand zal de website vrijwel geheel in het teken staan van een online-debat over Migratie en Ontwikkeling, onder de titel ‘Migration: Routes en Roots.’ De discussie wordt op 30 oktober afgesloten met een live-debat in Pakhuis De Zwijger. Wat kunt u de komende weken verwachten?

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) maakte op Wereld Vluchtelingendag 2015 bekend dat bijna zestig miljoen mensen op de vlucht of ontheemd zijn door geweld of humanitaire crises. Het aantal arbeidsmigranten dat naar het Europese vasteland probeert te reizen, is in de afgelopen jaren ook toegenomen. Daarbij verliest een toenemend aantal mensen het leven op de route via de Middellandse Zee. Maar ook via Sub-Sahara Afrika, de Centraal Amerikaanse en Zuidoost-Azië routes raken steeds meer mensen, vaak met gevaar voor eigen leven, op drift. Ondertussen gaat het debat in de politiek en media voornamelijk over de vraag hoe het aantal migranten kan worden teruggedrongen. Daarbij wordt de toon van het debat steeds harder. Ook lijkt er een gebrek te zijn aan aandacht voor de grondoorzaken van irreguliere migratie, een duurzame aanpak en constructieve oplossingen. De stem van de herkomstlanden wordt nauwelijks betrokken bij het debat.

Deze urgente actualiteiten vragen om een diepgaande en verfrissende dialoog over migratie, waarin ruimte is voor innovatie, out of the box-ideeën en menselijke verhalen. Vice Versa zoomt vier weken lang in op deze thema’s, waarbij met een transnationale blik naar migratie en ontwikkeling wordt gekeken.

Online debat (5 – 30 oktober 2015)

Week 1 (5 – 9 oktober) – Wees welkom: migratie en de Nederlandse samenleving

Het online debat begint met de feiten en cijfers over migratie. Is de migratie naar Nederland wel zo massaal als in diverse media wordt gesuggereerd? En hoe verhoudt het aantal immigranten in Nederland zich tot de wereldwijde groep van immigranten? Een terugblik op de geschiedenis van migratie in Nederland komt aan bod, en het huidig debat wordt in historische context geplaatst. Een analyse van de relatie tussen migratie en ontwikkeling zal niet ontbreken in deze eerste week.

Week 2 (12 – 16 oktober) – De uitwassen: mensensmokkel en de gevaarlijke routes

Deze week is er live verslag door twee Vice Versa redacteuren vanuit het Global Forum on Migration and Development (GFMD) in Istanbul. Tijdens deze conferentie gaan VN-lidstaten en civil society in gesprek over de relatie tussen migratie en ontwikkeling. Het online debat focust op twee thema’s: het beschermen van de mensenrechten van migranten en het tegengaan van uitbuiting (inclusief mensensmokkel). Alternatieven voor de gevaarlijke routes die de vluchtelingen en migranten afleggen via de Middellandse zee komen aan bod, en de veelgehoorde oplossing van opvang in de regio zal kritisch worden bekeken.

Week 3 (19 – 23 oktober) – Gedeelde verantwoordelijkheid: duurzame investeringen en partnerschappen

De meeste experts zijn het erover eens dat een oplossing voor het migratievraagstuk meer behelst dan alleen de aanpak van mensensmokkelaars en opvang in de regio. Hiervoor is een duurzame aanpak van de grondoorzaken van illegale migratie nodig. Maar wat zijn die grondoorzaken, en hoe kunnen die duurzaam worden aangepakt? Voor welke partners is een rol weggelegd? En welke rol spelen de Afrikaanse landen van herkomst en Europese lidstaten in deze context?

Week 4 (26 – 30 oktober) – Bruggenbouwers: brain-gain en migrantenondernemerschap nader bekeken

De laatste week van het online debat zoomt in op de rol van diaspora. Met hun kennis van de situatie in het land van herkomst, kunnen zij van toegevoegde waarde zijn voor ontwikkelingsorganisaties en bedrijven die daar actief zijn of willen worden. Migranten komen aan het woord, die met sociaal ondernemerschap een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land van herkomst. Tot slot wordt bekeken hoe dit potentieel nog beter kan worden benut, bijvoorbeeld door een herinrichting van de internationale ontwikkelingssamenwerking.

Slotdebat

Nadat online de verdieping is gezocht en vernieuwende ideeën zijn uitgewisseld, gaan we live in dialoog! En wel op 30 oktober 2015 in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam). Hier komen we onder meer terug op de belangrijkste conclusies van het GFMD en presenteren we een white paper met de belangrijkste resultaten van het online debat. Dit white paper kan dienen als voorbereiding op de top in Valletta.

Doe mee!

Welke inzichten moeten we vooral niet vergeten? Discussieer mee op ons platform door een reactie te geven op onze artikelen, of mail naar redactie[a]viceversaonline.nl om zelf een idee in te brengen of een opiniestuk in te sturen.

Ook op twitter (#migratiedebat) en op Facebook kun je mee discussiëren.

Dit project is een samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, HIRDA, de International Organization for Migration (IOM), Oxfam Novib en Vice Versa.

 

Auteur
Joke Pisters

Datum:
05 oktober 2015
Categorieën: