Lezing en presentatie van Het regenseizoen van Stephen Ellis

Op maandag 27 juni zal Stephen Ellis op het ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag een lunchlezing geven ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn boek Het regenseizoen. De lezing vindt plaats in de Oude Perszaal tussen 12:00 en 14:00 uur.

Afrika heeft in de afgelopen eeuw de snelste bevolkingsgroei beleefd in de geschiedenis van onze planeet. Dit heeft niet alleen geleid tot een enorme druk op zowel mens als milieu, maar heeft ook een immense verandering gebracht in de economische logica van het continent. Een Afrikaanse dichtregel zegt dat men nooit weet wat het regenseizoen gaat brengen, maar deze ontwikkeling geeft reden tot hoop.
Dankzij de mobiele telefonie raken Afrikaanse markten geïntegreerd en kan men in bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Nigeria mobiel bankieren. Het buitenland investeert meer dan ooit in het continent. Bovendien bezit Afrika 80 procent van alle braakliggende landbouwgrond in de wereld, en daar heeft het buitenland ook een begerig oog op laten vallen. Toch is er geen reden om aan te nemen dat Afrika op weg is naar politieke stabiliteit en ook zullen de ‘mislukte staten’ niet verdwijnen.

Afrika heeft zich ontwikkeld, maar op een manier die niemand had voorzien. Het regenseizoen laat zien hoe een miljard Afrikanen hun continent en daarmee de wereld veranderen.

Stephen Ellis is als historicus verbonden aan het Afrika-Studiecentrum in Leiden. Hij is tevens Desmond Tutu-hoogleraar aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit. Hij houdt zich al veertig jaar bezig met de studie van Afrika.

Mocht u bij deze lezing aanwezig willen zijn, dan dient u zich van tevoren aan te melden (dat kan voor 25 juni  hier onder vermelding van Het regenseizoen). Ook dient u op 27 juni een geldig identificatiebewijs mee te nemen.

Auteur
Vice Versa

Datum:
17 juni 2011
Categorieën: