1e Dag van het Afval – Uw schroot, mijn brood

Op 15 mei 2011 vindt de 1e Dag van het Afval plaats in Popcentrum 013 te Tilburg.

Afval bestaat niet meer. Afval is grondstof, handelswaar, hard kapitaal. Afval is goud waard; het wordt vergist, verbrand, gerecycled en upcycled. Afval wordt omgetoverd tot compost, groen gas, fleecetruien en spaanplaat. Machines halen er automatisch de laatste resten kunststof uit. En afval gaat de wereld over. Naar Azië bijvoorbeeld, waar ijverige handjes plastic zorgvuldig uitselecteren en het koper uit stroomdraden terugwinnen. In fonkelnieuwe producten, made in China, komt uw afval dan weer terug. Bovendien worden nieuwe producten steeds vaker zo ontworpen dat ze weer herbruikt kunnen worden (cradle-to-cradle).

Maar niet overal gaat het zo voortvarend. De ‘afvalloze’ wereld kent ook duistere kanten: giftig e-afval verziekt het milieu in arme landen als Ghana, de Probo Koala kon haar louche lading in Ivoorkust lozen en de Italiaanse maffia sluit deals met Somalische warlords om gifschepen af te zinken voor de kust.

Wat moet en wat kan er gebeuren om noord en zuid op één duurzame lijn te krijgen? Is het mogelijk ooit álle afval als grondstof te zien? Welke technieken brengt de afvalbranche in stelling om afval te scheiden en te verwerken? En hoe zit het met upcycling? Uit welk laagwaardig afval kunnen we vandaag al hoogwaardige grondstoffen produceren? Plus de ultieme hamvraag: wat gooit u eigenlijk weg?

Gastsprekers zijn o.a. Mike Anane, milieujournalist uit Ghana, Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam innoveren en oud-minister van VROM, Frans Föllings, directeur Markt & Technologie afvalverwerker Aterro, en Emile Lindemulder, hoofd van INTERPOL Environmental Crime Programme.

Uw schroot, mijn brood , is een gemeenschappelijke productie van TilburgDebatStad. De redactie is in handen van Marga van Zundert, voor de productie tekent Jeroen Bezem. Presentatie Michel Jehae en Ralf Bodelier. Met een speciaal optreden van Goslink, dé afval-band van Nederland.

Entree: 3 euro of een defect elektronisch apparaat
Inschrijven kan via: www.TilburgDebatStad.nl of www.wereldpodium.nu

Voor meer informatie en/of aanvragen van interviews met de sprekers vooraf of op de Dag van het Afval kunt u contact opnemen met redacteur Marga van Zundert (Wereldpodium), t. 013 468 7558 of e. marga@wereldpodium.nu

Zondagmiddag 15 mei 2011 | 14:00 – 17:00 uur | Popcentrum 013 Tilburg

Auteur
Krista Russchen

Datum:
02 maart 2011
Categorieën: