Nieuwe voedselcrisis dreigt voor Filipijnen

Door de wereldwijd stijgende voedselprijzen krijgt Azië dit jaar mogelijk weer te maken met een voedselcrisis. De Filipijnen loopt de meeste kans om in de problemen te komen.

Credit Suisse schreef vorige week in een rapport over inflatie in Azië dat een voedselcrisis vergelijkbaar met die in 2007 en 2008 niet kan worden uitgesloten.

De Zwitserse investeringsbank verwacht dat de wereldwijde graanprijzen zullen stijgen met 13 tot 14 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010.

De oorzaak van de huidige prijsstijging is een combinatie van slechte weerstomstandigheden in sommige productielanden, een toenemende vraag in Azië, exportrestricties en voedselspeculaties.

Kort daarvoor trok de FAO van de Verenigde Naties al aan de alarmbel. De organisatie waarschuwde dat miljoenen mensenlevens gevaar lopen, toen de wereldvoedselprijsindex een nieuw hoogterecord bereikte.

Volgens Credit Suisse is van alle Aziatische landen de Filipijnen het gevoeligst voor de stijgende voedselprijzen. Dit komt omdat de Filipijnse consumentenprijsindex voor 46,6 procent uit voedsel bestaat, het hoogste percentage in Azië. De voedselprijzen hebben daardoor een grote invloed op de inflatie in het land.

Wanbeleid

Een ander probleem voor de Filipijnen is het voortdurende rijsttekort en het wanbeleid dat de laatste jaren op dat gebied is gevoerd onder de voormalige president Gloria Arroyo. De Filipijnen is momenteel de grootste rijstimporteur ter wereld. Tijdens de crisis van 2007/2008 leidde dat tot problemen omdat het land tegen woekerprijzen zoveel mogelijk rijst inkocht (1,8 miljoen ton in 2007) en daarmee de prijs op de internationale markt nog verder opdreef. De National Food Authority (NFA), verantwoordelijk voor de import van rijst, betaalde de laatste drie jaar per 1000 kilo rijst gemiddeld 125 dollar boven de marktprijs. Daardoor kampt de NFA nu met een tekort van vier miljard dollar.

Er werd een gigantische rijstvoorraad opgebouwd (genoeg om 70 dagen aan de volledige Filipijnse vraag te voldoen), die vervolgens lag weg te rotten in pakhuizen verspreid over de archipel. Op last van de regering halveerden restaurants hun porties rijst. In de steden stonden mensen in de rij om een goedkope zak rijst in ontvangst te nemen van het leger en er ontstonden voedselrellen.

Of dat soort taferelen zich het komende jaar weer gaat afspelen hangt dus niet alleen af van de internationale marktontwikkeling, maar ook van het voedselbeleid van de Filipijnse regering zelf.