Wereldwinkel grote winnaar SBOS subsidieronde

In april vielen ze bij de MFS-aanvraag nog buiten de boot, maar de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels slaat tijdens de SBOS subsidieronde haar slag. Van de 16 programma’s die subsidies zullen krijgen om mondiale burgerschap in Nederland te bevorderen, zijn maar liefst twee projectvoorstellen van de Wereldwinkels. Een grote overwinning aangezien er welgeteld 101 aanvragen zijn ingediend. Vice Versa peilde de feestvreugde bij Huub Jansen, directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. 

Gefeliciteerd met de SBOS uitslag van afgelopen vrijdag! Heeft u het goed gevierd?
‘Dankjewel, we zijn er erg blij mee! We hebben het gevierd met Fairtrade fonkelwijn en eigen gebakken taart. We zijn erg opgetogen en er heerst een goede stemming op ons hoofdkantoor.’

Hoe voelt het na de afwijzing van de MFS-aanvraag om nu de grote winnaar van de SBOS-aanvraag te zijn?
‘De afwijzing van de MFS-aanvraag was een teleurstelling. Alsof de meerwaarde van ons werk niet gezien werd. Toen kregen we geen erkenning, nu echter wel. Het feit dat beide ingediende projectvoorstellen goedgekeurd zijn, bevestigt dit en dat voelt goed.  Het is niet alleen een erkenning voor ons werk, maar ook voor de fairtrade zelf. We zijn opgetogen dat er nu de ruimte is om een fantastisch programma uit te voeren de komende 4 jaar.´

Voor welke programma’s heeft u subsidie aangevraagd?
‘Het eerste programma waar subsidie voor is aangevraagd en gekregen, is de Fairtrade Gemeenten campagne. De komende vier jaar willen we ons vooral richten op samenwerking met andere organisaties. Nu we de subsidie binnen hebben kunnen we ons ook richten op samenwerking met organisaties die niet uit de ontwikkelingssector komen. Zo willen we gaan samenwerken met de horeca sector, hogescholen, universiteiten en ook met kerken. Eigenlijk met iedereen die consumentenartikelen op de markt brengt. Het idee is om het bedrijfsleven meer te betrekken bij fairtrade. Dit zouden we zonder de subsidie niet kunnen bewerkstelligen. De tweede aanvraag die zowel is ingediend als goedgekeurd betreft een jongerenprogramma. Dit programma benadert jongeren als consument, als ondernemer en als co-creator. Het is belangrijk jongeren te stimuleren mee te doen, zij zijn immers de toekomst.‘

Hoeveel hebben de wereldwinkels aan subsidies weten binnen te halen?
‘Voor de Fairtrade Gemeente campagne is voor een periode van 4 jaar een bedrag van 1 miljoen euro toegewezen, dit bedrag is gelijk aan de aanvraag. Voor het jongerenprogramma is 7 ton ter beschikking gesteld. De aanvraag bedroeg 778.000,- euro. Dit is met ongeveer 10 % gekort vanwege een inkorting op het programma.’

Wat vindt u van de 14 andere initiatieven die in de prijzen zijn gevallen?
‘Programma’s gericht op jongeren hadden een voorkeurspositie. Dit is goed terug te zien aan de initiatieven die goedgekeurd zijn. Dit is een goede zaak. Jongeren zijn immers erg betrokken en vinden het ook leuk om zich bezig te houden met zaken als mondiaal burgerschap. Het is super dat jongeren daar nu ook de kans voor krijgen. Toekomstgerichtheid, dat is wat we nodig hebben. Dat nou juist bij ons programma is gekort op het stage- en uitwisselingscomponent van het jongerenprogramma, terwijl zeven andere organisaties wel voor dergelijke programma’s subsidies ontvangen, is opvallend maar niet teleurstellend. Dit schept namelijk mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden met deze organisaties. Het samenwerkingscomponent zou ons goed passen. Het heeft per slot van rekening geen zin elke keer opnieuw het wiel uit te vinden.’

Auteur
Irene Arends

Datum:
18 januari 2011