Nieuwe Vice Versa uit

Vandaag is Vice Versa nummer 6 uitgekomen. Met daarin aandacht voor onder andere:

Hard bewijs op tafel

De ontwikkelingssector wordt scherp in de gaten gehouden: na zestig jaar armoedebestrijding wil het publiek resultaten zien. Daarvoor zijn betere evaluaties nodig. Nieuwe IOB-directeur Ruerd Ruben is voorstander van een harde, objectieve aanpak. Marleen Hasselerharm, directeur van ICS, gaat liever af op persoonlijke verhalen. Wie heeft gelijk?

Gouden kansen in Amerika

De overheidsbezuinigingen in de Nederlandse ontwikkelingssector zijn een feit en veel organisaties moeten zoeken naar alternatieve financiering. Amerikaanse ‘foundations’ blijken best de nodige dollars te willen overmaken – mits ze op de juiste manier worden overtuigd worden. Wat zijn de gouden tips om subsidie aan te vragen in de Verenigde Staten?

Familie De Gaay Fortman: verbonden met ontwikkeling

Bas de Gaay Fortman heeft zich als hoogleraar, politicus en bestuurder altijd beziggehouden met ontwikkelingssamenwerking. Drie van zijn dochters hebben zijn voorbeeld elk op geheel eigen wijze gevolgd. Vice Versa vroeg hen met elkaar in discussie te gaan over de toekomst van de sector. Een inspirerend ‘familie-interview’ over de noodzaak van verbintenissen met de rest van de wereld.

Onthullend: Sitting allowances

Een half maandsalaris betaald krijgen om een vergadering of training van een ontwikkelingsorganisatie bij te wonen – het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in Tanzania kan het je zomaar overkomen. Hoe kan het dat  ‘sitting allowances’ zijn verworden van een hulpmiddel tot een uit de hand gelopen gewoonte? Een klokkeluidersverhaal over een zwarte keerzijde van ontwikkelingshulp.

En verder:

De vaste columns van Jan Pronk en Paul Hoebink; de Beschouwing van Marc Broere over waarom een ‘herzuiling’ van de ontwikkelingssamenwerking misschien zo’n slecht idee nog niet is; de door Lau Schulpen samengestelde wetenschapsrubriek ‘Wat is wijsheid’; en in de rubriek ‘Het Wereldje’ onder andere een gesprek met de nieuwe ICCO-voorman Marinus Verweij.

Vraag een proefnummer aan bij Eva de Vries (eva@viceversaonline.nl) of neem direct een abonnement en ontvang een boek!

Auteur
Vice Versa

Datum:
03 december 2010
Categorieën: