Leren van Evalueren: stellen we de juiste vragen bij impactevaluaties?

Op vrijdag 29 september organiseert Vice Versa samen met een aantal partners de bijeenkomst ‘Leren van Evalueren: stellen we de juiste vragen bij impactevaluaties?’ Een dagvullend programma met interessante sprekers, workshops, twistgesprekken en debatten. 

In december 2015 organiseerde Vice Versa in samenwerking met een aantal partners de eerste Middag van het Evalueren. Ruim 160 mensen kwamen samen  bij Wageningen Economic Research (toenmalig LEI) in Den Haag om te praten over vragen als hoe we er nu eigenlijk voorstaan met het gebruik van evidence in de Nederlandse kennis- en ontwikkelingssector. Gebruiken wij de kracht van evaluatie om de juiste manier? En zo niet, hoe kan dat beter? Samen met beleidsmakers, wetenschappers en professionals exploreerden we in een interactieve afwisselende middag de status van impactevaluaties in Nederland en de rol van impactevaluaties in de toekomst. We deden dit vanuit het perspectief van de practitioner: leren van elkaar stond centraal.

Het is nu tijd voor een tweede bijeenkomst. Wat zijn de trends op het terrein van impactevaluaties? Welke nieuwe inzichten zijn opgedaan sinds de vorige bijeenkomst en wat is de invloed van recente maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen op impactevaluaties? Hoe evalueer je in een wereld die steeds complexer wordt? Maar bovenal staat de vraag centraal: stellen impactevaluaties de juiste vragen?

We hebben hierover een dagvullend programma samengesteld met interessante sprekers, workshops, twistgesprekken en debatten. Vanuit de organisatoren en door anderen worden er workshops verzorgd over actuele evaluaties en ook een kijkje in de keuken gegeven in het proces van nieuw op te starten impactevaluaties.

Zo presenteert de IOB een eerste opzet voor de evaluatie van het IMVO-beleid in 2018 en nodigt een ieder uit om mee te denken hoe dit soort evaluaties vorm te geven. WOTRO Science for Global Development nodigt de aanwezigen in een workshop uit om mee te denken over de rol en visie van WOTRO ten aanzien van langdurig wetenschappelijke onderzoek. En hoe evalueer je de impact van de strategische partnerschappen en wat betekenen impactevaluaties voor sociale ondernemingen?

Het programma staat nog deels open. Heeft u zelf een briljant onderwerp voor een workshop of sessie in gedachten, dat past bij het thema van deze dag: “Leren van Evalueren, stellen we de juiste vragen bij impactevaluaties?” die absoluut moet plaatsvinden, stuur dan voor 4 september een korte pitch aan marc@viceversaonline.nl.

Leren van Evalueren is een initiatief van IOB, Wageningen University and Research, NWO WOTRO Science for Global Development en Vice Versa.

 

Datum: Vrijdag 29 september

Locatie: Wageningen Economic Research (voorheen LEI),  Alexanderveld 5 Den Haag.

Tijdstip: 10.00-16.30

Voertaal: Nederlands (workshops kunnen evt. in het Engels plaatsvinden)

Kosten: 30 euro (Vice Versa leden), 45 euro (niet-leden). Inclusief lunch en borrel.

Meld u aan door een mail te sturen aan angelique@viceversaonline.nl en geef daarbij aan of u wel of geen lid van Vice Versa bent. U ontvangt dan een factuur.

Programma

Moderator professor Ruerd Ruben, Wageningen University and Reasearch. De namen van de sprekers en thema’s van de workshops worden de komende weken verder ingevuld.

10.00    Binnenkomst: registratie en koffie

10.30    Keynote door professor Frans Leeuw, directeur van het Wetenschappelijk Onderzoek- en  Documentatiecentrum (WODC), over de laatste trends en ontwikkelingen binnen de evaluatiewereld.

11.00    Talkshow (interviewsetting): het Evaluatie Jaaroverzicht. Wat waren de belangrijkste en meest in het oog springende evaluaties van het afgelopen jaar? Wat hebben politieke en maatschappelijke trends voor invloed gehad op evalueren? Hoe evalueer je in een wereld die steeds complexer wordt? Welke belangrijke evaluaties hebben we ten onrechte gemist? Wat is je belangrijkste inzicht uit een evaluatie geweest? En: Share your golden failure uit het afgelopen jaar.

11.45     Koffie en thee

12.00    Workshopronde 1 (vier workshops per ronde)

13.00     Lunch

14.00    Innovaties binnen evalueren. Wat zijn innovatieve evaluatiemethodieken? Verschillende korte presentaties.

14.30    Workshopronde 2

15.30     Koffie en thee

15.30     Energizer

15.45     Slotdebat over de toekomst van evalueren.  Hoe zorg je ervoor dat evaluaties de juiste vragen stellen? Aan wat voor evaluaties heeft de samenleving behoefte? Hoe kun je ervoor zorgen dat evaluaties veranderingsgericht zijn en meer dan inventarisaties? Hoe halen we de routine uit het vakgebied?

16.30    Borrel

Nog geen lid van Vice Versa?  Neem hier een abonnement!

 

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
24 augustus 2017
Categorieën: