
Aankondiging: Hulp en handel: de balans en de toekomst
Vanaf maandag 22 mei staat de website van Vice Versa vier weken lang grotendeels in het teken van een nieuw journalistiek project. Samen met een aantal partners gaan we de balans opmaken van het hulp en handelsbeleid van minister Ploumen. En op vrijdag 16 juni gaan we op een bijzonder congres op basis van bewijslast het komende kabinet vast de nodige munitie aanreiken over wat het beste behouden kan blijven en wat beter veranderd zou kunnen worden.
‘We gaan het allemaal anders doen.’ En: ‘Ik ga meer met minder doen.’ Het waren bijna profetische woorden die minister Ploumen uitsprak kort na haar aantreden.
Sinds 2012 hebben we een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoewel private sectorontwikkeling al langere tijd een speerpunt is binnen het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, is Lilianne Ploumen de eerste minister die beide portefeuilles met elkaar combineert. Sinds haar aantreden is ze verschillende programma’s gestart waarmee ontwikkelingsgeld wordt ingezet om handel in armere landen te stimuleren. Ploumen heeft daarbij bovendien het expliciete verlangen om ook de handel met Nederland te promoten.
Ook heeft de regering grote ambities uitgesproken op het gebied van internationale handelspolitiek. Minister Ploumen pleit voor een reset van de wereldhandel en vindt dat Nederland op het wereldtoneel een perfecte rol als een ‘erkend faire bemiddelaar’ kan spelen om het vertrouwen in vrije en eerlijke handel terug te winnen.
Aan de vooravond van een nieuw kabinet is het tijd om een balans op te maken en naar de toekomst te kijken. Wat ging goed, wat kon beter en wat gaat niet goed? Hoe ziet een echte reset van het handelsbeleid eruit volgens de ambities van de duurzame ontwikkelingsdoelen? En hoe kan ontwikkelingsgeld strategisch worden ingezet om armoede te bestrijden binnen een context van internationale, regionale en lokale handelsrelaties?
In week 1 kijken wat naar wat de prioriteiten zijn die het kabinet binnen de transitie van hulp naar handel heeft gesteld. Welke instrumenten zijn daarbij gebruikt en wat heeft dat opgeleverd? In week 2 gaat het over inclusieve groei. In hoeverre draagt het nieuwe beleid bij aan meer lokale economische groei die toegankelijk is voor mensen die eerder uitgesloten waren? Of heeft het nieuwe beleid juist tot meer exclusiviteit in plaats van inclusiviteit geleid? En hoe kun je ervoor zorgen dat je een beleid op het gebied van private sector ontwikkeling kunt voeren dat meer mensen insluit?
In week 3 zoomen we in op de handelspolitiek van de Nederlandse regering. Wat is er terechtgekomen van de ambitie van minister Ploumen voor een ‘reset’ van de wereldhandel? Wat was onze inzet bijvoorbeeld bij WTO-vergaderingen of op het gebied van importheffingen voor bijvoorbeeld niet-duurzame palmolie? In week vier blikken we tot slot praktisch vooruit. Welke kansen en dilemma’s kom je tegen op weg naar een ambitieus en inclusief beleid op het terrein van hulp en handel? Wat is daarbij de meest strategische inzet voor het Nederlandse buitenlandse beleid?
‘Hulp en Handel: de balans en de toekomst’ is een initiatief van Vice Versa, het KIT, Woord en Daad, het Initiatief Duurzame Handel (IDH), Solidaridad en de Fair, Green and Global Alliciance (FGG).