De idealen van Fatima Gazuani – ‘Positieve beïnvloeding is de manier om mensen in beweging te brengen ‘

Voor het project Idealen Delen spreekt Vice Versa met inspirerende personen over hun werk, hun drijfveren en hun idealen. In dit deel van de serie spreken we met Fatima Gazuani, docent en marktrelatiemanager op het ROC Ter Aa in Helmond en oprichter van Stichting Circle of Influence, een organisatie die verschillende projecten in Marokko ondersteunt en die jongeren enthousiast maakt om zich maatschappelijk in te zetten voor hulpbehoevenden.

Fatima Gazuani (47) komt uit de jeugdhulpverlening en richtte in 2011 vanuit haar positie als docente Stichting Circle of Influence op. Wat begon als een initiatief met haar eigen studenten is nu uitgegroeid tot een organisatie die in verschillende projecten renovatiewerkzaamheden uitvoert, nieuwe materialen brengt en geld inzamelt. ‘We wilden met Circle of Influence iets doen waarmee je zo véél mogelijk mensen in de wereld kan helpen.’

Gazuani begon destijds met twee projecten: ze hoorde van een collega over Berrechide, de grootste psychiatrische instelling van Noord-Afrika die in erbarmelijke toestand verkeerd, en ze had zelf een documentaire gezien over tienermoeders in Marokko, waar ze zich graag hard voor wilde maken. ‘Berrechide had als doelgroep ouderen en het project met de tienermoeders gaat meer over het begin van het leven. Toen dachten we: tussen het begin en het einde zit álles. Zo kunnen we zo veel mogelijk mensen helpen. Met die twee projecten zijn we begonnen.’

 

Wat is uw diepste drijfveer?

‘De rode draad in mijn leven is mensen helpen: ik geef ook trainingen en ik zit nog steeds in de hulpverlening. Ik vind liefde belangrijk. Oog hebben voor een ander en de ander echt zien is heel essentieel. Ik vind het waardevol dat de ander het idee heeft dat hij er mag zijn. Dat vind ik niet alleen bij mijn studenten belangrijk, maar ook met de mensen in Berrechide nu en bij de projecten die ik gedaan heb. Mijn vader zei vaak dat ik altijd al de behoefte heb gehad om te helpen. Ik heb ook best veel moeten doen thuis. Mijn vader was geschoold, maar er kwam een moment waarop mijn Nederlands dat van mijn vader oversteeg, dus dan gingen de dingen veel sneller wanneer ik ze deed. Het komt denk ik ook door waar ik vandaan kom. Het idee dat je vader en moeder heel hard gewerkt hebben om je hier te brengen, om je te laten bereiken wat je bereikt hebt; daar wil je iets voor teruggeven. De eerste generatie heeft het toch een stukje zwaarder dan onze kinderen gehad. Mijn ouders zijn als gastarbeiders naar Nederland gekomen; mijn vader kwam in 1964 en mijn moeder en ik in 1971. Dus dat teruggeven zat er in mijn opvoeding al in en nu, in mijn dagelijks leven, in de hulpverlening en in het onderwijs, komt het ook terug.’

 

Wat zou u willen nalaten?

‘Mijn droom is om met Circle of Influence een weeshuis neer te zetten en ik zou het geweldig vinden om het weeshuis na te kunnen laten aan mijn kinderen, mijn zoon (19) en dochter (bijna 16). Verder wil ik in het werk dat ik doe als vrijwilliger een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, om te laten zien dat hard werken loont, dat je een baan kan hebben en daarnaast ook nog veel vrijwilligerswerk kan doen en ander mensen blij kan maken. Dat een dag 24 uur heeft en dat je daar heel goed 18 uur van kan benutten. Daarin is teruggeven ook belangrijk en ik hoop dat het teruggeven een echo zal zijn. Voor mijn kinderen zal teruggeven er misschien heel anders uitzien dan voor mij, maar ik hoop dat ze zien dat ik hard werk. Die nalatenschap zie ik al terug bij mijn kinderen. Mijn dochter en zoon zijn heel betrokken bij mijn werkzaamheden, ze helpen op evenementen en met de sociale media.’

 

Wie inspireert u?

‘Mijn vader enthousiasmeert mij mijn hele leven lang al. Hij maakt me enthousiast in wat ik doe. Hij is van erg ver gekomen – op de boot naar Australië, maar uiteindelijk in Nederland terecht gekomen – en hij heeft zijn hele leven hard gewerkt. Hij dacht na, met het vermogen dat hij had, over wat hij kon bijdragen aan een betere toekomst voor zijn kinderen. En dat harde werken heb ik denk ik van hem: hij had altijd al meerdere banen. Mijn vader is dus iemand waar ik naar op kijk en waar ik erg veel respect voor heb. Hij was de oudste van het gezin en voelde zich hier in Nederland verantwoordelijk voor iedereen. Ik kwam er op zijn ziekbed pas achter dat hij ook mensen hielp zonder dat wij het wisten. Er kwamen mensen aan zijn bed om te vertellen wat hij allemaal voor ze gedaan had. Hij kocht schapen met het offerfeest voor gezinnen die dat niet hadden. Dat vertelde hij ons niet! Mijn vader was bescheiden en het was niets voor hem om te verkondigen wat hij voor anderen deed. Dat zijn dingen die bij mij echt binnenkomen.’

 

Wat is het grootste obstakel voor idealisten?

‘Ik denk dat belangen altijd lastig zijn. Een idealist moet zijn eigen belang opzij zetten en kunnen kijken naar de belangen van de ander, maar zal op zijn of haar pad wel mensen tegenkomen die vanuit hun eigen belang dingen willen doen. Als voorbeeld: in Berrechide zien de mensen ons liever vertrekken dan arriveren, omdat wij dingen doen die toch een beetje grensoverschrijdend zijn. Dat gaat in tegen de belangen van mensen en hun portemonnee. We hebben wel wat dingen voor elkaar gekregen nu in Berrechide – er zijn minimale kaders die zo’n kliniek nodig heeft –, maar voor sommigen betekent dit dat ze hun inkomsten of hun baan kwijt zijn.  Bij mij gaat het niet om mijn portemonnee, ik wil mensen gelukkig maken en ze een beter leven geven dan dat ze gewend zijn.

 

Hoe overkomt u die obstakels?

‘Je moet met mensen rond de tafel gaan zitten en veel praten over wat jou en de ander beweegt en waar je elkaar dan vervolgens tegemoet kan komen met je ideeën. Het is nog wel een hele lange weg om naar elkaar toe te groeien, ook omdat mensen ons nu al zo aan het tegenwerken zijn. Het is belangrijk dat we kijken naar hoe er in Marokko gewerkt wordt en naar hoe we dat in Nederland doen en om dan vervolgens uit beiden het beste te kiezen. Pratend met de mensen daar, over de plannen voor ons weeshuis bijvoorbeeld, krijgen we al zulke mooie dingen terug: mensen zeggen dat ze er zo veel van kunnen leren. Ik denk dat als je ervaringen samenbrengt, je heel veel kan bereiken! Het gaat echt om het beïnvloeden van de ander en dat doe ik door mezelf te zijn en door anderen te zien. Heel veel liefde geven en heel veel terugkrijgen: dat is voor mij de basis.’

Auteur
Vice Versa

Datum:
29 maart 2017
Categorieën: