Fotoverslag: Het Grote debat over migratie en internationale samenwerking

Afgelopen donderdag organiseerde Vice Versa, ism het KIT, het grote migratie en internationale samenwerking debat. Tweede kamerleden van de PvdA, ChristenUnie, VVD, Groenlinks, SP en het CDA gingen met elkaar in debat over de toegang tot Europa, opvang in de regio en inclusieve groei. Het debat was met meer dan 300 bezoekers druk bezocht. Was je er niet bij, wees dan niet getreurd. Hieronder volgt een impressie van de avond.

Aan het begin van het debat werden de kamerleden gevraagd wat hun ‘droommaatregel’ zou zijn. Michiel Servaes van de PvdA wilde dat het ‘She decides’ fonds dat minister Ploumen opgericht heeft na vier jaar helemaal gevuld was. Tom van der Lee van GroenLinks wilde dat er een nieuw programma kwam dat specifiek focuste op intergriteit en good governance.

Op het onderwerp ’toegang tot Europa’ zei Han ten Broeke (VVD) dat er meer opvang in de regio moet komen. Daarnaast heeft de Turkije-deal prima gewerkt. Volgens de VVD parlementariër heeft de deal op humanitair niveau voor verbeteringen gezorgd, tevens heeft het voor minder vluchtelingen gezorgd.

Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft felle kritiek op het VVD standpunt. “Als de VVD de Turkije-deal zo’n goed idee vind. Los dan eerst de schrijnende situatie in Griekenland op”. Eric Smaling van de SP vindt dat we vooral ook moeten investeren in de kwaliteit van leven van vluchtelingen in vluchtelingenkampen. Ook als de vluchtelingen in de regio opgevangen worden.

Ook van de co-referenten kwam er kritiek op de uitspraken van Han ten Broeke. Volgens Alberta Opoku wordt al 90 procent van de vluchtelingen in de regio opgevangen. Daarnaast vroeg Daniëlle Hirsch, de directeur van BothEnds zich af waarom de Nederlandse staat haar kant van de Turkije deal nog niet gedaan had.

De VVD parlementariër regeerde op de kritiek door Griekenland de schuld te geven. “Wij hebben gewoon betaald, het zijn de grieken die het verpest hebben.” Daarnaast is de beloofde verspreiding van vluchtelingen over Europa nog niet gelukt door dwarsliggende landen zoals Polen en Hongarije.

Ook linkse samenwerking werd besproken tijdens het debat. Michiel Servaes (PvdA) vindt dat er goed is samen gewerkt door linkse partijen de afgelopen jaren. Joël Voordewind (ChristenUnie) was het daar wel mee eens, maar “De bezuinigingen van het PvdA-VVD kabinet waren een bittere pil voor ons.”

Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking vindt Agnes Mulder (CDA) dat Nederland veel toevoegt op het gebied van voedselveiligheid. De kennis van Nederlandse bedrijven over het verbouwen van voedsel en watermanagement zorgt wereldwijd voor verbetering volgens de CDA politica.

Daniëlle Hirsch had felle kritiek op het standpunt van Mulder. Nederland zorgt uiteindelijk, als je alle effecten mee neemt, voor een verslechtering van de voedselveiligheid wereldwijd. Aldus de directrice van BothENDS.

Eric Smaling van de SP vond het beleid van minister Ploumen niet coherent. “Minister Ploumen dacht ‘stap ik vandaag eens meet een VVD of een PvdA been uit bed'” Aldus de SP politicus. Daarnaast zei hij dat Nederland minder andere landen moest vertellen hoe het moest en juist meer moest gaan samenwerken. Michiel Servaes verdedigde de minister. Hij zei: “de relatie tussen hulp en handel is echt verbeterd de afgelopen jaren.”

Bart de Steenhuijsen Piters (KIT) zei dat de bijdrage die lokale bedrijven kunnen leveren veel groter kan zijn dan die van Nederlandse multinationals. Daarnaast vroeg hij zich af waarom Nederlandse pensioenfondsen niet meer investeren in Afrika.

Agnes Mulder van het CDA vond dat armoede bestreden kan worden door de positie van de vrouw te verbeteren.

Als laatste werden mensenrechten en de rol van tegenspraak besproken. Michiel Servaes betoogde dat de “disrespect naar mensenrechten verspreidt zich als een olievlek over de wereld”. Joël Voordewind van de ChristenUnie zei ook dat je het maatschappelijk middenveld nodig hebt om de allerarmste te kunnen bereiken. Bijna alle partijen vonden dan ook dat regeringsprogramma ‘samenspraak en tegenspraak’ doorgezet wordt. Alleen de VVD is tegen.

Volgens Han ten Broeke heeft het geen zin om in tegenspraak te investeren met subsidies. Dat geld kan beter ingezet worden volgens de VVD, door bijvoorbeeld 5 miljoen extra uit te geven aan projecten zoals ‘Shelter City’.

Alle foto’s zijn gemaakt door Selma Zijlstra. Kijk hier voor alle foto’s van de avond.

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 februari 2017
Categorieën: