Vrijdagmiddagborrel: Humberto


De relatie tussen Nederland en Suriname is ijzig. Als het aan Humberto Tan en Kathleen Ferrier ligt, komt daar snel verandering in. Wanneer overheden en er samen niet uitkomen, dan is het aan particulieren om deze bijzondere band van nieuw elan te voorzien. De Johan Ferrier Lezing van vorige week liet het goede voorbeeld zien.

‘Humberto Tan heeft alle verwachtingen overtroffen. In de Johan Ferrier Lezing die hij in een stampvolle Koningskerk hield, wist hij humor en ernst te balanceren in een persoonlijk, ontroerend en inspirerend verhaal.’ Dit schreef oud-politica Kathleen Ferrier afgelopen week op haar Facebookpagina.

Ook ik ging precies een week geleden met een enthousiast gevoel naar huis na de lezing die genoemd is naar de eerste president van Suriname en de vader van Kathleen. Een middag met goede inleidingen, pittige discussies maar bovenal een gevoel van saamhorigheid en urgentie om de bijzondere relatie tussen Suriname en Nederland van nieuw elan en vooral positieve energie te voorzien. En natuurlijk waren de Surinaamse hapjes verrukkelijk.

Trots

Humberto Tan was de hoofdgast. Het was duidelijk dat de aanwezige Surinamers trots zijn op hún Humberto die het geschopt heeft tot Omroepman van het Jaar in Nederland.

Zoveel om trots op te zijn heeft de Surinaamse gemeenschap in Nederland bovendien niet als je tenminste afgaat op het nieuws dat over Suriname in de Nederlandse media verschijnt. Tan had zelf de kranten in april eens goed bijgehouden en gaf een bloemlezing van de koppen.

ALLES KOMT VAN PAS VOOR SURINAMERS IN CRISIS (Parool 30 april 2016)

MEDICIJNTEKORT SURINAME KAN MENSENLEVENS KOSTEN (NOS, 27 APRIL),

ARTSEN SURINAME LUIDEN NOODKLOK OM SLECHTE MEDISCHE SITUATIE (NU.NL 28 APRIL)

KLEIN SURINAME KRIJGT REUZEN LENING VAN 478 MILJOEN EURO (NRC, 16 APRIL,

TUSSEN DE VIJF- EN TIENDUIZEND MENSEN ZIJN IN PARAMARIBO BIJEENGEKOMEN VOOR EEN DEMONSTRATIE TEGEN HET BEWIND (NU.NL 13 MEI)

Positief nieuws uit Suriname haalt zelden de Nederlandse kranten. ‘Al ben ik al 46 jaar weg uit het land, de berichten doen mij pijn. Suriname is mijn vaderland, zoals Nederland mijn moederland is. 1 ziel, 1 gevoel, 2 landen, dat ben ik’, aldus Tan.

In een prachtig en met humor voorgedragen toespraak ging hij in op de ‘ijzige’ relatie tussen zijn vader- en moederland. ‘Dat komt mede door de koloniale verhoudingen vanuit de gezamenlijke geschiedenis’, sprak hij. ‘Een afschuwelijke geschiedenis die in het Nederlands onderwijs te lang en te vaak wordt genegeerd. Lees het boek Roofstaat van Ewald Vanvugt over onder andere de massale mensenhandel in de Oost en de West!’

Bouterse

Daarnaast speelt  tussen Nederland en Suriname volgens hem nog een ander hoofdstuk dat de relatie verder onder druk zet: Desi Bouterse. De Surinaamse president, die al sinds 1980 een belangrijke rol speelt in de Surinaamse politiek. ‘Elk land kiest zijn eigen leiders, maar mijn hoop is altijd dat een land daar beter van wordt’, sprak Tan. ‘Ik hoop op leiders die niet polariseren maar verbinden. Nationaal en internationaal. En leider waar een land door groeit. Niet alleen in de gezondheidszorg, maar werkelijk in alles! Onderwijs, infrastructuur, toerisme. Op geen van die gebieden is Suriname een uitblinker of zelfs maar voldoende.’

Samenwerking met het voormalige moederland is volgens Tan bij voorbaat moeizaam. Want alles wat uit Nederland komt is ‘verdacht.’ Zelfs Surinamers uit Nederland, want ‘die moeten niet denken dat ze ons komen vertellen wat we moeten doen.’

Oproep

Een gemiste kans, aldus de televisiepersoonlijkheid. Hij deed een oproep aan de machthebbers in Suriname. ‘Negeer ruim een half miljoen Nederlanders met een Surinaamse achtergrond niet. Negeer onze kennis niet, negeer onze investeringskracht niet, negeer ons ondernemerschap niet, negeer ons niet. Laat je trots je toekomst niet in de weg zitten. Waarom laten wij ons niet inspireren door de relatie tussen Groot Brittannië en de landen van het Gemenebest? Economisch, sportief, cultureel zijn die relaties levendig. En die landen hebben ook niet de beste gezamenlijke geschiedenis maar ze doen in iedere geval een poging om op delen een gezamenlijke toekomst te vormen.’

Tijdens de daaropvolgende paneldiscussie met geanimeerde en soms emotionele bijdragen uit de zaal werd verder gesproken over de inleiding van Humberto Tan. Samenwerking en vertrouwen waren de kernwoorden. De samenwerking tussen Nederland en Suriname moet nieuw elan worden ingeblazen. Nu wordt die gefrustreerd omdat de half miljoen Surinaamse Nederlanders gevangen zitten tussen enerzijds Bouterse die hen niet ziet staan en wantrouwt, en anderzijds de negatieve beeldvorming over hun land waar ze hier tegen moeten vechten.

Waardigheid en kracht

De slotconclusie van de middag was mooi.  Als het de beide overheden niet lukt om samen te werken, dan moeten particulieren maar het initiatief nemen. En er gebeuren al hele mooie dingen, bijvoorbeeld op het gebied van culturele samenwerking en kleinschalige ontwikkelingsprojecten. In Humberto Tan heeft de Surinaamse gemeenschap bovendien een ideale ambassadeur.

‘Mooi om te zien dat zijn woorden aansluiten bij wat in eerdere Johan Ferrier Lezingen gezegd is’, vervolgde Kathleen Ferrier op haar Facebookpagina. ‘Die bijzondere relatie tussen Suriname en Nederland krijgt vorm en inhoud door de talrijke persoonlijke relaties tussen mensen, daar en hier. Die versterken, is waar de Stichting Johan Ferrier Fonds op inzet: kleinschalige initiatieven in Suriname, op gebied van onderwijs en cultuur steunen om ontwikkeling te bevorderen. Het heft in eigen hand kunnen nemen. Uitgaan van de waardigheid en kracht van ieder mens voor de opbouw van het land waar we allemaal van houden.’

 

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
27 mei 2016
Categorieën: