Longlist voor Lira Scherpenzeel Prijs is bekend!

De jury van de nieuwe Lira Scherpenzeel Prijs heeft 211 inzendingen ontvangen op het gebied van ‘grensverleggende buitenlandjournalistiek’. De jury van de prijs, bestaande uit Hans Laroes (voorzitter), Naïma Azough en Saskia Dekkers, heeft hieruit tijdens een eerste juryvergadering het werk van elf journalisten geselecteerd voor een longlist. Begin mei zal deze lijst worden teruggebracht tot een shortlist van drie finalisten.

De Lira Scherpenzeel Prijs wordt in 2016 voor het eerst uitgereikt. Het is een samenvoeging van de Lira Correspondentenprijs en de Dick Scherpenzeel Prijs. De Lira Correspondentenprijs werd van 2013 tot en met 2015 uitgereikt voor de beste freelance buitenlandcorrespondent. De Dick Scherpenzeel Prijs, die voor het laatst werd uitgereikt in 2013, bestaat sinds 1975 en is daarmee een van de oudste journalistieke prijzen van Nederland.

De winnaar van de Lira Scherpenzeel Prijs zal bekend worden gemaakt op donderdagavond 26 mei in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Tijdens deze uitreiking zal tevens een aanmoedigingsprijs worden toegekend aan een meedingende journalist die in of na 1986 is geboren. Het programma van de uitreiking zal binnenkort bekend worden gemaakt. U kunt zich alvast aanmelden voor de uitreiking via info@viceversaonline.nl.

Voor de longlist van de Lira Scherpenzeel Prijs 2016 zijn geselecteerd:

Olivier van Beemen, boek ‘Heineken in Afrika’ (Prometheus – Bert Bakker)

Gert-Jan Dennekamp, reportages ‘Langs de Wolga’ (Nieuwsuur)

Klaas van Dijken, reportages ‘Darfur, oorlog zonder einde’, ‘Gruwelijke getuigenissen uit Golo’ (Trouw)

Robert Dulmers, reportages ‘Ik kniel alleen voor God’, ‘Bloedrood kleurt de maand’, ‘Bashar, wij geven ons bloed’, ‘Het westerse ingrijpen heeft de Syrische crisis alleen maar verlengd’, ‘Vechten op alle fronten’ (De Groene Amsterdammer)

Roozbeh Kaboly, reportage ‘Fares, op zijn vlucht van Damascus naar Duitsland’ (Nieuwsuur)

Gert van Langendonck, reportages ‘Op naar Europa’ (NRC Handelsblad)

Linda Polman, boek ‘Death Row Dollies’ (Bertram + de Leeuw Uitgevers)

Sanne Terlingen, reportage ‘De laatste reis van Kahsay Mekonen’ (OneWorld/Argos radio)

Marije Vlaskamp, reportages ‘De verloren generatie van China’ (interactieve special), ‘Volksverhuizing’, ‘De Brandweermannen van Tianjin’, ‘Mao-toerisme’, ‘Smogblog Peking’ (De Volkskrant)

Lucas Waagmeester, reportages ‘Kobani ligt volledig in puin. Geen pand is meer bewoonbaar’, ‘Ik hoorde dat je vanaf hier naar Europa kunt’, ‘De culturele revolutie van Erdogan’, ‘Overal in Cizre zie je granaatinslagen en kogelgaten’, ‘De laatste christen van de Turkse stad Nusaybin’ (NOS/Nieuwsuur)

Dick Wittenberg, reportage ‘Zo ontsnap je aan armoede in het armste land ter wereld’ (De Correspondent)

De Lira Scherpenzeel Prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €5.000. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €2.500. De organisatie van de prijs is in handen van Vice Versa, het journalistieke platform over mondiale samenwerking, met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De organisatie van de prijsuitreiking is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het prijzengeld is beschikbaar gesteld door Stichting Lira.

Auteur
Vice Versa

Datum:
25 april 2016
Categorieën: