Vrijdagmiddagborrel: Goed nieuws

Afgelopen week werd de World’s Best News campagne in Nederland gelanceerd en stond ontwikkelingssamenwerking volop positief in het nieuws. De campagne is een uitstekend initiatief, vindt Marc Broere. Ontwikkelingsorganisaties mogen bovendien best eens wat trotser zijn op de resultaten die ze boeken en dat met zelfvertrouwen communiceren.

Het kan u niet ontgaan zijn. Er was de afgelopen week veel en ook positieve aandacht voor ontwikkelingssamenwerking in de media. We hadden de lancering van de World’s Best News Campagne (met Bill Gates als publiekstrekker) en het Goed Geld Gala van de Nationale Postcodeloterij, waar een recordbedrag van 328 miljoen euro onder goede doelen, waaronder veel ontwikkelingsorganisaties, werd verdeeld. Via de sociale media zag je overal berichten en foto’s van gelukkige directeuren met hun cheques. De Postcodeloterij is inmiddels de op twee na grootste particuliere geldgever aan goede doelen ter wereld, en dat is een prestatie van formaat.

De meeste aandacht in de media ging uit naar Bill Gates die te bewonderen was als gast tijdens de lancering van de World’s Best News campagne en later in de middag op een seminar op het KIT. Ook bracht de rijkste man ter wereld bezoeken aan premier Rutte en minister Ploumen.

Wereldvreemde man

Een toch wat aparte wereldvreemde man, kon je tussen de regels door beluisteren bij sommige mensen die getuige waren van de schouwspelen rondom Gates.  Zo was Allert van den Ham, directeur van SNV, niet erg onder de indruk van de persoonlijkheid van Bill Gates. Die viel hem eigenlijk een beetje tegen, was te horen in de talkshow ‘Van Liempt Live’ op RTL-Z.

Van zijn Bill and Melinda Gates Foundation was Van den Ham echter des te meer onder de indruk. Gates en zijn Foundation kijken en denken echt mee, vertelde Van den Ham, en hebben in tegenstelling tot minister Ploumen niet te maken met een vervelend parlement. Dat was een raak punt van de SNV-directeur. Politici zijn niet altijd even goed op de hoogte van wat er speelt in het veld en berijden bij voorkeur hun eigen stokpaardjes tijdens debatten. Aan de andere kant zou je ook niet willen dat minister Ploumen háár stokpaardjes zonder parlementaire controle zou kunnen doorvoeren.

Overigens moet gezegd worden dat  zowel de minister als de politici afgelopen woensdag in goede vorm staken tijdens het Algemeen Overleg over Noodhulp. Ook dat mag in het kader van Best News best vermeld worden. Ze hadden zich natuurlijk uitstekend kunnen voorbereiden met de prachtige special van Vice Versa over noodhulp.

World’s Best News campagne

Dan de World’s Best News Campagne zelf. De Nederlandse campagne die getrokken wordt door Partos, OxfamNovib en Wilde Ganzen  is gebaseerd op een campagne die al langere tijd in Denemarken loopt en met veel succes. Het draagvlak in Denemarken voor ontwikkelingssamenwerking is toegenomen sinds de campagne loopt, wordt altijd gezegd. Daar kun je overigens nog best een paar vraagtekens bij zetten als je kijkt naar het rigide migratiebeleid van Denemarken waar asielzoekers zelfs hun waardevolle spullen wordt afgenomen. Op het gebied van beleidscoherentie zijn er nog heel wat stappen te maken in Denemarken.

Het idee achter de campagne is echter uitstekend omdat het belangrijk is om de positieve resultaten van ontwikkelingssamenwerking over het voetlicht te brengen.  Ontwikkelingsorganisaties mogen best wel eens wat trotser zijn op de uitstekende resultaten die ze boeken. Daarmee geef je tegenwicht aan het cynisme en alle borrelpraat over bodemloze putten.

Zuurpruim

Ook met Vice Versa schrijven we graag over geslaagde projecten en inspirerende mensen, naast dat we ook over mislukkingen schrijven of onze waakhondfunctie richting het ontwikkelingsbeleid van de Nederlandse overheid heel serieus nemen. Onze missie is om bij te dragen aan het lerend vermogen van de sector en daar hoort zowel positief nieuws als kritische berichtgeving bij.

Het was afgelopen week  leuk om te zien hoe de vibe van de Worlds Best News Campagne meteen door de media werd opgepikt. Het AD had veel ruimte gemaakt voor positief nieuws in de krant van afgelopen dinsdag en onze eigen columniste Merel Rumping, die haar Legbank project voor betaalbare protheses in Colombia mocht pitchen voor Bill Gates, dook overal op in de media, variërend van Trouw tot het NOS Journaal en de talkshow Van Liempt Live! Dat  is weer eens een keer iets anders dan altijd weer een zuurpruim als Arend Jan Boekestijn die de beeldvorming over internationale samenwerking bepaalt. En zo barst onze sector van de inspirerende mensen die over goed nieuws kunnen vertellen.

Gedroomde campagnecoördinator

Ik hoop van harte dat Nederlandse organisaties hun eigen organisatiebelang willen opofferen en gezamenlijk willen optrekken in de World’s Best News Campagne. Ik heb er het volste vertrouwen in, te meer omdat de campagne in de persoon van Ralf Bodelier ook nog eens de gedroomde campagnecoördinator heeft. Een optimistische, inspirerende en intellectuele kosmopoliet, en zeer gewaardeerd collega bovendien.

Wij werken met Vice Versa graag mee aan de campagne en zullen naast onze waakhondfunctie graag ook veel goed nieuws over de resultaten van mondiale samenwerking brengen.

 

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
29 januari 2016
Categorieën: