Vice Versa Verkent: de Oegandese verkiezingen

 

AANKONDIGING – Een nieuwe naam voor een bestaand concept: het is weer tijd voor een online debat! Onder de naam ‘Vice Versa Verkent’ bouwen we samen met het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) de eerste drie weken van februari aan een kennisdossier over de aanstaande verkiezingen in Oeganda. Verdiepend en beschouwend, met een knallende afsluiting: 18 februari doen we live verslag vanuit Kampala en discussiëren we in Den Haag over democratie in Afrika, Oeganda’s rol in de regio en de invloed van deze verkiezingen op Nederland en Europa.

2016 is een belangrijk politiek jaar voor meerdere Afrikaanse landen. Ook Oeganda gaat in februari naar de stembus. De huidige president, Yoweri Museveni, hoopt er zijn vijfde termijn mee te gaan binnenslepen. Hij heeft dit keer een verrassende tegenstander: Amama Mbabazi, die lange tijd zijn bondgenoot was, neemt het tegen hem op. Ook Kizza Besigye zal het vanuit de oppositie proberen. Maar er is weinig vertrouwen in de politiek en de verwachting is dat de opkomst laag zal zijn.

Kortom: spannende ontwikkelingen die vragen om duiding. Oeganda is namelijk een belangrijk land voor Nederland en Europa. Het kan een stabiliserende rol spelen in Oost-Afrika en is een interessante handelspartner. Wat gaan de verkiezingen brengen? En hoe is het eigenlijk gesteld met democratie in Afrika? Vice Versa en de NIMD grijpen de verkiezingen in Oeganda aan om drie weken lang in te zoomen op democratie en democratisering in Afrika, de invloed van verkiezingen op vrede en veiligheid en de partnerschappen tussen Nederland en Oeganda. De artikelen, interviews en blogs worden onder de naam ‘Vice Versa Verkent’ gepubliceerd van 1 tot en met 19 februari.

Week 1 (1-5 februari)

In de eerste week staat democratie en democratisering in Afrika centraal. De huidige crises in de wereld laten zien dat goede instituties essentieel zijn. Maar zoals de Mo Ibrahim Index 2015 laat zien, doet Afrika als geheel een stap terug in goed bestuur. We zullen inzoomen op de verkiezingen in de verschillende Afrikaanse landen. Hoe staat het met democratisering in Afrika: is er reden voor hoop of pessimisme? En kun je democratie van buitenaf ondersteunen?

Week 2 (8-12 februari)

In week 2 zoomen we in op de rol van Oeganda in de regio en de invloed van verkiezingen op vrede en veiligheid. De huidige regering speelt een cruciale rol in vrede en veiligheid in Centraal en Oost-Afrika en wordt gezien als een belangrijke stabiliserende macht. Oeganda vangt ook meer dan 150.000 vluchtelingen en asielzoekers op uit buurlanden zoals DR Congo, Somalië, Soedan en Zuid-Soedan. Wat zijn de gevolgen van de verkiezingen voor Oeganda’s rol in de regio? Heeft het gevolgen voor de migratie naar Europa en elders?

Week 3 (15 – 19 februari)

Tot slot gaan we dieper in op de relatie tussen Nederland en Oeganda. Oeganda is namelijk, samen met Indonesië, het meest populaire land binnen de strategische partnerschappen. We nemen de partnerschappen onder de loep, en kijken daarnaast ook naar het Nederlandse bedrijfsleven. We investeren namelijk graag in Oeganda vanwege de economische groei en ook de stabiliteit van het land trekt aan. Wat betekenen de verkiezingen voor het bedrijfsleven? Ook presenteren we een voor- en nabeschouwing van de presidents- en parlementsverkiezingen van donderdag 18 februari.

Verkiezingsavond ‘Uganda Votes’

Schrijf 18 februari alvast in je agenda, want dan gaan we live in debat met politici, diplomaten, ondernemers, ngo’s en andere experts over de verkiezingen in Oeganda en democratie in Afrika!

Donderdag 18 februari 2016

19:00-22:00 uur

Dudok (Den Haag)

Voertaal: Engels

Het complete programma zal binnenkort worden verspreid.

Auteur
Joke Pisters

Datum:
22 januari 2016
Categorieën: