Vice Versa onderzoekt humanitaire hulp in uitvoerige special

Humanitaire hulp kreeg het afgelopen jaar een prominentere rol in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Aanleiding voor vakblad voor de ontwikkelingssamenwerking Vice Versa om de humanitaire hulp uitvoerig te belichten in een special over noodhulp.

De special kwam uit vlak voordat minister Ploumen 45 miljoen euro extra toezei voor noodhulp in landen rondom Syrië. Woensdag 27 januari praat de Tweede Kamer in een algemeen overleg over het noodhulpbeleid. En dit voorjaar praten donoren wereldwijd in een VN-top over de toekomst van de humanitaire hulp.

Volop belangstelling dus voor de noodhulpsector, en terecht. In de hele wereld is het aantal mensen dat in nood is door rampen en oorlogen nog nooit zo groot geweest. Waar andere beleidsterreinen moesten inleveren, ging er sinds dit jaar meer geld naar humanitaire hulp. Nederlandse ngo’s hadden jarenlang een klein aandeel daarin, maar krijgen sinds vorig jaar een veel grotere rol.

In de special een uitvoerig artikel over de scherpe evaluatie van de Inspectie voor Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsbeinvloeding (IOB) over het noodhulpbeleid van de afgelopen jaren. Conclusie daarvan is dat noodhulp nog teveel in isolement gegeven wordt en te weinig in samenhang met ander beleid.

Een reportage uit Irak laat zien hoe de Dutch Relief Alliance uitpakt, het extra geld dat minister Ploumen beschikbaar stelde voor noodhulp, met de bedoeling dat organisaties meer gaan samenwerken. Andere reportages uit Libanon en Jordanië maken duidelijk dat opvang van vluchtelingen in de regio, met de huidige middelen, haar grenzen heeft bereikt. Minka Nijhuis schrijft over lokale helden in het midden oosten.

Vanuit Afrika veel reportages uit vergeten conflicten. Over capaciteit opbouwen in de Centraal Afrikaanse Republiek bijvoorbeeld, een land waar dat nauwelijks kan. Een reportage over Ebola in Liberia, waaruit blijkt dat niet de ziekte, maar de langdurige ontkenning ervan en het ontbreken van een goed gezondheidssysteem bij de aanvang de grootste schade heeft gebracht.

Veel verhalen over de vraag hoe dingen aan te pakken. Hoe bijvoorbeeld te werken in het deel van Nigeria waar Boko Haram huishield. Of hoe een Nederlandse waterbouwkundige moest voorkomen dat het vluchtelingenkamp Bentiu in Zuid Soedan een modderpool zou worden. Hoe een lokale ngo haar werk doet in Nepal, nadat het land overstroomd werd door internationale hulporganisaties na de aardbeving.

Maite Vermeulen houdt de sector een spiegel voor door in de huid te kruipen van een Aziatische noodhulp organisatie. Voor hen is helpen onderdeel van een boeddhistisch leven. Zij vertellen ons: ‘Slachtoffers zijn onze gelijken, ook wij zouden hulpbehoevend kunnen zijn.’

Een onmisbare uitgave voor wie de humanitaire hulp wil begrijpen.

Meer info bij Selma Zijlstra: selma[a]viceversaonline.nl.

Neem een abonnement en krijg dit nummer nagestuurd!

Auteur
Vice Versa

Datum:
26 januari 2016
Categorieën: