#TweetLiidoPictures om terreur met positieve beelden te bestrijden

INTERVIEW – Afgelopen donderdag vond er een aanslag plaats op het strand van de Somalische hoofdstad Mogadishu. De Nederlandse Hana Abukar reageerde met de hashtag #TweetLiidoPictures. Ze riep mensen op om foto’s te sturen van zichzelf op het strand om een tegengeluid te bieden aan de terreur. Er werden duizenden foto’s van mooie momenten getwitterd in plaats van de foto’s van de aanslag. Het initiatief haalde de internationale media, waaronder de BBC. Vice Versa sprak met Abukar over dit bijzondere initiatief en hoe je met kunst en positieve geluiden terreur kunt bestrijden.

Liido is het strand van Mogadishu en een van de mooiste plekken van de stad. Jong en oud, arm en rijk gaan er bijna elke dag heen, en vooral in het weekend. Het strand staat symbool voor vrijheid, schoonheid en het nieuwe Somalië. Afgelopen donderdagavond vierde een groep jongeren hun afstudeerfeest op het strand, evenals een jong stel dat er hun huwelijksfeest vierde. En toen was er een verwoestende bomaanslag met een vrachtauto. Er vielen twintig doden en tientallen gewonden.

Bang maken

De terreurgroep Al Shabab (gelieerd aan Al Qaeda ) probeert via propaganda op sociale media de bevolking bang te maken om openbare plekken te bezoeken en mee te doen met de wederopbouw. Ze zaaien angst met dit soort acties. De aanslag was daarom gericht op het nieuwe levensstijl van duizenden Somaliërs.

Met de hashtag #TweetLiidoPictures wilde Hana Abukar een tegengeluid bieden aan de terreur. Abukar werkt sinds deze week bij OxfamNovib en daarvoor voor de Somalische overheid en een internationale organisatie in Nairobi. Ze is de jongere zus van politicologe Ayaan Abukar, een van de initiatiefneemsters van Mogadishu Blues.

We vroegen Hana Abukar naar haar motivatie voor de actie van afgelopen week.

Wat was de reden om de hashtag #TweetLiidoPictures te beginnen?

‘Ik was ontzettend boos en gefrustreerd omdat dit de zoveelste aanslag was in Mogadishu. Deze aanslag raakte me diep. Omdat Liido veel betekent voor mij en vele andere mensen. Vaak is er na een aanslag een herkenbaar patroon: de sociale media worden overspoeld met vreselijke beelden van dode lijken en vernietigde gebouwen. Mijn doel met de hashtag was vooral om mensen te inspireren mooie beelden te delen, en zo de regie in handen te nemen over de beelden die gedeeld worden. Pro-actief reageren in plaats van de terroristen de kans geven om hun haat op sociale media te verspreiden.’

Wat was de reactie van mensen hierop?

‘De reacties waren overweldigend. Ik beschrijf in de eerste paar tweets die ik uitstuurde het idee achter de hashtag, en dat het Somalische volk het zat is om in angst te blijven leven. De daden van terroristen zullen ons niet meer terughouden. Liido is een bijzondere plek voor veel bewoners van Mogadishu en Somaliërs uit de diaspora, en dat moet vooral zo blijven. Het wordt gezien als een symbool voor vrijheid, en het is een plek waar veel mensen gelijk zijn. Er zijn geen verschillen tussen arm en rijk op het prachtige witte zand van Liido. Het is met name bijzonder omdat de schoonheid van Liido nog steeds intact was gebleven ondanks de oorlog. Daarom riep ik mensen op om mooie herinneringen en beelden te delen, zodat we met z’n allen optimistisch blijven over de toekomst van Somalië.

‘Na de eerste paar tweets kwamen veel positieve reacties. Vooral van jongeren die hetzelfde voelde als ik. Twitter was overspoeld met prachtige foto’s. De boodschap was helder! Terreur mag niet winnen. Het kreeg ook aandacht van internationale pers, zoals de BBC.’

Waarom is het belangrijk om juist de positieve kanten van Somalië te laten zien?

‘Het idee achter de hashtag was om de focus te richten op de positieve kanten van een plek als Liido. Doordat mensen foto’s gingen delen van mooie tijden die ze daar hadden beleefd, was het plan van de individuen achter de aanslag eigenlijk al mislukt. Groepen die zulke aanslagen plegen zijn er vooral op uit om mensen te shockeren en angst te zaaien.  Somalië is een prachtig land met een rijke geschiedenis. Helaas is het in de media vaak alleen bekend door dit soort afschuwelijke aanslagen. Door te focussen op de positieve kanten, zoals de hashtag dat deed, laat je aan de wereld toch wel zien dat het een prachtig land is.’

Wat vind je van het project Mogadishu Blues?

‘Mogadishu Blues is ook een manier om aan de wereld te laten zien wat Somalië te bieden heeft. Veel mensen weten niet wat ze zich moeten voorstellen bij Somalische muziek. Mogadishu Blues is een manier om muziek uit Somalië te delen met een breed publiek. Daarmee is het vooral belangrijk om de schoonheid van vroeger terug te halen naar nu. Veel liedjes die tijdens Mogadishu Blues worden opgevoerd werden in hun originele versie voor het eerst afgespeeld op Liido Beach, dus wat dat betreft is het ook een bijzonder toeval.’

Waarom moeten we zaterdag allemaal komen kijken naar Mogadishu Blues?

‘Mogadishu Blues staat voor hoop, vrijheid en verbroedering tussen groepen. Het geeft inspiratie in roerige tijden.  Het wordt een feest van herkenning en nostalgie. De bezoekers zullen een andere kant van Somalië beleven en swingende Afrikaanse muziek.’


Kaarten voor het concert van Mogadishu Blues in de Meervaart in Amsterdam zijn te bestellen via deze link.