Stel je 2016 voor

COLUMN – Remco van der Veen, directeur Healthcare van Cordaid, neemt zich voor om in 2016 wat vaker positieve kanten te belichten en deze ook uit te dragen. In deze column zijn persoonlijke terugblik op het afgelopen jaar.

Het Glazen Huis zit weer in de kast en de Top 2000 is alweer bijna afgelopen. Tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Het was een te kort jaar, dat duurde van Parijs tot Parijs. Bonjour mon amour, Mademoiselle tu es très belle, praat Nederlands met me. Geen ontkomen aan Parijs in 2015. Het jaar dat we Grexit al bijna vergeten zijn omdat ‘wir es nicht geschafft haben‘ en omdat ‘de vluchtelingenstroom een tsunami werd’.

We hebben 2015 ternauwernood overleefd, als ik de jaaroverzichten moet geloven. Het is zuur, maar bij de sportoverzichten wordt vooral voorgeschoteld waar we goed in zijn, met natuurlijk als uitzondering die de regel bevestigde het Nederlands elftal. Ook in de overzichten van 2015 is goed nieuws nog steeds geen nieuws. ‘Het meest slechte en dramatische jaar ooit’ is de consensus van Pauw, Van Nieuwkerk, het Journaal en de Volkskrant, waarin we zijn verworden tot bange, in onszelf gekeerde, zielige hoopjes agressieve mensen.

Tijd voor een ander geluid

Hoe graag ik ook meehuil met de wolven in het bos, het is tijd voor een ander geluid. Mijn nieuwe voornemen voor 2016 zal ik vast toepassen op 2015. Ik neem me voor wat vaker positieve kanten te belichten en deze ook uit te dragen.

Vandaar mijn positieve top 5 van 2015:

5. Nederland is ondanks een kleine daling wel in de top 5 van gelukkigste landen ter wereld gebleven, daar waar we op de FIFA-ranking de top 10 uitgevlogen zijn. Nu we het toch over voetbal hebben: mag ik bij dezen namens de wereld mijn verontschuldigingen aanbieden voor al het leed dat Joseph Blatter en Louis van Gaal is aangedaan.

4. Ongeveer 10.164.160 bonnetjes zijn dit jaar wél gevonden bij de overheid. Gefeliciteerd Mark en terecht knap dat je er nog zit na alle ophef. Een pluim voor jou en sterkte met het EU-voorzitterschap.

3. Van de 60 miljoen mensen die in de wereld eigen huis en haard hebben verlaten zijn er maar 1,5 miljoen naar Europa gekomen. De rest wordt dus wel zo goed als mogelijk in de regio of in het land zelf opgevangen. Van die 1,5 miljoen zouden er 1500 in Geldermalsen worden gehuisvest. Als geboren en getogen voormalig inwoner van de gemeente Geldermalsen snap ik heel goed dat de bewoners het niet verantwoord vonden om de asielzoekers bij het vuil te zetten. De door de gemeente gekozen locatie ligt op het Industrieterrein Hondsgemet, gevestigd op de voormalige vuilnisbelt en naast de huidige vuilstort van de gemeente. Verder ingeklemd tussen de Betuwelijn en de A15 waar dagelijks treinen en vrachtwagens met zeer gevaarlijke stoffen langsrijden. Het is goed nieuws dat daar geen opvang komt; tijd om de bewoners die dat mogelijk maakten in het zonnetje te zetten.

2. De aanslag in Nederland die nog komen gaat (volgens Politiechef Bouwmans in de Telegraaf) hebben we al gehad. Karst T., winkelcentrum Alphen aan de Rijn en de aanslagen op Fortuyn en Van Gogh.

1. Het toppunt van goed nieuws dit jaar is toch wel dat Queen niet op nummer 1 staat in de Top 2000 maar John Lennon met Imagine. Stel je voor dat de uitkomst van de klimaatconferentie echt lukt en niet alleen betaald wordt uit OS-budgetten. Stel je voor, toch vrede in Syrië. Stel je voor dat we stoppen met nicotinepleisters plakken om de pijn te verzachten en stoppen symptoompolitiek bedrijven om beter uit de peilingen te komen. Stel je voor dat we minder om de problemen zouden draaien, maar ze echt gaan oplossen, te beginnen aan de wortel. Stel je voor. Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben – maar ik ben niet de enige.

Auteur
Remco van der Veen

Datum:
31 december 2015
Categorieën: