De nieuwe Vice Versa is uit: een inkijkje in huidig Afghanistan

Qader Shafiq reisde ruim twintig jaar na zijn vlucht naar Nederland terug naar Afghanistan en geeft een onthullend inkijkje in het dagelijks leven in het land. Lees erover in de nieuwste Vice Versa, met daarin ook: een interview met Fieke Jansen over digitale veiligheid, een kijkje bij het nieuwe KIT, een reportage uit Indonesië, kritische noten over evalueren en het bestrijden van ziektes als lepra, prikkelende columns en meer.

REPORTAGE QADER SHAFIQ. Deze zomer reisde schrijver Qader Shafiq samen met Arnon Grunberg naar Afghanistan, via de vluchtroute die hij in 1993 in omgekeerde richting naar Nederland had afgelegd. Shafiq bezocht zijn familie en vrienden en sprak met jongeren over de situatie in zijn vaderland. Hij geeft ons een onthullend inkijkje in het dagelijks leven in Afghanistan en de blinde vlekken van Nederlandse ngo’s.

INTERVIEW FIEKE JANSEN. Over de risico’s die internet en mobiele telefonie met zich meebrengen voor mensen in ontwikkelingslanden. Fieke werkt bij Tactical Tech in Berlijn en helpt daar activisten en mensenrechtenverdedigers met veilig dataverkeer. ‘Het is bizar hoeveel bedrijven en overheden van je weten.’ Ze is van mening dat als je mobiele telefoons wil gebruiken om de wereld te verbeteren, je ook moet nadenken over de risico’s die je daarmee naar een bepaalde doelgroep brengt.

HET NIEUWE KIT. Na de dramatische bezuinigingen die zelfs resulteerde in het einde van de beroemde KIT-bibliotheek, vond een ingrijpende renovatie plaats. Hoe is het KIT hieruit tevoorschijn gekomen? Tony van der Meulen was er in het voorjaar van 2013 en keerde onlangs terug. Hij vond veel nieuw elan en zocht naar wat is verdwenen.

REPORTAGE CACAO. Indonesië is een van de grootste cacaoproducenten ter wereld, maar staat bekend om zijn slechte kwaliteit cacao. SNV wil daar verandering in brengen, door investeringen aan te trekken in minder bekende cacaogebieden en door boeren te stimuleren hun oogst te verbeteren. Ook multinationals zoals Cargill worden bij het programma betrokken.

LEPRA BESTRIJDING. De uitroeiing van de zenuwziekte lepra in Nigeria is nabij. Maar voor leprabestrijders maken verminderde middelen en gebrekkige kennis van die laatste zet nog een flinke uitdaging. ‘De bestrijding van de ziekte staat hier al vijftien jaar stil.’

WETENSCHAP. Niet de bestrijding van individuele ziektes, maar het functioneren van het hele systeem van de gezondheidszorg in Afrika staat centraal in onderzoek van NWO-WOTRO. Sinds vier jaar testen ngo’s, beleidsmakers en de lokale gemeenschap samen interventies. Doel: het beleid veranderen en de gezondheidszorg verbeteren. In dit artikel leest u de eerste resultaten.

COLUMN PAUL HOEBINK. Hoebink haalt in deze column de kritiek op begrotingssteun onderuit. Begrotingssteun heeft juist veel goede resultaten gehad, maar door het wispelturige karakter van Nederlandse steun is het steeds minder populair geworden.

HIPPOCRATES. In deze interviewserie onderwerpen Marc Broere en Ellen Mangnus prominenten uit de ontwikkelingssector aan de dokterseed van Hippocrates. Deze keer Caroline Dusée, oprichtster en directeur van de organisatie Victory for Equality. ‘Ik ben gebiologeerd door de angst achter macht, de angst van mensen om hun macht en geld te verliezen.’

COLUMN JAN PRONK. Jan Pronk, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, geeft naar aanleiding van de aanslag in Parijs zeven overwegingen over hoe we ons kunnen verdedingen tegen aanvallen vanuit Oost, Zuid, het Midden-Oosten, Al Qaida, Al Shabaab, El Nusra, de Taliban, Hamas en IS.

EVALUEREN. Het ontwikkelen van relevante en gebruiksvriendelijke methodes voor Monitoring en Evaluatie is een belangrijke uitdaging voor de ontwikkelingssector. Oxfam Novib experimenteerde met de EyeOpenerWorks met Most Significant Change-evaluaties met behulp van Participatory Video. Voor Vice Versa zetten zij de voordelen en uitdagingen op een rij.

COLUMN AYAAN ABUKAR. Wie aan Somalië denkt, denkt aan oorlog, honger en piraten. Maar de bruisende Somalische muziekscene die een belangrijke rol speelt in de Somalische cultuur is in het Westen nauwelijks bekend. Wat New Orleans was voor jazz in Amerika, was Mogadishu voor de Somalische muziek en cultuur.

FILOSOFEREN MET ELLEN. Velen van ons moeten continue oppassen geen van onze agenda’s te worden. Ellen Mangnus bespreekt de armoedigheid van dit gebrek aan grip op ons eigen leven en de indirecte schade die het de maatschappij berokkent. Wordt het niet eens tijd om hier als armoedebestrijders sámen tegen in opstand te komen?

Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd.

Auteur
Vice Versa

Datum:
21 december 2015
Categorieën: