De nieuwste Vice Versa is uit: ISS-alumni in Mongolië

Het Institute of Social Studies in Den Haag heeft al veel buitenlandse studenten opgeleid. Hoe doen zij het eenmaal terug in hun thuisland? In Mongolië zijn drie van hen opgezocht. Lees hierover in de nieuwste Vice Versa, met daarin ook: een interview met Anke Tijtsma, directeur van Wemos, lessen over nieuwe evaluatiemethoden, een achtergrondstuk over vrouwengeweld en wapenhandel en diverse columns.

ISS-ALUMNI IN MONGOLIË. Aan het Haagse Institute of Social Studies zijn de afgelopen 63 jaar ruim 12.000 studenten uit 160 landen opgeleid. Velen doen belangrijk werk voor hun land nu. Marc Broere ging naar Mongolie om drie van deze alumni op te zoeken. In welke functies denken zij het meeste verschil te kunnen maken? Bij de overheid, een ngo, als ondernemer? ‘We kiezen ervoor om niet de politiek in te gaan omdat we geen onderdeel van dat onfrisse systeem willen worden.’

EVALUATIE MFS-2. ‘Effectief en doeltreffend’ – zo werd onlangs de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking getypeerd in een evaluatie van ongekende omvang. De kosten: 10,8 miljoen euro. Tony van der Meulen sprak met de onderzoekers. ‘Wij hebben op het gebied van evaluatietechniek heel veel geleerd.’

VROUWENGEWELD EN WAPENHANDEL. Als een man toegang tot een wapen heeft, loopt zijn vrouw of vriendin vijfmaal zoveel risico om vermoord te worden. Het nieuwe VN-Wapenhandelverdrag benadrukt de relatie tussen de internationale handel in vuurwapens en geweld tegen vrouwen. Wat betekent dit in de praktijk? En wat is de rol van Nederland bij deze handel?

ENERGIESPECIAL. Een 32 pagina’s tellende special over duurzame energie. In deze special duiken we in de overheden die de strijd aanbinden met energiearmoede, energie in Afrika, een Keniaanse windmijn en zonne-energie in India. Ruben Walker vertelt over zijn bedrijf in schone kooktoestellen en Han van de Wiel bezocht het eiland Sumba waar energie een grote verandering gaat worden voor de inwoners.

HIPPOCRATES-PROOF. In deze interviewserie onderwerpen Marc Broere en Ellen Mangnus prominenten uit de ontwikkelingssector aan de dokterseed van Hippocrates. Deze keer Anke Tijtsma, directeur van Wemos, een organisatie die lobbyt ‘voor een grenzeloos gezonde wereld’. Een gesprek over sterke principes en niet te verloochenen kernwaarden. ‘Ik kan mij niet identificeren met de drijfveren van de farmaceutische industrie.’

COLUMN JAN PRONK. Jan Pronk, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, besteedt in deze column aandacht aan de manier waarop onze samenleving zich organiseert, en hoe rampen daaruit voortvloeien. Meer migranten dan ooit tevoren willen Europa bereiken, er zijn zoveel slachtoffers van natuurrampen, en voor al deze mensen ontbreekt effectieve hulp.

FILOSOFEREN MET ELLEN. Hoe vaak stellen we ons werkelijk gelijk aan de mensen met wie we werken? Hoe kunnen we vermijden dat onze houding bepaald wordt door stereotypes, schuldgevoel en medelijden? Ellen Mangnus vraag het zich af tijdens een bezoek aan Ivoorkust en neemt haar eigen houden onomwonden onder de loep.

Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op de Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd. 

Auteur
Vice Versa

Datum:
12 oktober 2015
Categorieën: