
Europees handelsbeleid mag Sustainable Development Goals niet in de wielen rijden
- Foto: Lex Draijer
BLOG – Armoede zonder uitzicht op verbetering is helaas nog steeds de realiteit voor veel mensen in de ‘derde wereld’. De Verenigde Naties proberen hier wereldwijd iets aan te doen door Sustainable Development Goals (SDG’s) vast te stellen in navolging van de Millennium Development Goals (MDG’s). Dit zijn doelstellingen die behaald moeten worden om de levensomstandigheden van inwoners van ontwikkelingslanden te verbeteren. Maar om de SDG’s tot een succes te maken zal Europa zijn handelsbeleid hierop moeten afstemmen, blogt Agnes Jongerius.
Het EU handelsbeleid kan namelijk een bijdrage leveren aan het behalen van SDG’s die gaan over de bescherming van werknemersrechten. In veel landen worden de fundamentele werknemersrechten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) nog niet gewaarborgd. Bindende sociale clausules binnen handelsverdragen bieden mogelijkheden om de rechten van werknemers te beschermen en de EU moet hierop inzetten. Handelspolitiek draait namelijk niet alleen om de belangen van bedrijven, ook werknemers moeten er de vruchten van plukken.
Waar mijn zorgen zitten is of het Europese Handelsbeleid het succes van de SDG’s niet in de weg zit. Eén van de SDG’s stelt bijvoorbeeld dat de export vanuit ontwikkelingslanden verdubbeld moet worden. Maar intussen is de EU is druk bezig om vrijhandelszones te creëren met de VS (TTIP), Canada (CETA) en Singapore. Als Westerse landen overeenkomen hoe zij vrij met elkaar gaan handelen dan heeft dit ongetwijfeld effect op de landen die niet bij de verdragen zijn aangesloten. Het wordt daardoor lastiger voor ontwikkelingslanden om een positie op de wereldmarkt te veroveren. Volgens een studie van de Duitse Bertelsmann stichting kan TTIP leiden tot een handelsdaling van 5% tussen de EU en haar nabuurschapslanden.
Al met al zijn er veel raakvlakken tussen de SDG’s en het Europese handelsbeleid. Maar, om beiden tot een succes te maken mag de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen over TTIP het effect van dit verdrag op ontwikkelingslanden niet uit het oog verliezen. We moeten kritisch nadenken over de mogelijke gevolgen van deze megaverdragen buiten Europa. Anders spreken we het ene af in het kader van de Sustainable Development Goals en doen we vervolgens het ander in dienst van onze handelsbelangen. Het is onverteerbaar als handelsbelangen het behalen van de Sustainable Development Goals belemmeren!