Vijf tips om als starter een baan te vinden in de ontwikkelingssamenwerking

Foto: Studio TDES

Speciaal voor net afgestudeerde studenten geeft Lieke Ruijmschoot vijf tips om een baan in de ontwikkelingssamenwerking te vinden. Het is niet makkelijk, maar dankzij deze tips kun je op z’n minst proberen je kansen te vergroten.

Het is zomer, en de periode dat veel studenten afstuderen. Een studente van mijn eerste opleiding vroeg me tips om in de in de non-profit sector aan de slag te komen… dat is helaas niet makkelijk! Maar genoeg mogelijkheden om die kans te vergroten. Hier vijf tips, wat mij betreft op volgorde van prioriteit.

1. Doe vrijwilligerswerk of een extra stage. Je kunt bij heel veel organisaties stage lopen of vrijwilligerswerk doen, zeker als je goed kunt aangeven dat het voor een wat langere periode (paar maanden) een vaste dag/dagen per week kan zijn, of juist een tijdje fulltime. Via een functie op een communicatieafdeling is het makkelijk instromen en daar is vaak wel werk. Het is een investering, maar het levert je wel drie onmisbare dingen op:

  • Werkervaring. Dit heb je vaak nodig om ergens te solliciteren, omdat het gevraagd wordt, of omdat je daarmee überhaupt kunt begrijpen wat een bepaalde functie inhoudt waardoor je een goede en gerichte brief kunt schrijven.
  • Inwerken in de sector. Begrijpen wat er speelt, hoe dingen werken, wie doet wat, wat zijn de verschillen tussen organisaties, waar voel jij je thuis, waar blink je in uit. Allemaal heel handig om te solliciteren.
  • Een netwerk. Via nieuw opgedane contacten kom je sneller bij vacatures, en kun je referenties/aanbevelingen krijgen waar anderen weer waarde aan hechten.


2. Doe een extra opleiding
. Als je in de ontwikkelingssamenwerking terecht wilt komen, is de Advanced Master International Development (AMID) in Nijmegen een echte aanrader en misschien wel de snelste route naar een baan in de sector. Je moet dan wel snel zijn; deadline voor de sollicitatie (strenge selectie) is meestal eind augustus ergens. Je zou ook kunnen kiezen voor een extra master of gewoon cursussen in het type werk dat je leuk vindt, dus bijvoorbeeld iets met communicatie, beleid, MVO, of een andere inhoudelijke verdieping. Dit geeft je ook een streepje voor.

3. Doe iets anders waarmee je later je affiniteit kunt aantonen. Sluit je aan bij een actieve organisatie op gebied van duurzaamheid, word vrijwillig blogger ergens, doe vrijwilligerswerk in je vakantie – het maakt niet uit, als je maar kunt aantonen dat je je ook buiten werk zelf hebt ingezet voor dat wat je het liefst professioneel wilt bereiken.

4. Voer oriënterende gesprekken. Als je denkt dat je een idee hebt van een functie die jou wel wat lijkt, benader degene die die functie nu heeft en vraag of je met hem/haar eens mag praten over het werk – en richt je dan echt op oriënteren: dus bevraag diegene naar wat er leuk en minder leuk aan is, en vraag die persoon jou te helpen na te denken, door aan te geven wat jij zoekt en waar je goed in bent. Eindig dan met ‘met wie zou ik volgens jou nog meer moeten praten – en kan je me met diegene in contact brengen?’. Zo’n keten van gesprekken levert vaak heel veel op (zo ben ik ook ooit op het idee gekomen om voor mijn huidige baan te solliciteren). En mensen vinden het over het algemeen leuk om over hun werk te praten, zeker met een geïnteresseerde toehoorder!

5. Solliciteer. Solliciteer veel – ook dit is een kunst die je moet oefenen en leren! Solliciteer ook op tijdelijke en parttime functies, daarin heb je een voordeel ten opzichte van mensen die hiervoor een vaste baan moeten verlaten. Solliciteer op alles wat jou een stapje in de richting brengt waar je heen wilt. Onthoud dat je eerste baan nooit je droombaan is, maar een stap in die richting, of dat nu vanwege de organisatie of de functie is. Probeer ook eens iets hoger gegrepen dan je denkt dat je al kunt; vaak is er wel ruimte om te leren. En als het niks oplevert, probeer ook eens wat lager…. om maar ergens binnen te komen. Zelf heb ik in het half jaar na mijn afstuderen ruim 25 brieven verstuurd, om uiteindelijk via vrijwilligerswerk en zwangerschapsverlofvervanging toegelaten te worden tot de AMID.

Tips voor solliciteren, op basis van het recent lezen van een hele stapel sollicitaties:

  • Brief echt niet langer dan 1 compact geschreven A4.
  • Concentreer in je brief op wáárom deze organisatie/functie je zo aanspreekt (dit laat je motivatie zien, en dat je je erin hebt verdiept en begrijpt wat ze doen), wáárom het jou ontzettend leuk lijkt, en waarom je het kan. Veel mensen focussen op het laatste, terwijl dat vooral ook uit je CV moet blijken. Laat de lezer zien, en enthousiast worden over wie jij bent!
  • CV niet langer dan 3, maar liever 2 A4.
  • Stem ook de CV op de functie af, dus zet bijvoorbeeld bij elke werkervaring (of studie/activiteiten) wat hiervan relevant is voor de functie waar je op solliciteert.
  • Steeds meer mensen plakken een foto in hun CV. Ik twijfel hierover, maar heb het idee dat het wel goed werkt. Zorg dan wel dat het een foto is die energie uitstraalt.
  • Voeg (ongevraagd) een aanbevelingsbrief bij waarin iemand toelicht waarom jij prettig bent om mee te werken en waarin je uitblinkt. Van een docent, of een werkgever. Gratis reclame!
  • Vraag anderen om voorbeelden van een (succesvolle) brief/CV ter inspiratie. Laat ook anderen eerst jouw brief en CV lezen – even eng, maar beter dat zij die spelfout er uithalen dan de uiteindelijke lezer!


Aan alle afstudeerders: heel veel succes!

Auteur
@digilieke

Datum:
10 augustus 2015