Zomermijmeringen of: hoe ontwikkelingswoordvoerders vakantie vieren?

drufisher

BLOG – De zomer is een ideale tijd voor reflectie. Of je nu op het strand ligt, op een camping voor je Kip caravan zit of – in mijn geval – de tijd doorbrengt op een vrijwel leeg kantoor. Geen beter moment om te contempleren en weg te dromen dan nu. Vind ik althans. En soms, op een gezapige middag, maken je gedachten dan wel eens rare sprongen. Zo zat Paul van den Berg te fantaseren hoe ontwikkelingswoordvoerders in de Tweede Kamer hun zomervakantie zouden doorbrengen.

Daar doen ze trouwens ‘in real life’ overwegend helemaal niet geheimzinnig over. Via facebook en twitter kun je best een aardig beeld krijgen van de activiteiten – of juist het gebrek eraan – van parlementariërs tijdens het zomerreces. Zo weet ik bijvoorbeeld dat PvdA ontwikkelingswoordvoerder Roelof van Laar het reces vooral gebruikt om te lezen. Hij heeft net het boek ‘Amsterdam. A History of the World’s Most Liberal City’ van Russell Shorto uitgelezen en vindt het een aanrader. Dat weten we dan ook weer. Net zo benieuwd als ik naar de volgende leestip van Van Laar?

Maar goed, ik was dus aan het fantaseren over hoe Kamerleden hun vakantie doorbrengen. Wat zouden zij doen om weer fris aan de start te staan in het nieuwe parlementaire jaar? Ik kwam tot de volgende bespiegelingen. Soms met enig Privé-gehalte, maar dat vergeeft u me hopelijk.

Roelof van Laar (PvdA)

Ik noemde hem al even. Sowieso heeft hij dus een stapeltje boeken of een goedgevulde e-reader in zijn nabijheid. Hij gaat in augustus (samen trouwens met zijn collega’s Agnes Mulder en Joost Taverne) een werkbezoek brengen aan Rwanda en Uganda. Daarom ben ik er vrij zeker van dat Van Laar – een paar maanden geleden voor de 2e keer vader geworden – de rest van het reces lekker in zijn woonplaats Leiden blijft. Met misschien af en toe een dagtripje in eigen land (Amsterdam wellicht?).

Joost Taverne (VVD)

De relatief nieuwe woordvoerder op buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking van de VVD heeft iets met Amerika. Hij heeft er gestudeerd en heeft op de Ambassade in Washington DC gewerkt. Ik heb zelf ooit een keer als onervaren Amerikareiziger tijdens de zomer een rondje ‘Westcoast’ gedaan, waaronder twee dagen Las Vegas. Niet verstandig, want veel te heet. Taverne kent Amerika veel beter, dus die is vast richting Miami gevlogen voor een ontspannen strandvakantie.

Agnes Mulder (CDA)

Het kan bijna niet missen of zij brengt de vakantie door op een camping in Drenthe. Ze is immers een warm pleitbezorgster in de Tweede Kamer voor de belangen van deze kleine Nederlandse provincie. Logisch dus om de Drentse horeca tijdens de zomervakantie een beetje te steunen en ondertussen langs hunebedden te fietsen.

Sjoerd Sjoerdsma (D66)

Sjoerdsma is de ontwikkelingswoordvoerder die als beste doorheeft dat er een intrinsieke link is tussen vrede, veiligheid en ontwikkeling. Niet zo raar, gezien zijn achtergrond als diplomaat in onder andere Ramallah en Afghanistan. Maar vakantie en conflictgebieden zijn lastig te combineren. Ik denk dat Sjoerdsma deze zomer tijd doorbrengt aan ‘de rand van een oorlog’. In Libanon bijvoorbeeld. Of in Jordanië, om te ontspannen in de Dode Zee.

Jesse Klaver (GL)

Klaver was in zijn eentje verantwoordelijk voor een flinke boost in de peilingen na het onverwachte vertrek van fractievoorzitter en ontwikkelingswoordvoerder Bram van Ojik. Klaver nam ook diens portefeuille ontwikkelingssamenwerking over. In de debatten tot nu toe heeft hij zich echter nauwelijks laten zien. Daarom gebruikt Klaver het reces vast om zijn ‘street credibility’ als woordvoerder wat op te krikken middels een bezoek aan een land in de categorie ‘Afrika voor beginners’. Tanzania ofzo.

Eric Smaling (SP)

De denker en muziekkenner onder de ontwikkelingswoordvoerders. Nooit te beroerd om zijn bijdrage aan een debat te larderen met toepasselijke songteksten. Groot liefhebber van de Beatles en om die reden denk ik dat hij een lang weekend Londen (uiteraard een uitstapje naar Abbey Road) combineert met een bezoek aan Liverpool. Smaling lijkt me geen zonaanbidder, dus dan liever naar een land waar de kans op tropisch weer erg klein is.

Joël Voordewind (CU)

Toevallig weet ik dat Voordewind deze zomer al door Israël heeft gereisd om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. De vraag is dan of hij na zo’n intensieve reis nog zin heeft in nog een buitenlandse trip. Ik hou het erop dat hij dit reces aangrijpt om te werken aan een nieuw boek. Een opvolger van zijn laatste publicatie uit 2012: ‘Ben ik nou gek? Idealen in crisistijd’. De crisis is immers voorbij, als je het CPB mag geloven. Voordewind’s betrokkenheid bij het thema kennende, gaat die vast over de vluchtelingenproblematiek anno 2015.

Kees van der Staaij (SGP)

Het is algemeen bekend dat Van der Staaij twee uit Colombia geadopteerde kinderen heeft en dat hij de ontwikkelingen in dat land op de voet volgt. Ik gok daarom maar dat hij retourtjes Bogota heeft gekocht voor zijn hele gezin. Misschien om zijn 20-jarig huwelijk afgelopen jaar nog wat extra luister bij te zetten.

Leuk hoor, dat dagdromen over hoe ontwikkelingswoordvoerders hun vakantie zouden kunnen doorbrengen. Maar ik kan bijna niet wachten tot ze terug zijn van reces…

Auteur
Paul van den Berg

Datum:
27 juli 2015
Categorieën: