Blog vanaf de Financing for Development conferentie 2: Organisatie van het toeval

BLOG – Reinier van Hoffen blogt dagelijks vanaf de Finance for Development conferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, waar gesproken wordt over de financiering van de toekomstige ontwikkelingsdoelen. Vandaag schrijft hij over de voorbereidingen op de conferentie. Hoe gaat Nederland mooie plannen omzetten in klinkende munt?

Na de prettige ontvangst zaterdag was het zondag tijd om voorbereidingen te treffen voor de komende dagen. Allereerst was dat de registratiebadge ophalen bij de Millenium Hall. Goedgemutst stapte ik uit de taxi voor de ingang van de hal waar de slagbomen nog dicht waren. Een security officer gebaarde dat ik rechtsom moest lopen naar de zij-ingang. Die ingang bleek uiteindelijk aan de linkerkant te zitten, zodat het rondje om de Millenium Hal me een mooie zondagochtendwandeling opleverde.

Het terein voor de Millenium Hal was ingericht om het registratieproces vorm te geven. Ik zal u alle stappen beparen, maar ik was weer helemaal terug in Ethiopië, inclusief een stroomuitval waardoor alle systemen opnieuw moesten worden gestart maar ook met een mooie expositie van Ethiopische kunstenaars en een koffieceremonie. Intussen werden er mooie relaties gelegd. Een dame van het Women In Parlementarian Network gebruikte de tijd om bij alle delegaties vrouwelijke parlementariers te recruteren voor hun side-event. Ik beloofde, bij gebrek aan Nederlandse parlementariërs, de brief door te geven aan onze minister en heb ‘m vanavond overhandigd aan een van haar ambtenaren.

Micro-management

Een Aziatische VN medewerker leek met micro-management bezig te zijn, maar bleek wel in staat mij na enige tijd te voorzien van een ingevuld formulier voor het verkrijgen van een Delegation Badge die toegang verleent tot alle side-events van de conferentie. En terwijl zij met formulieren in de weer was, maakte ik kennis met Tasialiki, een beleidsadviseur over ODA voor Tuvalu, één van de Small  Island States. Zij vertelde me hoe haar land het langzamerhand aan het verliezen is van de Oceaan, en het water hen in de zomer letterlijk tot de kniëen reikt. Op vele plekken op het eiland kun je naar beide kanten van het eiland een steen in het water werpen. Samen met de Senegalese delegatie, waaronder een Professor Economie van Dakar University, stond ik in de rij voor het printen van de badge terwijl de stoom uitviel. We wisselden ideeën uit over het uitwisselen van studenten en het gezamenlijk ontwikkelen van programma’s met Nederlandse universiteiten. Uiteindelijk kon ik met badge het terein aan het eind van de ochtend verlaten.

Nog net op tijd kon ik aanschuiven in de BEZA International Church voor mijn gewoonlijke invulling van de zondag. En ik geloof dat de hemel nu ook meekijkt naar de conferentie, al hing dat waarschijnlijk niet af van de gebeden die werden opgezonden. Een kerk is ook altijd een plek voor bijzondere ontmoetingen. Ik vroeg een man de weg naar de dichtsbijzijnde stopplaats van een minibus. Hij bleek vloeiend Nederlands te spreken en een gepensioneerde zeeman te zijn die een stuurmansopleiding in Vlissingen had genoten. Opbrengsten van het Nederlands onderwijs kom je soms op de vreemdste plaatsen tegen.

Ontvangst op de ambassade

Aan het eind van de middag wachtte nog een ontvangst op de ambassade waar de Nederlandse delegatieleden met elkaar konden kennismaken. Goed om daar iets te horen over hoe de samenwerking verloopt tussen het bedrijf DSM en organisaties als World Vision en WFP. Binnenkort start een groot programma in Rwanda en ook is er interesse om in Ethiopië actief te worden. Er was waardering voor aanvullende rollen van NGO’s en overheden. Maar ook de noodzaak van professionele voorbereiding en facilitatie in het komen tot partnerschappen kwamen duidelijk naar voren. Jeroen Verheul vertelde over zijn werk als roving ambassador voor Aid en Trade en de Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC) wat minister Ploumen voorzit, samen met Mexico en Malawi. De GPEDC heeft ook een set aanbevelingen voor de Financing for Development conferentie geleverd, en zo is Nederland op verschillende borden aan het schaken. Koen Davidse, van de directie multilateraal beleid en mensenrechten, gaf een inkijkje in de wereld van de onderhandelingen tussen landen en hoe Nederland in staat is gebleken veel landen te mobiliseren rond het Addis Tax Initiative waarvan de concept note inmiddels online staat.

Ook op het gebied van mensenrechten zijn de uitdagingen enorm, in het bijzonder waar het gaat om rechten voor sexuele minderheden. Maar er zijn ook mooie opbrengsten. De Afrikaanse ontwikkelingsbank heeft gender op de agenda weten te zetten met een continentale scorekaart.

Iedereen lijkt klaar te zijn om de nodige successen binnen te halen. De Nederlandse inspanningen op het gebied van beleidscoherentie werden in de aanloop naar Addis ook bij de VN in New York voor het voetlicht gebracht, en er is veel internationale waardering voor het Nederlands beleid. Nu nog omzetten in klinkende munt.

Reinier van Hoffen is namens EP-Nuffic aanwezig op de Finance for Development conferentie. Hij is als regional liaison officer actief  voor innovatie in capaciteitsopbouw in Oostelijk en Zuidelijk Afrika.

Auteur
Jolien Bouwman

Datum:
13 juli 2015