De nieuwste Vice Versa is uit: ‘Samen strijden tegen het Nicaragua-kanaal’

De Nederlandse overheid heeft er een pittige partner bij: in het eerste zuidelijke penvoerderschap strijden activistische vrouwen in Nicaragua tegen de aanleg van het Nicaragua-kanaal. Hoe kijken zij aan tegen een partnerschap met de Nederlandse overheid? Lees erover in de nieuwste Vice Versa, met daarin ook: een interview met Christiaan Rebergen (Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking), achtergronden over eerlijk goud en de toekomst van microkrediet en een reportage over hoe een dorp in Italië bootmigranten als een aanwinst ziet.

REPORTAGE NICARAGUA. De Fondo Centroamerica de Mujeres (FCAM) schreef begin dit jaar geschiedenis als eerste en enige ‘zuidelijke penvoerder’ in de Strategische Partnerschappen met minister Ploumen. Samen met Both ENDS en Mama Cash vormen zij de Green Alliance for Gender Action, die de vrouwenbeweging verbindt met groen activisme. Zij protesteren tegen het grootste bouwproject ter wereld: het Nicaragua Kanaal. Dit kanaal moet de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee met elkaar gaan verbinden. Hoewel er voordelen zijn – tolinkomsten, werkgelegenheid – maken tegenstanders, waaronder FCAM, zich grote zorgen over de impact voor bevolking natuur. In deze Vice Versa leer je de strijdbare vrouwen van FCAM en hun verhaal kennen.

KENNISMAKING CHRISTIAAN REBERGEN. ‘De sector heeft een goed verhaal’, volgens Christiaan Rebergen, de ster die afgelopen jaren snel gerezen is op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie is deze veertiger die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking? Een gesprek over de relatie tussen hulp, handel en de kansen die de sector juist nu moet zien te benutten. ‘Ik merk steeds dat mensen het interessant vinden als je over resultaten van ontwikkelingswerk vertelt.’

EERLIJKER GOUD. De goudkoorts: zeker twintig miljoen mijnwerkers zijn er wereldwijd door bevangen. Ze graven, spitten en zeven onze sieraden en mobieltjes bij elkaar. Onze honger naar goud brengt echter veel gevaren met zich mee voor mens en milieu, en spanning rond landsgrenzen. Wetenschappers en ngo’s zijn samen begonnen te strijden voor gezondere goudwinning.

TOEKOMST VAN MICROKREDIET. Nieuw onderzoek laat zien dat microkrediet niet de heilige graal is bij het bestrijden van armoede. Hoewel de leningen een positieve impact hebben op de levens van arme mensen, lijkt de beloofde boost van hun inkomen vaak niet reëel. Hoe kunnen kredietverleners inspelen op deze belangrijke evaluatie?

COLUMN JAN PRONK. Jan Pronk, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, gaat in deze column in op de gênante vertoning van Nederland inzake de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers: ‘een dieptepunt in de Nederlandse politiek.’

BOOTVLUCHTELINGEN IN RIACE. Bootmigranten niet als een probleem zien, maar als een aanwinst. De inwoners van het Zuid-Italiaanse dorp Riace maakten jaren geleden al werk van dit motto, en met succes. Het herboren dorp staat in Italië symbool voor geslaagde opvang en wederzijdse integratie. Cécile Kyenge, voormalig minister van Integratie, noemde het ‘model Riace’ zelfs een voorbeeld om te expoteren naar de rest van Europa. Toch is ook hier de spanning te voelen van de voortdurende noodtoestand.

HIPPOCRATES-PROOF. In deze interviewserie onderwerpen Marc Broere en Ellen Mangnus prominenten uit de ontwikkelingssector aan de dokterseed van Hippocrates. Deze keer etnobioloog Frederik van Oudenhoven, die vier jaar uittrok om een onthullend en ambitieus boek te schrijven: With Our Own Hands. Zijn studie van de bedreigde voedselcultuur van een van ’s werelds meest geïsoleerde beschavingen, een bergvolk op de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan, levert voor ontwikkelingswerkers urgente eyeopeners op.

AANTREKKINGSKRACHT JIHAD. Het radicale geweld van jihadstrijders houdt de wereld in zijn greep. Om het tij te keren, proberen we de toedracht van het terrorisme te begrijpen. Sociale en materiële uitsluiting is volgens velen de hoofdoorzaak, maar houdt die conclusie wel stand? Ellen Magnus haalt opiniemakers aan die de aantrekkingskracht van de jihad juist verklaren door het gebrek aan idealen in de samenleving. Welke gevolgen zou deze hypothese hebben voor ontwikkelingswerk?

Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op de Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd. 

Auteur
Vice Versa

Datum:
29 juni 2015
Categorieën: