Frisse blik op beeldvorming: de IDleaks Awards

AANKONDIGING – Vorig jaar organiseerde Vice Versa samen met Wilde Ganzen het ‘Reframing the Message debat’, een discussie over framing en de beeldvorming rond ontwikkelingssamenwerking. Waar staan we nu een jaar later? IDleaks neemt de proef op de som tijdens de IDleaks Awardsshow: wie communiceert genuanceerd en wie vervalt in stereotypering, hongerbuikjes en vliegen?

‘Het debat over beeldvorming is dé discussie die de sector op dit moment nodig heeft’, stelde minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar aanleiding van het Reframing the Message-debat. De minister is niet de enige bij wie het onderwerp hoog op de agenda staat. In Nederland verschenen ook na het debat verschillende artikelen over het onderwerp. Ook internationaal werd beeldvorming een hot topic toen Bandaid het nummer “Do they Know It’s Christmas time” opnieuw uitbracht. Grote namen zoals Adele, Lily Allen, de rapper Fuse ODG en Damon Albarn namen publiekelijk afstand van het initiatief omdat zij vonden dat Bandaid een stereotypisch en ongenuanceerd beeld van Afrika geeft dat schadelijk is voor het continent.

Ook sommige ontwikkelingsorganisaties gingen bij zichzelf te rade over het beeld dat zij uitdragen. Geef je credits aan je partnerorganisatie? En hoe realistisch is de beoogde impact die je de donateur voor ogen houdt? Kortom, wanneer heiligt het doel -geld voor armoedebestrijding- de middelen- fondsenwerving met stereotyperende, zielige campagnebeelden? Het zijn vragen die steeds vaker klinken in de wandelgangen van ngo’s.

Daar zijn we bij IDleaks heel blij mee. Als netwerkorganisatie van vrijwilligers pleiten we al drie jaar voor een genuanceerder beeld over ontwikkelingssamenwerking om zo het Nederlandse publiek beter te informeren over en meer te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Dit doen wij onder andere via onze quickscans. Hierbij nemen we – desgevraagd – communicatieuitingen van ngo’s onder de loep en geven op basis van onze communicatiecode handvatten om de communicatie te nuanceren.

Awardshow

Mooie stappen voorwaarts. Maar het kan beter. De noodzaak voor een eerlijker beeld van ontwikkelingslanden kan nog beter voor het voetlicht worden gebracht. Daarom organiseren wij dit jaar de IDleaks Awards. Op maandagavond 29 juni in Pakhuis de Zwijger geven een prijs aan de beste, meest genuanceerde, campagnefilm – de Hoogvlieger Award – en geven wij als aanmoedigingsprijs de Vlieg-in-‘t-Oog award voor de campagne die de meeste verbeterpunten heeft. Beide worden uitgereikt op basis van het oordeel van het publiek en een vakjury.

De IDleaks awards zijn geinspireerd door de Rusty Radiator Awards die ieder jaar door de Noorse studenten en academici organisatie (SAIH) worden georganiseerd. Met hun YouTube-film ‘Radi-Aid- Africa for Norway’ wist SAIH in een klap meer dan 2 miljoen mensen te bereiken en de discussie over beeldvorming stevig op de agenda te zetten. Met de IDleaks Awards willen wij de Nederlandse ontwikkelingssector bewust(er) maken van hun rol in de beeldvorming over ontwikkelingssamenwerking en –landen. En, bovenal, hen stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen om het eerlijke verhaal te vertellen. Tegelijkertijd geven we  tijdens deze avond richting en praktische handvaten om zelf hiermee aan de slag te gaan. We voeren tijdens de avond een open discussie, dat voorbij de clichés en gebaande paden gaat met een divers publiek van binnen en buiten de ontwikkelingssector.

Meedoen?

Vanaf 1 juni kan het publiek op onze website stemmen op de campagnes. Ben jij een hoogvlieger of heb je een campagne gezien die volgens jou in aanmerking komt voor de vlieg in ’t oog Award? Dan kun je tot 29 mei jouw filmpje nomineren voor de IDleaks Awards door een mail te sturen naar awards[at]idleaks.nl. En wie weet gaat jouw organisatie naar huis met de Hoogvlieger Award! Meld je hier aan voor het evenement op 29 juni.