Vrijdagmiddagborrel: 2015

REDACTIONEEL – In deze Vrijdagmiddagborrel het redactioneel van Marc Broere uit de laatste Vice Versa. Over het magische getal 2015, de bezuinigingen en enkele lichtpuntjes.

Al sinds het begin van het millennium is 2015 voor de ontwikkelingssector een magisch getal. Dit is immers het jaar dat we de balans gaan opmaken van de Millenniumdoelstellingen, die 15 jaar geleden zijn opgesteld om de armoede te halveren en op allerlei deelterreinen van armoedebestrijding klinkende successen te boeken. Hopelijk kunnen we dit jaar constateren dat er veel gelukt is, dat de ontwikkelingssector daar een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd, en dat deze ook nog broodnodig zal zijn voor de realisatie van de opvolgers van die Millenniumdoelen, de Sustainable Developments Goals. Want een succesje in de publieke opinie kunnen we wel gebruiken. Zeker in Nederland, omdat dit kabinet tot een recordhoogte aan bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking aan het doorvoeren is zonder noemenswaardige publieke weerstand.

Lichtpuntjes

Toch zijn er ook lichtpuntjes, want beëindiging van Nederlandse subsidie hoeft niet per se tot het stopzetten van activiteiten te leiden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de reportage die Selma Zijlstra maakte op de Balkan, waar een bosbouwproject van SNV een zelfstandige doorstart maakte nadat de Nederlandse organisatie vanwege bezuinigingen was vertrokken. Het gehele team van de lokale organisatie investeerde hun ontslagvergoeding in een nieuwe organisatie. Deze versterkt nog altijd de capaciteit die SNV bij lokale bosassociaties was begonnen op te bouwen.  Of je zorgt dat je zo goed bent dat anderen de financiering van de Nederlandse overheid overnemen. Lees vanaf pagina 4 het opmerkelijke verhaal van Hans Guyt van Terre des Hommes, die met het virtuele meisje ‘Sweetie’ webcam-kindertoerisme aan de kaak stelde en daarmee in de hele wereld veel lof oogst. Dankzij een grote bijdrage uit de extra trekking van de Nationale Postcodeloterij krijgt het project nu een vervolg.

En als je dan toch ontslagen of weg gereorganiseerd wordt, wat kun je dan nog op de arbeidsmarkt? Annick Schmeddes helpt professionals bij het vinden van een baan. Volgens haar kom je met je ervaring in de ontwikkelingssector ook bij bedrijven, overheid en semipublieke instellingen nog heel goed aan de bak. Deze voorbeelden geven gelukkig nog wat hoop. Overigens is 2015 ook voor Vice Versa een bijzonder jaartal. Eind dit jaar vieren we onze 50ste verjaardag. Hierover zult u de komende tijd nog veel gaan horen.

Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op de Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd. Ontvang bovendien een unieke handgemaakte ketting met een boodschap van the Power of Art House cadeau of kies uit twee bijzondere boeken!

Auteur
Marc Broere

Datum:
03 april 2015
Categorieën: