De wekelijkse tip van Marc en Ellen: Heb een goed onderbouwd weerwoord paraat

TIPS – In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 10: Heb een goed onderbouwd weerwoord paraat.

Het debat over ontwikkelingssamenwerking wordt nu vaak op basis van emotie gevoerd en niet op basis van feiten. Iedereen denkt er verstand van te hebben en zijn mening erover te moeten ventileren. Maar wat weten we nu eigenlijk echt over de resultaten en de beperkingen van de hulp?

Mensen denken vaak dat er veel meer geld naar ontwikkelingssamenwerking gaat dan daadwerkelijk het geval is. Ook hebben ze vaak geen weet van de resultaten en zijn ze niet goed op de hoogte van de invloed van politieke factoren die effectieve hulp kunnen belemmeren, zoals internationale handelsafspraken. Het is heel belangrijk dat die feiten meer algemeen bekend worden.

De ontwikkelingssector heeft hierin een collectieve verantwoordelijkheid. Houd je argumenten en cijfers daarom paraat! Daarmee draag je op een zinnige manier bij aan mondiaal burgerschap. Een handig boekje om je daarbij op weg te helpen is Voorbij de  borrelpraat (2010, Wereldpodium) van Mirjam Vossen, waarin ze dertig veelgestelde vragen over ontwikkelingssamenwerking behandelt. Remt hulp economische groei? Waarom is er nog armoede na 60 jaar hulp? En hoe zit het met de strijkstok van de hulpindustrie? De vragen worden kort en krachtig beantwoord, waarbij vele aannames worden ontmaskerd of genuanceerd. Individuele organisaties zouden zich door MirjamVossen kunnen laten inspireren en een vergelijkbaar boekje kunnen maken met weerwoord op veelgehoorde kritiek, waarin feiten en resultaten kort en helder worden gepresenteerd.

Laat je op feestjes of in de kroeg overigens niet in de verdediging drukken als mensen hun vooroordelen over ontwikkelingssamenwerking beginnen te etaleren. Je hoeft je niet te rechtvaardigen! Mondiale solidariteit is een waarde waar niemand aan hoeft te twijfelen. Je kan trouwens altijd de bal terugkaatsen: ‘Wat doe jij voor een betere wereld? Niks? Hoe voelt dat?’ De aanval is soms de beste verdediging.

Volgende week woensdag tip 11: Communiceer realistisch

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

Auteur
Marc Broere

Datum:
01 april 2015
Categorieën: