De wekelijkse tip van Marc en Ellen: Communiceer realistisch

TIPS – In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 11: Communiceer realistisch.

De manier waarop de ontwikkelingssector nu zijn boodschap communiceert heeft z’n langste tijd gehad. Mensen worden niet meer overtuigd door clichématige beelden die alleen maar bedoeld zijn om medelijden op te roepen. Uitgekookte, onrealistische communicatie zorgt op lange termijn alleen maar voor een afkalvend draagvlak. Ga daarom realistisch communiceren en stel daarbij de kracht van mensen centraal.

Ontwikkelingsorganisaties realiseren zich soms niet welke goudmijn ze al in handen hebben: via partnerorganisaties hebben ze immers toegang tot mensen die een gezicht kunnen geven aan de ongemakkelijke waarheid van armoede, het gevecht ertegen en de resultaten die bereikt worden.

Benadruk de kracht van deze mensen en toon hoe ze zelf, met een steuntje in de rug van de organisatie uit Nederland, hun situatie verbeteren.

Communiceer daarbij ook de beperkingen van de hulp. Laat zien dat hulp per definitie de armoede niet kan oplossen wanneer wat met de ene hand wordt gegeven meteen weer wordt teruggenomen met de andere hand door bijvoorbeeld oneerlijke handel. Zorg als organisatie dat je je hierin verdiept.

Vertel de buitenwereld ook daadwerkelijk wat je doet en waar je voor staat. Laat je communicatieuitingen door een onafhankelijke feitenchecker of commissie doorlichten om te onderzoeken of wat je communiceert ook representatief is voor de bijdrage van je organisatie

Volgende week woensdag tip 13: Voer een actief en integer mediabeleid

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
15 april 2015
Categorieën: