De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Zorg bewust voor je nalatenschap’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 7: Zorg bewust voor je nalatenschap.

De Nederlandse ontwikkelingssector bestaat al zo lang, dat de meeste organisaties hun eigen oude meesters hebben voortgebracht: experts met jarenlange praktijkervaring. Ze hebben niet alleen veel vakkennis, maar vaak ook een enorm institutioneel geheugen. Het zijn mensen die soms bijna vergroeid lijken met de organisatie. Kenmerkend voor deze oude meesters is dat zij een eigen portfolio, netwerk en themaveld hebben en daarmee vaak als een soort eilandje binnen de organisatie drijven. Dat is doodzonde, want ze herbergen een schat aan bruikbare kennis.

Ontwikkelingswerk is vakmanschap. En kenmerkend voor vakmanschap is dat je dat pas gaat beheersen door oefening in de praktijk. Hoewel er tegenwoordig nog maar weinig ruimte is om jongeren in de sector veldervaring op te laten doen, betekent dit niet dat de vaklieden een uitstervend ras hoeven te zijn.

We moeten een voorbeeld nemen aan hoe het ooit ging bij ambachtslieden als smeden, bakkers of schoenmakers. Leerlingen werden aan de hand van de oude meesters opgeleid en leerden zo de fijne kneepjes van het vak. Oude meesters zouden niet alleen hun kennis moeten overdragen aan mensen in het Zuiden, maar ook aan jonge collega’s.

Eigenlijk is er geen eenvoudigere manier voor een organisatie om een nieuwe werknemer op te leiden. In plaats van dure externe cursussen kunnen organisaties een intern coachingprogramma starten. Het KIT organiseert bijvoorbeeld colleges die gegeven worden door senioren. Maar ook door een gezamenlijk veldbezoek of een gerichte training kun je belangrijke kennisoverdracht faciliteren. En de oude meesters kunnen bij dit alles zomaar verrast worden door wat zij op hun beurt van de jonge honden kunnen opsteken.

Volgende week woensdag tip 8: Investeer in young professionals

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
04 maart 2015
Categorieën: