De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Investeer in young professionals’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 7: Investeer in young professionals.

Er zijn vele malen meer jonge professionals die in de ontwikkelingssamenwerking willen werken, dan banen die in de sector beschikbaar zijn. Dat moet anders!

Hoe meer jongeren ook professioneel willen bijdragen aan een rechtvaardige wereld, hoe beter. Om een vitale sector te blijven, moet je bovendien waken voor vergrijzing. Young professionals hebben de sector veel te bieden. Ze nemen recente kennis mee, zijn op de hoogte van de laatste academische ontwikkelingen en brengen vaak nieuwe vaardigheden mee die zeer welkom zijn. Het enige wat ze nodig hebben is de mogelijkheid om dat allemaal in de praktijk te brengen en ervaring op te doen.

Natuurlijk snappen we dat er bezuinigd moet worden, de tijd van de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden is voorbij. Op dit moment is de positie van young professionals amper een topic in de sector. En dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Toch kan de sector veel meer doen dan nu gebeurt, door zich gezamenlijk over dit probleem te buigen en naar een oplossing te zoeken.

De watersector kan daarbij van inspiratie zijn. Daar worden young professionals wél met open armen ontvangen. De waterwereld is ervan overtuigd is dat er voldoende talentvolle nieuwe aanwas nodig is om internationaal gezien een topsector te blijven. Daarom zijn er speciale werkervaringsprogramma’s voor young professionals ontwikkeld.

PSO’s Youth Zone, vroeger een soort talentenpool binnen de sector, bestaat helaas niet meer, maar er moeten andere vormen te vinden zijn om ruimte te blijven creëren voor jong talent. Iedere ontwikkelingsorganisatie zou zich hiervoor verantwoordelijk moeten voelen.

Volgende week woensdag tip 9: Het onderhouden van draagvlak is een zaak van iedereen

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

Auteur
Marc Broere

Datum:
18 maart 2015
Categorieën: