De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Draagvlak is een zaak van iedereen’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 9: Draagvlak is een zaak van iedereen. 

In een interview met Vice Versa zei Anna Chojnacka, inmiddels oud-directeur van de 1%Club, dat je geen directeur hoeft te zijn om een leider binnen je organisatie te zijn. ‘Medewerkers hebben ontzettend veel kennis in huis. Zij kunnen een veel belangrijkere rol spelen dan ze nu doen. Geef medewerkers de vrijheid om die rol te spelen.’ Een duidelijke boodschap van Chojnacka aan de directies van collega-organisaties om medewerkers veel meer vrijheid te geven zelf initiatieven te nemen.

Ook Tabitha Gerrets, oud-voorzitter en oprichter van ID Leaks benadrukt dat werknemers van ontwikkelingsorganisaties van hun leidinggevenden de kans moeten krijgen om ambassadeur van hun eigen verhaal te zijn. Tegenwoordig wordt de communicatie steeds meer gedaan door communicatiedeskundigen die erg star en controlerend kunnen zijn over de berichten die de wereld in gaan. ‘Directies en voorlichters moeten veel minder huiverig worden: laat mensen juist hun eigen verhaal vertellen’, aldus Gerrets.

Sinds de sector onder vuur ligt, worden er helaas te weinig mensen naar voren geschoven die hem in het openbaar kunnen verdedigen en zo het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking versterken. We hebben daarom  nieuwe en inspirerende woordvoerders nodig. Mensen die met passie en kennis van zaken een overtuigend verhaal kunnen vertellen en waar veel kijkers, luisteraars en lezers zich mee kunnen identificeren.

Ga in je eigen organisatie eens rondkijken wie daar geknipt voor is. Het zou kunnen dat er tussen je medewerkers verteltalenten zitten, die op een verrassende en verfrissende manier aan pr kunnen doen voor de organisatie. Zo schreef ICCO-medewerker Manon Stravens over haar jaren op het regiokantoor in Mali Bamako Bonjour!, een boek dat beter informeert over de dagelijkse praktijk van ontwikkelingssamenwerking dan een voorlichtingscampagne ooit zou kunnen.

Zo kan iedere werknemer op zijn eigen manier een belangrijke rol spelen in het onderhouden van draagvlak, alleen al door enthousiast over zijn werk te vertellen. Bij verjaardagen, op het schoolplein, langs de kant bij het voetbal, na afloop van een kerkdienst. Draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking is bij uitstek iets dat zich door middel van persoonlijke contacten als een olievlek moet uitbreiden.

Volgende week woensdag tip 10: Heb een goed onderbouwd weerwoord paraat.

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

Auteur
Marc Broere

Datum:
25 maart 2015
Categorieën: