De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Werk aan een wederkerige relatie met je achterban’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ uit december 2013 duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 3: Werk aan een wederkerige relatie met je achterban.

Ontwikkelingsorganisaties zijn hun donateurs de afgelopen jaren steeds meer gaan zien als een wandelende portemonnee. Ook zijn ze zich gaan richten op het verkrijgen van de gunsten van de zwevende donateur. Het is echter slimmer om te investeren in de relatie met mensen die je jaar in en jaar uit hebben gesteund. Het Handboek Friendraising: 21 strategieën om vrienden duurzaam aan je organisatie te verbinden van Vera Peerdeman gaat hierover.

Peerdeman pleit voor een andere relatie tussen organisaties en hun donateurs. Empathie voor potentiële en huidige donateurs, het vermogen om relaties met ze op te bouwen en ze te inspireren zijn volgens haar de belangrijkste vaardigheden van een succesvol fondsenwervende organisatie. In plaats van donateurs op een anonieme manier te proberen te verleiden zoveel mogelijk geld te geven, dienen organisaties zich af te vragen: Hoe inspireren we mensen om zich blijvend te verbinden aan ons werk? ‘Zie hen als partners met wie je samen de ambities van je organisatie bereikt’, schrijft Peerdeman.

Vraag je donateurs daarbij ook eens om hun mening. Oxfam Novib deed dit de afgelopen twee jaar met succes door middel van de campagne ‘Doneer je mening, praat mee’. Op een online platform kunnen mensen in het ‘ideeënlab’ meedenken en op de ‘zeepkist’ hun mening geven. ‘We willen goed luisteren naar wat mensen verwachten, waarover ze kritisch zijn en vooral horen of ze nieuwe ideeën hebben’, zegt Tom van der Lee, directeur campagnes van OxfamNovib. ‘Juist door de vragen van mensen als uitgangspunt te nemen, hopen we meer inzicht te bieden in wat ons werk inhoudt en wat we ermee kunnen bereiken.’ Ook kun je je achterban uitnodigen voor activiteiten, donateursbijeenkomsten en brainstorms. Als ontwikkelingsorganisatie mag je best eens iets terugdoen voor een achterban die jou altijd ondersteunt. Daarmee wordt de relatie wederkerig en tegelijkertijd bestendiger.

Volgende week woensdag tip 4 : Blijf geloven in waar je voor staat

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

Auteur
Marc Broere

Datum:
04 februari 2015
Categorieën: