De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Koester je vakmensen’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in –én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 6: koester je vakmensen.

Voor alle sectoren in de maatschappij geldt: koester je vakmensen, koester mensen met bijzondere ervaring en kwaliteiten. Het zijn deze mensen die het verschil maken, die de sector een gezicht geven en een bestaansrecht.

Het ambachtelijk vakmanschap dat de ontwikkelingssector door de jaren heen heeft opgebouwd, dreigt echter verloren te gaan. Waar voorheen veldervaring en specifieke expertise gewaardeerd werden, worden nieuwe werknemers in toenemende mate geselecteerd op basis van vaardigheden en kennis die verre van uniek zijn.

Sterker nog: deze vaardigheden zijn vaak niet eens gerelateerd aan ontwikkelingsproblematiek. En dat terwijl generalisme ons juist minder competitief maakt.

Organisaties kunnen vakmanschap stimuleren door ruimte te bieden aan inhoudelijke discussies en verdieping. Zowel op thematisch vlak als meer in het algemeen over de ontwikkelingssector zelf. Geef iedere nieuwe werknemer een college over de geschiedenis van de Nederlandse ontwikkelingsamenwerking. Zo’n terugblik biedt zoveel inzichten en lessen voor vandaag de dag.

Stimuleer ook ontmoetingen met vakgenoten van andere organisaties. Een mooi voorbeeld is het leesgroepje waarbij werknemers van onder meer Woord en Daad, Cordaid en BothEnds samenkomen om vakliteratuur te bespreken onder het genot van een borrel.

 

Volgende week woensdag tip 7: Zorg bewust voor je nalatenschap

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via

Auteur
Marc Broere

Datum:
25 februari 2015
Categorieën: