De wekelijkse tip van Marc en Ellen: ‘Blijf geloven in waar je voor staat’

In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 4: Blijf geloven in waar je voor staat.

Eerlijkheid duurt het langst en levert ook het meeste op. Ga daarom als ontwikkelingsorganisatie niet mee met de waan van de dag. Ga bijvoorbeeld niet iets doen omdat iedereen het doet. Het publiek verwacht van ontwikkelingsorganisaties terecht dat ze vertolkers en uitvoerders van morele principes zijn. Als ze meegaan met trends om overheidssubsidie en achterban te bemachtigen, geeft dat de indruk dat ze niet standvastig zijn en dus geen betrouwbare partij. Neem een voorbeeld aan christelijke organisaties zoals Woord en Daad of een thematische organisatie als Agriterra die stevig vasthouden aan hun uitgangspunten en al jaren een trouwe achterban weten te behouden.

Net zoals je moet vasthouden aan je idealen, moet je ook het goede behouden wat je al hebt. We zien dat ontwikkelingsorganisaties soms de neiging hebben om ‘nieuwe’ concepten, benaderingen en thema’s op te hemelen en oude al snel af te doen als ouderwets. Vernieuwingsdrang kan ten koste gaan van bestaande succesvolle activiteiten die nog helemaal niet over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. Zet eens op papier wat je als organisatie nooit wilt en zult opgeven. Zo’n exercitie draagt gegarandeerd bij aan de identiteit en standvastigheid van de organisatie.

Volgende week woensdag tip 5: Accepteer kritiek en blijf zelf ook kritische vragen stellen

Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via LM Publishers.

Auteur
Marc Broere

Datum:
11 februari 2015
Categorieën: