De twee meest innovatieve ideeën om de wereld te verbeteren

Lensational uit China en Organic Sack Garden uit Bangladesh zijn de twee winnaars van de Hivos Social Innovation Award. Dat werd afgelopen donderdagavond bekend gemaakt. De twee winnaars gingen naar huis met een prijs van €15.000.

Alle aanwezigen in de zaal hebben wellicht het gevoel te zijn beland in een talentenjacht. Zes finalisten kregen in Pakhuis de Zwijger de kans om hun idee te presenteren.Dit keer gaat het niet om het beste zang- of danstalent, maar om het talent innovatief te willen zijn en de potentie te hebben het innovatieve idee tot uitvoering te brengen.  En innovatief zijn is niet voor iedereen weggelegd, als het aan Manuela Monteiro (voormalig Hivos directeur) ligt. ‘Je moet uit je comfortzone durven stappen, niet bang zijn om te falen en het lef hebben om fouten te maken.’

Winnaars

De Hivos Social Innovation Award bestaat uit twee categorieën. De eerste is de categorie ‘prototype’ wat inhoudt dat het meest veelbelovende idee de kans krijgt om een prototype van het project op te zetten. De winnaar van de tweede categorie ‘scaling up’ geeft een idee wat zichzelf al bewezen heeft een kans om het op een grotere schaal uit te voeren.

Lensational, een initiatief van Bonnie Chiu (China), is de winnaar van de prototype categorie. Fotografie is een passie van Chiu en tijdens het reizen kwam ze op het idee om Lensational op te starten. Lensational is een sociale onderneming die vrouwen in de gelegenheid stelt om via fotografie zichzelf aan de wereld te uiten. De vrouwen krijgen een digitale camera, een fotografiecursus en Lensational zorgt voor de connecties zodat de vrouwen hun foto’s kunnen verkopen.

De winnaar van de categorie ‘scaling up’ is het project Organic Sack Garden, van initiatiefnemer Shaikh Tanveer Hossain (Bangladesh). Omdat de groenteconsumptie in Bangladesh ontzettend laag is en er een eenvoudige techniek bestaat om groentes te verbouwen, zag Tanveer een kans om deze techniek, die zich al in Kenia bewezen heeft, over te brengen naar Bangladesh. Dit stelt gezinnen niet alleen in staat om in hun eigen groenteconsumptie te voorzien, maar zelf nog iets extra’s te verdienen.

Criteria

De competitie om het meest sociale innovatieve idee begon 15 oktober 2014. Van de 400 ideeën uit maar liefst 61 landen werden er 20 semifinalisten geselecteerd op basis van vier criteria: kwaliteit, mate van innovatie, potentie om sociale impact te realiseren en duurzaamheid. De semifinalisten deden mee aan de Hivos Learning Community om hun kennis te delen, te leren van internationale sprekers en in groepen samen te werken om voor te bereiden op de finale. Van die twintig koos de jury zes finalisten uit.

De jury gelooft dat de winnaars het in zich hebben om met hun sociaal innovatieve idee de wereld te veranderen. Toch had het publiek nog een aantal kritische vragen in petto. Want wat is het sociale element van de Organic Sack Garden project eigenlijk? Tanveer laat weten dat de speciale zak veel voordelen heeft. Zo hebben de meeste mensen weinig ruimte om groentes te verbouwen. De zak neemt zeer weinig ruimte in beslag, is goedkoop (3$ per zak en acht tot tien zakken zijn nodig om een gezin van vier à vijf mensen van groentes te voorzien), maar vooral: het vergroot de kans op een gezond leven. Slechte voeding leidt tot een verslechtering van het vermogen om te kunnen werken. Daarom hoopt Tanveer dat gezondere voeding een sociale en economische impuls met zich meebrengt.

Ook vraagt iemand in het publiek zich af hoe duurzaam Lensational zal zijn. Hoe kunnen de foto’s van de vrouwen concurreren met de foto’s die al aangeboden worden in de westerse wereld? Chiu is optimistisch: ‘Er zit een verhaal achter deze foto’s en deze vrouwen maken foto’s van hun alledaagse leven die voor westerse journalisten helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Ik geloof dat deze foto’s goed zullen verkopen.’

‘Als je niet faalt, kom je nergens’

Volgens Monteiro, tevens voorzitter van de jury van de Hivos Social Innovation Award, zijn sociale innovators van groot belang om oplossingen te vinden voor complexe mondiale problemen. ‘De wereld heeft mensen nodig die creatief zijn en de capaciteit hebben om risico’s te durven nemen. Als je nooit faalt, kom je nergens.’

Monteiro vindt dan ook dat als je klein bent, je anders en origineel moet zijn. In die zin past de award ook goed bij de oorsprong van Hivos: ruimte geven aan vrije denkers. Ze hoopt dat de award niet alleen de winnaars aanmoedigt om uit de box te denken, maar ook andere mensen worden geïnspireerd. ‘Veel mensen zitten vast in een gevangenis, waarin men gefixeerd is op bureaucratie, regels en men meegaand is. Een gevangenis die creativiteit doodt, daar moeten we uit ontsnappen.’

Auteur
Iris Visser

Datum:
09 februari 2015
Categorieën: