VV#5: Amazone-kenner Abel Rodríguez, winnaar Grote Prins Claus Prijs: ‘Elke boom heeft een verhaal’

Deze maand in een extra dikke Vice Versa: een openhartig interview met Daniëlle Hirsch, directeur van Both Ends – hoe vergaat het Mali na de crisis? een reportage van Manon Stravens – portret van Amazone-kenner en kunstenaar Abel Rodríguez uit Colombia, die morgen de Prins Claus Prijs ontvangt – lobby and advocacy in Oeganda – en nog veel meer.

In de interviewserie ‘Hoe Hippocrates-proof is…’ onderwerpen Marc Broere en Ellen Mangnus prominenten uit de ontwikkelingssector aan de dokterseed van Hippocrates. In deze aflevering Daniëlle Hirsch, directeur van Both ENDS. ‘Bij mijn eerste evaluatie kreeg ik een tekening van een Ferrari die een enorme stofwolk achter zich liet. Zo zagen de mensen mij. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om ook op de rem te trappen.’

Manon Stravens woonde en werkte bijna vier jaar in Mali. Na anderhalf jaar in Nederland keert ze terug. Het dagelijks leven lijkt zich na de crisis weer te normaliseren. Of valt men juist terug op het oude systeem?  ‘Als er geen vernieuwing in onze leiders komt, blijven we doormodderen in deze merde.’

Met zijn tekeningen legt kunstenaar Abel Rodríguez eeuwenoude kennis over de Amazone vast. Ook beschrijft hij de relaties tussen planten, dieren, vogels, insecten en inheemse gemeenschappen. Morgen ontvangt hij de Grote Prins Claus Prijs, maar Merel Rumping zocht hem alvast op in Colombia.

De roep om meer en vooral betere impactevaluaties wordt steeds sterker. Oxfam Novib vond er iets op: het World Citizens Panel, een digitaal instrument om de impact van interventies van onderaf te meten. Directeur Farah Karimi: ‘We hopen hiermee een voorbeeld te stellen voor de rest van de ontwikkelingssector.’

Inclusie van mensen met een beperking belooft een belangrijk onderdeel van de post-2015 ontwikkelingsagenda van de VN te worden, maar het onderwerp krijgt in Nederland nog weinig aandacht. Kees van den Broek, Harriët de Jong en Mosharraf Hossain van het International Disability and Development Consortium, roepen de Nederlandse overheid en ontwikkelingsorganisaties op om de waarde van inclusie te gaan inzien.

Hoogopgeleide professionals uit de Afrikaanse diaspora spelen een steeds belangrijker rol bij de ontwikkeling van hun land van herkomst. Bijvoorbeeld Ayaan Abukar. Zij keerde tijdelijk terug naar Somalië om de nieuwe regering met haar kennis verder te helpen. Een gesprek over het verschil in betrokkenheid tussen de eerste en tweede generatie migranten. ‘Je hoeft geen stichting op te richten om iets te betekenen voor je land.’

Leonard Fäustle

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is Robert Dijksterhuis verantwoordelijk voor de uitvoering van het bedrijfsleveninstrumentarium van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Vice Versa zocht hem op. ‘OS is een buyer’s marketis geworden. Vroeger waren bijna alle diensten die wij wilden leveren welkom. Nu maken ontwikkelingslanden daar zelf keuzes in.’

Dit jaar zijn voor het eerst zuidelijke organisaties uitgenodigd om direct deel te nemen aan allianties die bij de Nederlandse overheid subsidie aanvragen. Hoe kijken zij tegen de strategische partnerschappen aan en wat betekent lobby en advocacy in de Afrikaanse context? Vice Versa maakte in Oeganda kennis met het African Centre for Global Health and Social Transformation.

Ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking brengen toponderzoekers belangrijke innovatie teweeg. Hoe bereik je die top? En is excellent onderzoek voldoende om subsidie te krijgen? Vier wetenschappers vertellen over hun loopbaan. ‘Samenwerking is belangrijker dan competitie.’

En verder… Columns van Jan Pronk, Brigitte Mugiraneza, Paul Hoebink, Wat is Wijsheid en filosoferen met Ellen.

Wilt u deze Vice Versa ontvangen? Neem dan snel een abonnement en ontvang deze maand óók twee specials over voedselketens en religie en ontwikkelingssamenwerking. Kies daarbij ook nog eens uit een boek naar keuze! ‘Hoe nu verder – 65 Jaar Ontwikkelingssamenwerking’ of ‘Reframing the Message’

Auteur
Vice Versa

Datum:
09 december 2014
Categorieën: