Vrijdagmiddagborrel: Het OS-dreamteam van 2014

Wie waren de meest opmerkelijke personen binnen de Nederlandse ontwikkelingssector in 2014? Hoofdredacteur Marc Broere stelde zijn dreamteam van 11 personen samen.

Het jaar loopt bijna weer ten einde. Een bewogen jaar ook voor de ontwikkelingssector. We hebben er ook dit jaar op ViceVersaonline, in ons reguliere tijdschrift en in onze ‘ Vice Versa Leert!’ specials weer op zo goed mogelijke manier verslag van proberen te doen.

We zijn het jaar met een enorme eindsprint geëindigd omdat er in december maar liefst vier edities zijn verschenen: de reguliere Vice Versa, een special over democratisering, en vandaag vallen ook de specials over duurzame voedselketens en Bijbelse inspiratiebronnen binnen de ontwikkelingssamenwerking door de deurmat van onze abonnees. We zijn vast van plan om volgend jaar ook weer met positieve energie  er tegenaan te gaan om alle professionals en geïnteresseerden die zich met internationale samenwerking en eerlijke globalisering bezighouden van goede nieuwsvoorziening en verdiepende stukken en dossiers te voorzien.  Dit doen we omdat we het enorm belangrijk vinden dat er een onafhankelijk journalistiek medium is voor de ontwikkelingssector.

Vice Versa moet het hebben van het ontwikkelen van producten en ideeën. In tegenstelling tot bijvoorbeeld oneWorld krijgen we geen riante institutionele overheidssubsidie.  En het kan geen kwaad om op deze manier te werken, vinden we, want net als bij de dagelijkse praktijk binnen de ontwikkelingssamenwerking is het goed dat mensen ook iets moeten doen of betalen voor een product. Het feit dat mensen of organisaties abonnementsgeld betalen is een bewijs dat ze bewust een product willen afnemen. Het is mij altijd een doorn in het oog als we weer nieuwe stagiaires hebben die in een studentenhuis wonen en vertellen dat er telkens weer hele stapels van het gratis oneWorld door de brievenbus vallen, vaak voor studenten die al jaren niet meer in dat huis wonen. Een adreswijziging sturen is al snel te veel moeite. Dat krijg je bij gratis producten; de waarde die mensen eraan toekennen is veel minder hoog. Net als in de echte ontwikkelingssamenwerking.

Om ook volgend jaar verder te kunnen is het voor ons wel van levensbelang dat het aantal abonnees blijft stijgen. We hopen dus dat u ons verrast met een kerstcadeau door een abonnement op Vice Versa te nemen. En daarbij krijgt u twee prachtige boeken als welkomstgeschenk.

In deze laatste Vrijdagmiddagborrel van het jaar heb ik geprobeerd om op basis van mijn eigen waarnemingen een dreamteam van 11 personen uit de sector samen te stellen die mij op een positieve manier zijn opgevallen het afgelopen jaar. Het is heel duidelijk een subjectieve lijst. De lijst die hieronder komt is bovendien op willekeurige volgorde. Over de posities in het veld die deze mensen innemen (wie is er bijvoorbeeld de keeper, wie de spits, wie de stofzuiger op het middenveld) heb ik nog niet nagedacht. Misschien doe ik dat de komende weken nog wel onder de kerstboom.

Hier komen ze, mijn OS-dreamteam voor 2014.

 

1-Bart Romijn

Doet het uitstekend als directeur van brancheorganisatie Partos. Straalt gezag, inhoud en charme uit en is een tikkeltje ondeugend. Manifesteert zich als de juiste man op de juiste plek die de Nederlandse ontwikkelingssector op dit moment nodig heeft. Heb het afgelopen jaar alleen maar lovende woorden over hem gehoord, vanuit alle kanten van de sector.

 

2-Betteke de Gaay Fortman

Ook met een kleine organisatie kun je veel impact bereiken, dat bewijst de directeur van de Karuna Foundation. De filosofie achter hun programma Inspire2Care, dat dorpen in Nepal op weg helpt naar zelfredzaamheid om zelf zorg te dragen voor kinderen met hun handicap en om vermijdbare handicaps te voorkomen,  wordt nu omarmd door grotere organisaties als het Liliane Fonds en de Leprastichting. En  zal volgend jaar als een van de  best practices  gepresenteerd worden tijdens een congres van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarbij het aannemelijk lijkt dat Inspire2Care ook in andere Aziatische landen toegepast gaat worden.

 

3-Hans Guyt

Dat campagne voeren een ambacht is, dat bewijst Hans Guyt al sinds de jaren tachtig. Hij maakte furore als campagneleider bij Greenpeace, maar zijn grootste succes boekte hij afgelopen jaar met de Sweetie-campagne van Terre des Hommes, de organisatie waarvan hij directeur-projecten is. Sweetie is het virtuele meisje dat Terre des Hommes in 2013 ontwikkelde om webcamkindersekstoerisme aan de orde te stellen. Meer dan duizend personen uit 72 landen werden de eerste maanden  geïdentificeerd en Hans Guyt staat in het middelpunt van de belangstelling van de internationale media. Van CNN tot Al Jazeera, van Der Spiegel  tot 60 minutes. Hoe een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie en een Nederlandse ontwikkelingsdeskundige een trending topic is tot op de dag van vandaag.

 

4-Simone Filippini

De nieuwe CEO van Cordaid groeide afgelopen jaar meteen uit tot een van de meest gezichtsbepalende mensen van de Nederlandse ontwikkelingssector. Ze staat voor haar organisatie die ze met elan naar buiten toe vertegenwoordigt, zowel in het land bij de achterban als ook in de media. Verder is ze is heel toegankelijk met  een plezierige uitstraling, en maakt ze goed gebruik van sociale media. Een directeur waar je als Cordaid-werknemer mee aan kunt komen en trots op kunt zijn.

 

 

5-Christiaan Rebergen

Is bezig met een ware bliksemcarrière op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen hij plv-DGIS werd, was dat al een hele snelle en verrassende benoeming. Nu is hij zelfs al tot directeur-generaal benoemd, een functie waarvoor je meestal toch echt eerst ambassadeur in het buitenland moet zijn geweest. Zelfs in de hiërarchische en conservatieve wereld van de diplomatie heb ik echter nog niemand horen klagen over de benoeming van Rebergen. Want wie je ook spreekt, iedereen is het over één ding eens: Christiaan is gewoon hartstikke goed, en een prettig mens bovendien.

 

6-Siri Lijfering

Wordt regelmatig vanuit verschillende hoeken genoemd als misschien wel het grootste talent van de ontwikkelingssector. Nam afgelopen jaar het voorzitterstokje van IDLeaks over van Tabitha Gerrets en gaf als redacteur van Vice Versa haar visitekaartje af door de twee grote online debatten Reframing the Message (over beeldvorming in de OS) en Change the Game (over lokale fondsenwerving en claimmaking) te coördineren en inhoudelijk vorm te geven. Combineert nu het schrijven voor Vice Versa met een baan bij de New World Campus. De sector gaat nog veel horen en zien van de 26-jarige, soms wat onstuimige, Siri.

 

7-Kellie Liket

Met haar proefschrift  ‘Waarom goed doen niet goed genoeg is’, over het gebrek aan impactevaluaties bij goede doelen, wist Kellie Liket de gemoederen bij goede doelen, waaronder de ontwikkelingssector, het afgelopen jaar goed bezig te houden. Inmiddels is iedereen wel overtuigd van de enorme power van Kellie. Niet alleen inhoudelijk vlijmscherp,  maar ook heel overtuigend op de bühne en in gesprekken met journalisten. Eindelijk weer een OS-wetenschapper met een grote persoonlijkheid. En ze is nog maar 29.

 

 

8-Roelof van Laar

Hoewel de ‘motie Van Laar’  al uit december 2013 stamt, zagen we de doorwerking pas in 2014. Zuidelijke ngo’s mogen voor het eerst penvoerder zijn in de nieuwe strategische partnerschappen van  minister Ploumen. Een aantal allianties die voorstellen hebben ingediend heeft nu ook daadwerkelijk een zuidelijke penvoerder. Sindsdien waakt  de PvdA-woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking als een aartsvader over zijn stokpaardje want op het moment dat het ministerie rare fratsen dreigt uit te halen door opeens eenzijdig de spelregels van het hele proces te veranderen, dan duikt Van Laar daar meteen bovenop. Met hem haal je geen streken uit.

 

 

9-Merel Rumping

Heeft het afgelopen jaar op verschillende fronten de ontwikkelingssector bestormd. Werkt bij het bedrijf  Proportion dat sociale ondernemingen in opkomende economieën ondersteunt, is met haar columns over sociaal ondernemen op de Vice Versa website onze best gelezen auteur, schreef prachtige hoofdstukken in het boek ‘Hoe nu verder’ over 65 jaar OS en in de Reframing the Message publicatie. Merel is verder nog initiatiefnemer van www.deaanrader.nl (waarin mensen middels blogs duurzame initiatieven met elkaar delen) en stal de show op de Vice Versa talkshow tijdens Partos Plaza met haar fadoband Palpita. Wie kan Merel in 2015 stoppen, zowel muzikaal als op het vlak van sociaal ondernemen? Niemand, denken wij. Foto: Niels Vinck

 

10-Ayaan Abukar

Deze Somalische-Nederlandse werd door de president van Somalië gevraagd om mee te denken over de toekomst van het land en is de speciale adviseur van de nieuwe Admiraal van de Somalische zeekrachten. Staat symbool voor de nieuwe generatie hoogopgeleide Afrikaanse diaspora in Nederland. Haar motto: migranten moeten niet klagen over het feit dat ze niet gehoord worden door Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, maar zelf de handen uit de mouwen steken en hun menselijk kapitaal ter beschikking stellen aan hun moederland.  Door gewoon je professionalisme aan te bieden, zoals ze zelf gedaan heeft.

 

11- Ruerd Ruben

En last but not least: Ruerd Ruben. Hij verliet dit jaar de inspectiedienst IOB , maar liet een prachtige erfenis achter. Gaf de afgelopen jaren een enorme boost aan het denken over evaluaties en impactmetingen in de sector. Het woord ‘Ruben-proof’ wordt inmiddels gebruikt in de sector als aanduiding of een evaluatie wel goed genoeg is. Een beter compliment kun je Ruerd, die nu hoogleraar voedselzekerheid in Wageningen en een van de directeuren van het LEI is geworden, niet geven. Bleef erg nuchter onder alle lofuitingen tijdens zijn afscheid, en sprak daar de profetische woorden: ‘Jullie zijn nog niet van me af.’ Gelukkig maar.

 

Auteur
Marc Broere

Datum:
19 december 2014
Categorieën: