Aankondiging: Masterclass Vrede & Veiligheid

Begin 2015 organiseert Coolpolitics samen met het Rode Kruis en Lokaalmondiaal de Masterclass Vrede & Veiligheid. Met inspirerende meesters uit het vak krijg je de kans om dieper in te gaan op het onderwerp kernwapens en de humanitaire gevolgen die hier onlosmakelijk mee verbonden zijn. De Masterclass Vrede & Veiligheid bestaat uit acht bijeenkomsten (dagen); een combinatie van intensieve inhoudelijke sessies over vrede, veiligheid en de case over kernwapens, aangevuld met journalistieke vaktrainingen. Gedurende de Masterclass  werken alle deelnemers aan een eigen publicatie die door het Rode Kruis, Lokaalmondiaal en Coolpolitics en de deelnemers zelf on- en offline wordt gepubliceerd.

Iedereen kent uit de geschiedenisboeken de verhalen over kernwapens. De tijd dat er nog gedemonstreerd werd tegen deze levensgevaarlijke speelballen van een internationaal politiek spel. Decennialang gingen het debat en de zorgen vooral over militaire, technische en geopolitieke gevolgen. Recentelijk kwam daar de discussie over financiële implicaties bij.

Nog niet eerder stonden de gevolgen voor de mens centraal in gesprekken over kernwapens. Met deze masterclass willen we daar een goed begin mee maken. Wat betekent een atoombomexplosie voor ons milieu? En wat te denken van de voedselproductie of het klimaat wereldwijd?

Terwijl op het hoogste niveau een spelletje wordt gespeeld wie de grootste en langste heeft, rijst de vraag of iemand kan overzien wat er gebeurt na een nucleaire ontploffing. Zijn er wel genoeg mankracht en middelen beschikbaar om de puinhoop op te ruimen als iemand op de verkeerd knop drukt? Wat is de juiste hulp om te bieden in geval van kernramp en wie kan deze bieden? Kunnen we onze eigen technologische ontwikkelingen nog de baas zijn of graaft de mensheid haar eigen graf?

Tijdens de Masterclass Vrede & Veiligheid zoeken we naar antwoorden. We gaan het gesprek aan over de internationale rechtsorde, de uitgangspunten van het humanitair oorlogsrecht en de mensen die daar onderdeel van uitmaken.

Ga jij samen met 14 andere jonge denkers en changemakers aan de slag om de visie op onze collectieve toekomst scherp te stellen? Meld je dan voor 8 decemer aan!

Alle info: http://www.coolpolitics.nl/projecten/masterclass-vrede-veiligheid/

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 november 2014
Categorieën: