Vrijdagmiddagborrel; Fijnproeven op het origin chocolate event

Vandaag geen vileine vrijdagmiddagborrrel van Marc Broere, maar een hele enthousiaste. Het gaat dit keer namelijk over chocolade en het Origin Chocolate Event dat morgen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen plaatsvindt. Een bewijs dat werken aan een duurzame en rechtvaardiger wereld ook hartstikke leuk en lekker kan zijn.

‘Negentig procent van de mensen houdt van cacao. De andere tien procent liegt.’ Het is een veelgehoorde grap in de wereld van de chocolade, maar hij is maar al te waar! Het is een grap die denk ik ook morgen zal klinken tijdens het Origin Chocolate Event dat de hele dag en avond wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Bezoekers kunnen op die dag meer dan 25 internationale top chocolatiers ontmoeten en daarnaast heel veel soorten bijzondere chocolade proeven. En er zijn interessante lezingen en workshops over de achtergronden van de wereld van de duurzame en fine flavour chocolade. Vice Versa zal een talkshow hosten waarbij we de Grote Chocoladequiz gaan spelen en enkele experts zullen interviewen over duurzame cacao. De jonge chocolade-expert Susanne van der Kooij en ondergetekende zullen uw gastheer zijn bij de quiz en talkshow. Komt allen dus, zou ik zeggen. En een kaartje kost 12,50 euro om de hele dag en avond mee te maken.

Leuk onderwerp

Cacao is nu eens een leuk onderwerp binnen de wereld van internationale samenwerking. Bijna iedereen heeft namelijk wel iets met chocolade.

En de vraag naar cacao en chocolade zal alleen nog maar toenemen nu ook een opkomende middenklasse in veel voormalige ontwikkelingslanden dit product gaat ontdekken. Het is niet vanzelfsprekend dat het aanbod de toename in vraag kan volgen. Cacao wordt immers voor het grootste deel geproduceerd door kleinschalige boeren van een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

De sector zet daarom sterk in op het verhogen van productiviteit van cacao, waardoor boeren een hoger inkomen kunnen ontlenen aan hun stukje grond. Er wordt benadrukt dat de cacaoboer hiervoor cacao als ‘levensstijl’ moet vervangen door een meer ondernemende en professionele werkwijze. Dit is een grote uitdaging.

De belangrijkste cacaoproducerende landen zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria, Kameroen, Ecuador en Brazilië.

Nederland en cacao

Ook Nederland en cacao zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We waren een van de eerste landen waar in de Gouden Eeuw al chocolademelk werd gedronken. In het buitenland stond Nederland ook bekend om zijn cacaokennis. Zo was de Nederlandse uitvinding van de ‘cocoa press’ (door Coenraad van Houten) van groot internationaal belang: dit proces werd Dutching genoemd. En wat is de Nederlander zonder zijn jaarlijkse chocoladeletter op 5 december? Zwarte Piet mag dan wel omstreden zijn geworden, van de chocoladeletter moet je afblijven! Wel is het zo dat de letters vandaag de dag steeds meer een keurmerk hebben en dat is natuurlijk pure winst.

Ook economisch gezien heeft cacao een belangrijke waarde voor Nederland. Zo komt er 600.000 ton cacao per jaar binnen in Amsterdam, vanuit met name Ghana en Ivoorkust. Amsterdam is de grootste cacaohaven van de wereld: 20% van de wereldproductie komt via onze hoofdstad binnen. Zaandam is de belangrijkste overslagplaats voor cacaobonen in de wereld. Er wordt ook flink geld verdiend: er gaat zo’n 2,5 miljard euro om in de cacaosector. De sector genereert in Nederland werkgelegenheid voor ongeveer 10.000 mensen. De jaarlijkse consumptie van chocolade in Nederland is 37.000 ton wat neerkomt op 5 kg chocola per persoon per jaar. De grootste chocoladefabriek ter wereld staat in Veghel, deze is van Mars. We hebben in Nederland ook bekende chocolademerken zoals Droste en Verkade waarvan iedere Nederlander de verpakking bijna wel kan dromen.

Internationale samenwerking

Er zijn ontzettend veel positieve ontwikkelingen gaande in de cacaosector, juist ook op het terrein van internationale samenwerking en partnerschappen tussen bedrijven en de ontwikkelingssector. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse Topsectorenbeleid, IDH en certificering. Nederland speelt hierin een belangrijke rol.

De afgelopen jaren hebben we daarnaast spraakmakende acties gezien van bijvoorbeeld OxfamNovib en het televisieprogramma De Keuringsdienst van Waarden om de misstanden in de cacaosector aan de kaak te stellen. De Groene Sint en Tony Chocolony werden eerder al bekende begrippen in Nederland. Afgelopen twee jaar stonden vooral vrouwen centraal in de sector. De Behind The Brands-campagne van OxfamNovib heeft dit onderwerp hoog op de agenda geplaatst.

Een groot aantal spelers heeft zich gezamenlijk gecommitteerd aan duurzame cacao. In de Cacao Barometer – waarin de trends op het gebied van de verduurzaming van de cacaosector staan beschreven – staat dat er zoveel initiatieven zijn gestart in de recente jaren dat regeringen, bedrijven of ngo’s die niet betrokken zijn bij tenminste een of twee programma’s moeilijk te vinden zijn. Nederland is uniek in het bij elkaar brengen van verschillende partijen (markt, publiek en maatschappelijk), zegt ook Anna Laven, cacaospecialiste van het KIT. Het nieuwe kennisportal Cocoa Connect, de topsectoren en IDH laten zien dat Nederland sterk inzet op een kennisrol in het verduurzamingsproces.

Journalistieke relevantie

Kortom, alle redenen om naast mijn eigen liefde voor chocola ook voldoende journalistieke relevantie voor Vice Versa om bij het evenement morgen betrokken te zijn en dit onderwerp ook in de toekomst verder uit te diepen.

De activiteiten zijn ondertussen bijna niet meer bij te benen. Er wordt gewerkt aan een speciale reep gemaakt door vrouwen, met daarin direct contact tussen de chocolatier in Parijs en de producenten in Ivoorkust. Verder dreigde de discussie over cacao een technische discussie te worden, terwijl de algehele trend in de maatschappij nu juist is dat mensen terug willen naar een unieke smaakbeleving en kennis over de herkomst van het product. Hier wordt nu op ingespeeld door het organiseren van evenementen zoals morgen over origine chocolade. Ook wordt er onderzoek gedaan naar fine flavour cases. Er valt nog veel te ontdekken in de chocoladesector. Er zijn zoveel smaken en zoveel mogelijkheden.

Allemaal komen

Ik roep alle mensen uit de ontwikkelingssector in ieder geval op om morgen naar het Origin Chocolate Event in Amsterdam te komen. Omdat er enorm hard en met passie wordt gewerkt in onze sector, mogen we ons allemaal wel eens belonen met een dergelijk uitje. Een evenement dat inhoudelijk hartstikke interessant is, maar waar het ook draait om beleving, proeven en genieten. Chocolade proeven en kopen en daardoor tegelijkertijd bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld: wat wil je nog meer? En die quiz morgen, die wordt heel erg leuk.

Voor meer informatie www.originchocolate.eu

Auteur
Marc Broere

Datum:
24 oktober 2014