Nederland en Denemarken starten fonds voor bespreekbaar maken seksuele taboes voor lokale organisaties

NIEUWS – Nederland en Denemarken gaan, samen met de Hewlett en Packard Foundations, organisaties in ontwikkelingslanden steunen om gevoelige thema’s over seksuele gezondheid op een innovatieve manier bespreekbaar te maken. Dit maakte minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekend bij de VN in New York, waar zij samen met haar Deense collega Mogens Jensen en de Deense kroonprinses Mary het AmplifyChange fonds lanceerde. Lokale organisaties kunnen met steun van dit fonds onderwerpen als anticonceptie, seksuele voorlichting en veilige abortus op de agenda zetten.

‘Zelf kunnen beslissen over je lichaam en toegang tot goede reproductieve en seksuele gezondheidszorg zijn in veel landen helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Vaak omdat het gaat om onderwerpen die in de taboesfeer liggen. We willen graag dat organisaties in hun eigen land hun best doen om het gesprek hierover op gang te krijgen. Als Westerse landen kunnen wij wel het belang van deze onderwerpen benadrukken, maar echte verandering moet uit de landen zelf komen’, aldus minister Ploumen.

Organisaties in ontwikkelingslanden die aandacht vragen voor seksuele thema’s hebben vaak te maken met een gebrek aan financiële middelen, kennis en capaciteit. Het AmplifyChange fonds, waaraan Nederland de komende twee jaar in totaal 4,8 miljoen euro bijdraagt, komt hieraan tegemoet door het bieden van financiële steun, advies en praktische ondersteuning.

De minister benadrukt dat het de bedoeling is dat kleine, lokale organisaties op inventieve manieren proberen seksuele onderwerpen op de agenda te krijgen: ‘Ze kunnen bijvoorbeeld met andere partijen om de tafel gaan dan ze gewend zijn, zoals religieuze leiders, de politie of parlementariërs. Juist andersdenkenden hebben vaak veel invloed, dus het loont om met hen het gesprek aan te gaan’. Zelf spreekt de minister ook met partijen als het Vaticaan en conservatieve politici over thema’s rondom seksualiteit en man-vrouw verhoudingen. ‘Het heeft geen zin om te benadrukken waar we het niet over eens zijn en het conflict te zoeken. Het is de uitdaging om samen te kijken waar de gedeelde belangen liggen. En dan krijg je soms verrassende uitkomsten,’ aldus de minister.

De minister vindt het mooi dat het fonds niet alleen door overheden wordt gesteund, maar ook door de Hewlett Foundation en de Packard Foundation. Ploumen: ‘Private partijen hebben waardevolle kennis en expertise; als wij onze netwerken en middelen bundelen zijn we veel effectiever. Ook op thema’s als seksuele gezondheid. Zo werken we bijvoorbeeld samen met farmaceutische bedrijven om nieuwe voorbehoedsmiddelen te ontwikkelen en die breder beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden.’

Dit bericht is overgenomen van de Rijksoverheid.

Auteur
Vice Versa

Datum:
24 september 2014
Categorieën: