Zomernummer Vice Versa: over experimenten en wetenschap

Vandaag is de nieuwste Vice Versa uitgekomen. In dit nummer verkennen we de experimentele wetenschap in een groot portret van de Wageningse ‘Duflo’ groep: de vakgroep van Nederlands’ beste econoom Erwin Bulte. Verder een openhartig interview met HIRDA-directeur Fatumo Farah. En we gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe solidair is de Keniaanse middenklasse eigenlijk?

Het boek Arm en Kansrijk van de wetenschappers Esther Duflo en Abhijit Banerjee zorgde voor een revolutie in het ontwikkelingsdenken: voortaan konden we met experimenten nagaan welke ontwikkelingsinterventies wel en niet werken. Nederland heeft z’n eigen ‘Duflo’ groep: de Wageningse vakgroep van hoogleraar Ontwikkelingseconomie Erwin Bulte,  die in mei dit jaar door vakblad De Economist is uitgeroepen tot de beste econoom van Nederland.

De vakgroep gebruikt met name Randomized Control Trials en zogeheten lab-in-the-field experimenten, waarbij naar analogie van de psychologische wetenschap in het veld spelletjes worden gespeeld om het gedrag van mensen te meten. Hoe werken deze methodes in de praktijk en hoe reageren mensen hierop? Wat zijn de kansen maar ook de beperkingen van deze methodes? Vice Versa liep een tijdje mee met de onderzoekers en geeft een uniek inkijkje in hun werkwijze.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met corrupte Chiefs in Sierra Leone als hulpgoederen niet aan hen, maar aan een dorpsraad worden gegeven? Hoe meet je corruptie op een objectieve manier? Wat heeft voetbal met wetenschap te maken? Wat gebeurt er als een ngo mensen op een gemeenschappelijk plot laat werken? Wat is de impact van financiële trainingen op het gedrag van dorpelingen in Rwanda? En hoe kun je met Randomized Control Trials ook de grotere macro-economische vragen onderzoeken? En wat voor avonturen beleven de onderzoekers allemaal in het veld? Lees het allemaal in het nieuwste nummer van de Vice Versa.

Fatumo Farah

Verder in dit nummer een pittig en inspirerend interview met Fatumo Farah, directeur van HIRDA, een diaspora-organisatie die zich met name op ontwikkelingswerk in Somalië richt. Farahs grootste drijfveer is het bevorderen van de gelijkheid van Somalische meisjes en jongens. Ook pleit ze voor meer partnerschappen tussen de Nederlandse ontwikkelingssector en de Afrikaanse diaspora. Want die kunnen veel van de diaspora leren, meent Farah. Zo adviseerde HIRDA Oxfam tijdens een impactevaluatie in Somalië, toen Oxfam daar vrouwen vragen wilde stellen die zij vanwege hun culturele achtergrond niet hadden kunnen beantwoorden.

Ook is Farah openhartig over het nut en impact van remittances, de geldovermakingen van de diaspora naar de familie in de landen van herkomst. ‘Wordt het gebruikt om eten te kopen en de kinderen naar school te sturen of wordt er qat voor gekocht? Daar kun je afspraken over maken. Dat bewustzijn is er nog veel te weinig in de Somalische gemeenschap’, aldus Farah.

Hoe solidair is de Keniaanse middenklasse?

In Kenia ging Vice Versa op zoek naar de solidariteit van de Keniaanse middenklasse. Is de opkomende Keniaanse middenklasse geïnteresseerd in ontwikkelingssamenwerking en wil zij hieraan bijdragen? Het wantrouwen jegens ngo’s is groot, merkte redacteur Siri Lijfering. Kenianen zijn nooit echt betrokken geraakt bij ontwikkelingssamenwerking, schrijft ze bijvoorbeeld. En veel Kenianen zijn teleurgesteld door bestuurders en poltici die geld in eigen zak staken. Daarom geven Kenianen liever in natura. Kippen bijvoorbeeld. Of muzieklessen.

Vice Versa onderzocht in hoeverre lokale fondsenwerving wortel schiet en wat de voordelen ervan zijn. ‘Op het moment dat een organisatie lokaal fondsen weet te mobiliseren, laat deze aan de overheid zien dat de bevolking achter het doel staat’, zegt bijvoorbeeld Tom Were, programmacoördinator bij de Kenya Community Development Foundation (KCDF). Maar hoe moeten lokale ngo’s ermee omgaan dat de Keniase overheid al jarenlang de positie van het maatschappelijk middenveld probeert te verzwakken?

En verder..

Lees verder in dit nummer de column van Ellen Mangnus over ‘macht en mannetjes’, een uitgebreide verkenning van het Europese ontwikkelingsbudget en een gesprek tussen IOB’s Ruerd Ruben en Allert van der Ham, directeur van SNV, die discussieren over de SNV-evaluatie van IOB.

Wilt u dit nummer lezen? Dat kan nog! Neem snel een abonnement en krijg dit nummer nog nagestuurd INCLUSIEF het boek ‘De Congo Codes’ van oud-ambtenaar Dirk Jan Koch of ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ van Marc Broere en Ellen Mangnus. En als speciale zomeraanbieding ook nog  extra het boek ‘Tegen de draad in’ van Hans Beerends, over de geschiedenis van de Derdewereldbeweging. U kunt het nummer ook los bestellen.

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 juli 2014
Categorieën: