Voorproefje op de New World Campus

Afgelopen vrijdagmiddag 7 februari vond de Open Dag van de New World Campus plaats in de toekomstige locatie: het Van Bylandt Huis in Den Haag. Ruim 150 professionals vanuit de wetenschap, maatschappelijke organisaties, overheid, de financiële sector en het bedrijfsleven maakten kennis met het concept van de campus voor een nieuwe wereld. Interessante sprekers, als Betteke de Gaay Fortman, Joris Voorhoeve, Rob van Tulder, de directeur van het Nederlandse bedrijf Rumptstad en de initiatiefnemers Jack van Ham en Harry Derksen, kleurden de middag.

Na binnenkomst ontvouwt zich voor de ogen van de bezoeker de enorme begane grond van het Van Bylandt Huis. De grote witte ruimte volledig gestript op de steunpilaren en basisfaciliteiten na, biedt veel potentie en mogelijkheden. Het reflecteert op symbolische wijze het concept van de New World Campus: open innovatie en co-creatie. Een broedplaats van nieuwe ideeën en ontwikkeling van nieuwe producten, diensten, modellen en programma’s voor een duurzame en meer rechtvaardige mondiale ontwikkeling. Een plek waar oplossingen met een passend verdienmodel (!) tot leven komen voor de aanpak van diverse vraagstukken rondom thema’s als water, voedsel, gezondheid en onderwijs wereldwijd.

Opening

Jack van Ham, samen met Harry Derksen de initiatiefnemer van de New World Campus, opent de dag: “Wij willen jullie vandaag informeren, inspireren en verleiden om mee te gaan doen.” Zoals een Afrikaans spreekwoord zegt: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Met ´jullie´ doelt hij op de gemengde zaal, die bestaat uit representanten van de verschillende sectoren, al zijn de ondernemers nog relatief ondervertegenwoordigd.

Van Ham geeft het woord aan Betteke de Gaay Fortman, de voorzitter van de campus. Zij blikt terug op het beginpunt in november 2012 toen Derksen en Van Ham op de website van Vice Versa reageerden op Bert-Jan Woertman, die het concept van High Tech Campus Eindhoven vertaalde naar ontwikkelingssamenwerking. De Gaay Fortman vervolgt: “Er zijn in Nederland al meerdere campussen, maar geen die zich richt op internationale samenwerking, die vele disciplines beslaat én die het mondiale doel voor ogen heeft.”

De koffiefiets

Rutger Oolbekkink van architectenbureau INBO, ook de ontwerper van High Tech Campus Eindhoven, presenteert de toekomstige mogelijkheden die het Van Bylandt Huis biedt. Al zullen de gebruikers zelf samen met INBO de campus vormgeven, Oolbekkink schetst mogelijke scenario’s. Vanzelfsprekend moet het gebouw duurzaam zijn. Van community spaces, flexibele werkplekken, bedrijfsruimtes en een wereldcafé tot het kloppende hart in het midden van het gebouw, waar op de Open Dag toepasselijk de koffiefiets geparkeerd staat.

Maar voordat de gasten zich tot de koffiefiets kunnen wenden, geeft oud-minister Joris Voorhoeve nog een overtuigend pleidooi waarom de campus zich in Den Haag moet vestigen. Ook wijst hij op de noodzaak van een campus voor mondiale vraagstukken: “Volgens een rapport van Oxfam Novib is de helft van de mondiale bezittingen in handen van zo’n 85 mensen die in één Londense dubbeldekker passen. Deze grote ongelijkheid zal veel onrust creëren in de 21ste eeuw en vraagt om simpele oplossingen voor complexe vraagstukken.”

Licht op groen?

Nog even geduld voor de koffieliefhebbers. Joris Eekhout, directeur van VSO, stelt vanuit het publiek de terechte vraag: “Wij willen ook zeker aan het campusidee wennen, maar sommige dingen komen toch nog wat cryptisch over. Staat het licht op groen of knippert het?” Van Ham: “Voor ons staat het licht op groen, maar de komende 1,5 jaar moeten we wel zorgen dat het gaat vliegen,” waarop Eekhout antwoordt: “Dus het is aan ons.” En dat is precies hoe de vork in de steel steekt: De campus zal vormkrijgen door de gebruikers die zich bij het initiatief aansluiten en door de input die zij geven. Wanneer is vestiging op de campus mogelijk? “Als u niet in een nieuw gebouw hoeft te zitten, kunt u er morgen al in,” zo antwoordt Van Ham lachend, maar serieus.

Wicked problems plaza

Na de pauze, met goede koffie van de ouderwetse bakfiets, is het tijd voor de zogenaamde wicked problems plaza, waarin de gasten een voorproefje krijgen op de campusmethode. Klaas Veerman, eigenaar van Rumptstad dat landbouwmachines ontwikkelt onder meer voor de Afrikaanse markt, spreekt over de uitdagingen waar hij tegenaan loopt. Onvoldoende contacten met lokale ondernemers in Afrika, gebrek aan financiering van kleine Afrikaanse boeren en te dure machines, om er een paar te noemen.

Volgens Rob van Tulder van Erasmus Universiteit en Partnerships Resource Center, al vanaf het begin als frontrunner betrokken bij de campus, kan de New World Campus oplossingen bieden door bepaalde diversiteit rondom wicked problems te creëren. Het samenbrengen van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap, overheid en de financiële sector, ofwel van pragmatisten, idealisten en realisten, kan de hardnodige praktisch-idealistische oplossingen genereren.

In de nagebootste plaza spreken Klaas Veerman en Antje Melissen (co-founder Europe Council) vanuit de ondernemershoek, Rob van Tulder vanuit de wetenschap, Wim Hart van ICCO, Theo Leupen vanuit de overheid (rvo.nl), Eric Buckens van ABN AMRO Social Impact Fund en Harry Derksen over oplossingen die zij samen kunnen bieden voor de uitdagingen van Rumptstad in Afrika. “De fysieke New World Campus vergroot als incubatieplaats de kans dat er echt iets gaat gebeuren,” zo concludeert Van Tulder. Kortom, een verzamelhuis waar de gebruikers snellere, betere en goedkopere oplossingen kunnen bedenken.

Hippocrates-proof

Na de plaza, waar sommige gasten ook graag aan mee hadden gedaan, sluiten Marc Broere en Ellen Mangnus de middag af met een gesproken column op basis van hun nieuwe boek Minder hypes, meer hippocrates. Het boek over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking pleit voor het naleven van de Eed van Hippocrates (zet het belang van de patiënt voorop!) en voor meer kennis, creativiteit, samenwerking en innovatie. “De timing van de New World Campus is heel goed en past binnen de visie van ons boek,” aldus Broere. Hij blikt terug op eerdere interviews in de Vice Versa, waarin René Grotenhuis Jack van Ham roemde om zijn praktische instelling en timing en Harry Derksen maatschappelijke organisaties al opriep uit de vissenkom te komen en de samenwerking op te zoeken. Na de woorden van Marc geeft Ellen Mangnus haar zegen: “Wat mij betreft is de New World Campus Hippocrates-proof.”

Eerste handtekeningen

Voor de aanvang van de borrel, zetten de eerste twee gebruikers van de New World Campus hun handtekening met de gasten als getuigen. Theo Leupen van rvo.nl: “Ik doe graag mee omdat het past bij onze visie van het combineren van ondernemend Nederland en duurzaamheid.” Na Leupen tekent ook YelYvon Kadijk van het bedrijvenprogramma van NCDO: “Als NCDO verbinden wij al partijen, waaronder ondernemers. Mijn persoonlijke lol is dat het gaat om het doen. We kunnen wel wachten met instappen, maar beter gaat het toch worden.”

In navolging van de handtekeningensessie nodigt Harry Derksen de zaal uit vooral mee te denken én mee te doen door hun contactgegevens en suggesties te delen met de initiatiefnemers en met elkaar.  De borrel, waar de meeste gasten nog lang blijven hangen, verleidt de bezoekers om samen het model van de campus na te bespreken en verder vorm te geven.

 

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
11 februari 2014
Categorieën: