WTO akkoord dichtbij (UPDATE)

Na lang onderhandelen staan de leden van de WTO op het punt een deal te sluiten, mits de net verschenen concept tekst voor een akkoord op het zogenaamde Bali-package wordt goedgekeurd. Alleen Cuba schijnt ongelukkig te zijn met de tekst.

Verschillende bronnen binnen de WTO vertellen dat belangrijkste knelpunten in de onderhandelingen opgelost lijken. De Verenigde Staten zou India vanochtend een voorstel hebben gedaan rondom het omstreden Indiase voedselzekerheidsprogramma, terwijl ook de belangrijkste verschillen in de handelsfacilitatie tekst opgelost zouden zijn.

Terwijl gisteren nog leek dat een akkoord ver weg was, zijn er gisteren tot in de nachtelijke uren consultaties geweest tussen de directeur-generaal van de WTO, de Braziliaan Azavedo, en de landen die een akkoord blokkeerden. Bronnen rondom het WTO-secretariaat geven aan dat er in de ochtend een nieuwe tekst zou zijn gepresenteerd door de Verenigde Staten, waarmee India akkoord zou zijn gegaan.

Gedurende de dag heeft Azavedo in een marathonzitting de onderhandelaars van de belangrijkste onderhandelingsgroepen gesproken. In die gesprekken is geprobeerd om de verschillen die er in de verschillende teksten nog lagen op te lossen.

Om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) is de onderhandelingstekst aan de verschillende delegaties uitgedeeld. Binnen enkele uren wordt verwacht dat de Heads of Delegations weer bij elkaar komen, Dan moet definitief duidelijk worden of er vanavond een consensus bestaat over de onderhandelingsteksten die op tafel liggen. De algemene verwachting is dat de tekst wel aangenomen zal worden.

Een akkoord op het Bali Package zou een historische gebeurtenis zijn voor de WTO, want voor het eerst sinds haar oprichting zou er daadwerkelijk een akkoord zijn bereikt. In het kader van de transparantie, die bij de nieuwe directeur-generaal Azavedo hoog in het vaandel staat, zijn de concept onderhandelingsteksten op de website van de WTO gepubliceerd.

UPDATE (14:54): de directeur-generaal van de WTO, Azavedo heeft zojuist een toelichting gegeven aan de Heads of Delegation. Tijdens de bijeenkomst werd de concept onderhandelingstekst uitgedeeld en toegelicht aan de verschillende onderhandelaars. Bronnen rondom het WTO-secretariaat laten weten dat alleen de Cubaanse delegatie nog grote bezwaren heeft met de concept onderhandelingstekst. Naar verluidt koppelen zij de tekst rondom handelsfacilitatie aan het Amerikaanse embargo.

De handelsministers van de Verenigde Staten en India hebben de strijdbijl begraven, zo bleek tijdens de plenaire bijeenkomst. De vriendschappelijk omhelzing van de beide handelsminsiters kon rekenen op een applaus van de aanwezige leden.

Naar verwachting zal de plenaire vergadering om middernacht worden hervat, waarna binnen enkele uren het akkoord zou kunnen worden aangenomen.

Volg de website van viceversaonline voor meer nieuws…

Lees alle artikelen over de WTO conferentie in ons dossier: http://www.viceversaonline.nl/dossiers/wto-conferentie-bali/

Auteur
Stefan Verwer

Datum:
06 december 2013
Categorieën: