Aankondiging: Masterclass datajournalistiek

Vanaf februari organiseert Coolpolitics in samenwerking Vice Versa en met de Utrecht Data School de Masterclass Datajournalistiek: Vrouwen in (post)conflictgebieden. Tien weken lang duik je in de wereld van data-analyse en leer je belangrijke feiten over te brengen naar een groter publiek. Meld je snel aan!

Datajournalistiek. We zien deze term steeds vaker voorbij komen. Door verschillende datasets bij elkaar te leggen, kunnen journalisten hun verhalen breder trekken en meer duiding geven. Goede data-analyses kunnen reportages in een juist perspectief plaatsen, en (nieuwe) verbanden inzichtelijk maken. Hierdoor ontstijgen ze het anekdotisch niveau.

Daarom organiseert Lokaalmondiaal met Coolpolitics in samenwerking met Vice Versa en de Utrecht Data School vanaf februari 2014 een Masterclass Datajournalistiek. Tien weken lang duik je in de wereld van data-analyse en leer je belangrijke feiten over te brengen naar een groter publiek. Op 7 februari 2014 is de aftrap en jij kan er bij zijn! Leer o.a. van Dimitri Tokmetzis (De Correspondent), Mirko Tobias Schafer (Universiteit Utrecht) en Liesbeth van der Hoogte (Oxfam Novib).

Deze editie gaan we aan de slag met het thema ‘Vrouwen vredesbouwers’. Over dit thema wordt veel gesproken, maar de verhalen worden zelden onderbouwd met cijfers. ‘Zonder vrouwen geen duurzame vrede!’ is het credo van vrouwenactivisten en ontwikkelingsorganisaties. Maar in hoeverre klopt dit? Tijdens deze masterclass ontdekken we wat de rol is van vrouwen in (post)conflictgebieden en kunnen we bovenstaande claim  verder uitpluizen.

Colleges en opdrachten

Als deelnemer van de masterclass ga je naast de inhoudelijke en praktische colleges van professors, datajournalisten en andere professionals ook zelf aan de slag. In een groep kies je na een intensieve hackathon je eigen datasets en ga je op zoek naar verhalen. Deze verhalen vertel je in de vorm van een artikel of reportage, ondersteund met de juiste visuals. Je leert daarvoor werken in het visualisatie-programma Gephi. Want hoe kun je de betekenis van al die cijfers nou het beste op je publiek overbrengen?  Alle deelnemers schrijven ook individueel een blog over het thema vrouwen in conflictgebieden of over datajournalistiek.

Tijd en data

De colleges worden gegeven op vrijdagen en op een vaste avond doordeweeks. Alle colleges zijn in Utrecht. Hieronder vind je alla data waarop college’s worden gegeven.

Dinsdag 4 februari (avond)
Vrijdag 7 februari
Dinsdag 11 februari (avond)
Vrijdag 14 februari
Dinsdag 18 februari (avond)
Vrijdag 21 februari
Dinsdag 25 februari (avond)
Vrijdag 28 februari
Dinsdag 4 maart (avond)
Vrijdag 7 maart
Dinsdag 11 maart (avond)
Vrijdag 14 maart
Dinsdag 18 maart (avond)
Vrijdag 21 maart
Dinsdag 25 maart (avond)
Vrijdag 28 maart
Dinsdag 1 april (avond)
Vrijdag 4 april
Dinsdag 8 april (avond)

Het is belangrijk dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig kunt zijn. Naast je aanwezigheid vragen we een actieve houding tijdens de colleges. Je teamgenoten rekenen op jouw bijdrage.

Aanmelden

In deze masterclass is ruimte voor 20 deelnemers. De colleges worden samen met nog eens 20 studenten van de Utrecht Data School gevolgd.

Meld je aan als je geïnteresseerd bent in het thema vrouwen in conflictgebieden en/of datajournalistiek. Voorkennis is niet vereist en er is geen leeftijdsgrens voor deelnemers.

Deelname is gratis. Stuur een motivatiebrief en je CV voor maandag 13 januari 09.00u naar masterclass@coolpolitics.nl Op 14 januari worden de deelnemers aan de masterclass geselecteerd en krijg je daarover bericht.

Voor de Masterclass rekenen we een borg van €250,-. Dat doen we om te voorkomen dat deelnemers halverwege afhaken. Wanneer je de masterclass afrond krijg je het bedrag uiteraard terug.

De masterclass Datajournalistiek wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib.

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
18 december 2013
Categorieën: