Partos-directeur Kohnstamm naar PharmAcces

Vier jaar lang stond hij aan het roer bij branchevereniging Partos en was hij het gezicht van de Nederlandse ontwikkelingssector. Vanaf 1 november gaat Alexander Kohnstamm aan de slag bij PharmAcces als directeur externe betrekkingen. Vice Versa belde met Kohnstamm over zijn vertrek bij Partos en over zijn nieuwe baan.

Waarom stop je als directeur van Partos?

‘Ik heb deze prachtbaan vier jaar met veel plezier gedaan en denk op mijn bescheiden manier een meerwaarde te hebben gehad. Partos bestaat negen jaar en de eerste vijf jaar stonden in het teken van opbouwen. We hebben nu in de tweede fase de organisatie verbreed en versterkt en een goed team opgebouwd, een stevige basis. Nu moet Partos zich klaarmaken voor een derde fase. En bij een nieuwe fase hoort een nieuw persoon.’

Vanwaar de keuze voor PharmAccess? 

‘PharmAccess brengt op een ondernemende manier belangrijke partijen bij elkaar met één doel: de gezondheidszorg in Afrika verbeteren. Daar sta ik achter. Bovendien is het samenbrengen van partijen een rode lijn in mijn loopbaan en zet ik dat graag door. Het spreekt me ook aan dat PharmAccess een publiek-private samenwerking is, het lijkt me erg interessant om daar aan de slag te gaan als directeur externe betrekkingen.’

Verlaat je als kapitein van de sector nu een zinkend schip of goed uitgeruste vloot?

‘Zonder meer een uitstekende vloot, een sector waar Nederland trots op kan zijn. Nederland is een klein land in een grote wereld. Een wereld die bovendien steeds dichterbij komt. Mensen zien nog beter wat er niet deugt in de wereld en willen daar wat aan doen. Ook zien ze hoe belangrijk het voor onszelf is om aan een betere wereld te werken. Ontwikkelingsorganisaties geven handen en voeten aan die toenemende verbondenheid met de wereld.’

Wat is je belangrijkste bijdrage als Partos-directeur aan de ontwikkelingssector?

‘Dat vind ik lastig te beantwoorden, maar ik ben zeker trots op een aantal dingen. Allereerst dat ik deze sector heb mogen vertegenwoordigen. Een sector waarin de mensen zich zonder uitzondering keihard inzetten voor een wereld zonder armoede en onrecht. Ondanks alle diversiteit hebben we in de afgelopen paar jaar kunnen komen tot een duidelijke basisvisie voor ontwikkelingsorganisaties en één bindende gedragscode met de waarden die we allen delen.

Ik ben ook trots op de verbindingen die zijn gemaakt met andere geledingen, zoals in de bedrijvenportal. We zijn op dat gebied heel actief geweest. Soms werk je samen, soms zoek je juist de confrontatie op. Neem VNO/NCW, we doen veel nuttige dingen samen, maar als we het niet eens zijn zeggen we het ook. De relatie met zulke partijen vind ik goed gelukt.’

Wat is je grootste teleurstelling?

‘Ik ben teleurgesteld over het cynisme rondom de sector en de hardnekkigheid van de negatieve beeldvorming. Misschien had ik nog meer m’n best moeten doen, maar ik heb ook ervaren dat mensen vaak niet luisteren of niet willen. Ik schreef bijvoorbeeld in 2010 al een artikel in de Vice Versa over communiceren, maar nog steeds zijn er mensen die vinden dat Partos hierover geen visie heeft. Dat is teleurstellend want we hebben wel degelijk veel gedaan op dit terrein. Hetzelfde geldt voor donateurs die vinden dat goede doelen niet transparant zijn, maar zelf niet de tijd nemen om een jaarverslag te lezen. Dat maatschappelijk cynisme, daar heb ik weinig verandering in gezien. Maar misschien waren m’n verwachtingen ook te hoog.

Binnen de sector ben ik niet blij dat er nog te weinig aandacht is voor kostenbesparing. Men is nu eenmaal meer gefocust op het primaire proces: goede en effectieve programma’s en projecten. Geld wordt zeker niet over de balk gesmeten, maar het kan wel efficiënter. Ga bijvoorbeeld meer samen in één gebouw zitten. Naar kostenbesparing kijken is misschien saai en niet sexy, maar levert wel meer geld op voor je doel.’

Heb je nog een gouden tip voor je opvolger?

‘Het moet een optimist zijn, want cynisme is momenteel te bepalend aanwezig in beeld. Ik hoop ook op iemand die lekker kan doordouwen, die passie voor de doelen heeft. De gouden tip die ik zou meegeven? Combineer passie voor de doelen met zakelijkheid voor de middelen.’

Eind deze week heeft Vice Versa nog een uitgebreid persoonlijk interview met Alexander Kohnstamm dat in onze papieren editie van eind oktober verschijnt. Heeft u een belangrijke vraag die we aan Alexander moeten stellen? Mail de vraag naar redactie@viceversaonline.nl

Auteur
Siri Lijfering

Datum:
30 september 2013
Categorieën:
Tags: