AANKONDIGING: Leer je eigen interculturele vraagstukken ontrafelelen in het blended leertraject intercultureel effectief.nu – korting voor Vice Versa abonnees

Columniste Yvonne van der Pol introduceert dit najaar het blended leertraject www.intercultureel-effectief.nu: een cursus van 40 dagen waarin deelnemers hun eigen interculturele vraagstukken ontrafelen en vormgeven. Vice Versa abonnees krijgen een speciale korting op de cursussen!

Scherp blijven

Columniste Yvonne van der Pol schrijft sinds twee jaar columns over intercultureel vakmanschap voor Vice Versa online. Haar columns zetten de IS-professional niet zelden aan tot reflectie hoe hij/zij zelf vorm geeft aan de directe samenwerking met mensen in het Zuiden: “Je columns hebben me aan het denken gezet, maken me weer even scherp op hoe ik nu communiceer met mijn partners en wat ik nog kan verbeteren”. Dat is precies waarvoor ze bedoeld zijn: in de IS-drukte van alledag even stil staan en in de spiegel kijken van je eigen interculturele vakmanschap.

Blended leertraject

Al 10 jaar werkt Yvonne als zelfstandig trainer en coach. Dit najaar introduceert zij het blended leertraject www.intercultureel-effectief.nu  in open inschrijving. Het leertraject is een ontdekkingsreis van 40 dagen waarin deelnemers hun eigen interculturele vraagstukken ontrafelen en vormgeven. Op basis van eigen behoeften en dilemma’s in intercultureel werken, geef je het leerproces dus zelf mede vorm. Je werkt in een online leeromgeving waarin je gevoed wordt met gedegen interculturele kennis, praktisch advies en ondersteuning voor hun concrete praktijksituatie. Het leertraject start met 2 weken online leren. Omdat internationaal werken meer en meer via online tools verloopt, verkennen de deelnemers in de start van het leertraject direct de mogelijkheden én de valkuilen van online samenwerken door het zelf te ervaren. Daarna is een face-to-face dag in het midden van het land, gevolgd door de online verdiepingsperiode met wekelijkse opdrachten en een interactief webinar. Het traject wordt na zes weken afgesloten tijdens de tweede face-to-face dag. Al met al een persoonlijk leertraject dat extra verdieping aan je interculturele vakmanschap geeft.

Hoe word je intercultureel effectief? 

Daarbij blijken drie aspecten van cruciaal belang te zijn:1) je kunnen verbinden met mensen uit andere culturen, 2) kunnen presteren in een internationale werkcontext en 3) omgaan met de onzekerheid en zelfs kunnen genieten van interculturele ontmoetingen. Dit is het drieluik Connect, Perform en Enjoy.* Yvonne’s meest recente blogs op ViceVersa online gingen hier over.

Interculturele effectiviteit leer je niet op een achternamiddag

Het blijkt dat herhaling, uitproberen in de praktijk en daarop reflecteren cruciaal zijn om je werk steeds beter te kunnen doen. Ook leren de meeste mensen het makkelijkst als ze precies die issues kunnen uitpluizen en toepassen, die hen persoonlijk raken of boeien. Of dat nu internationaal onderhandelen, indirecte communicatie, het optimaal betrekken van partners of het vergroten van je eigen veiligheid is. Dat is precies de reden waarom in dit leertraject je eigen leerbehoefte centraal staat. Door de blended vorm (de afwisseling tussen online en face-to-face leren) kan je op je eigen moment opdrachten maken en kun je de nieuwe input direct uitproberen in jouw praktijk.  De termijn van 40 dagen is niet zomaar gekozen. Uit breinonderzoek blijkt dat we in een dergelijke periode diepgaand leren door herhaaldelijk met een thema bezig te zijn. En diepgang is precies wat nodig is voor interculturele effectiviteit.

Korting voor Vice Versa abonnees

Het leertraject is de aanjager van de ontwikkeling van je interculturele competenties waardoor je effectiever gaat functioneren in jouw concrete werksituatie. IS-professionals zeiden eerder over trainingen van Luz azul:

  • De training Interculturele Communicatie had ik 5 jaar geleden gehad willen hebben. Ik ben met schade en schande wijs geworden en nu begrijp ik pas waarom.
  • Ik kan iedereen de cursus Interculturele Competenties aanbevelen. In zekere zin wordt te gemakkelijk tegen interculturele communicatie aangekeken. Omdat wij in onze organisatie internationaal werken, denken we het allemaal wel te kunnen. Ten onrechte.
  • Het oefenen met de trainingsacteur heeft me goed geholpen. Niet alleen kreeg ik positieve feedback op mijn eigen handelen, maar ook deed ik inzichten op door de anderen in hun “spel” te observeren.

Abonnees van Vice Versa krijgen bij deelname een aanzienlijke korting op het blended leertraject van Yvonne van der Pol, kijk op www.intercultureel-effectief.nu

 

 

Auteur
Vice Versa

Datum:
10 september 2013
Categorieën: