Talentpool reis Handel en Ontwikkeling

GEZOCHT:
5 JONGE INTERNATIONAAL GEORIENTEERDE JOURNALISTEN MET BOVENGEMIDDELDE INTERESSE IN HANDEL EN ONTWIKKELING

Lokaalmondiaal / Vice Versa is op zoek naar vijf jonge journalisten, fotografen, filmmakers en andere enthousiaste creatievelingen met een bovengemiddelde interesse in het thema handel en ontwikkeling. Deze vijf talenten krijgen de kans om bijzondere reportages te maken in Afrika over handelspolitiek, of mee te gaan naar de top van de Wereldhandelsorganisatie begin december in Bali.  Een deel van de artikelen zal geplaatst worden in een special van Vice Versa over handelspolitiek.

Deadline: donderdag 19 september 2013!

Deze bijzondere themareis zal plaatsvinden rondom de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Bali, begin december dit jaar. Een van de vijf deelnemers zal samen met een Vice Versa redacteur naar Bali reizen om daar de conferentie te verslaan. De vier andere deelnemers zullen voor twee weken naar enkele Afrikaanse landen afreizen om daar achtergrondverhalen te schrijven over hoe handel en ontwikkeling in de praktijk werkt.

PROFIEL
- We zoeken jonge journalistieke talenten (18-25 jaar). Om je aan te melden is een journalistieke opleiding niet per definitie noodzakelijk, maar je moet ons er wel van kunnen overtuigen dat je journalistieke ervaring hebt en gedreven bent om verhalen te maken over mondiale vraagstukken, specifiek over handel en ontwikkeling.

THEMA – Het thema van deze reis is handel en ontwikkeling. Dagelijks worden er vele goederen en diensten verhandeld in de wereld, maar de regels die deze handel in goede banen zouden moeten leiden zijn vaak ongunstig voor ontwikkelingslanden. Zo kunnen boeren en producenten in ontwikkelingslanden maar moeilijk concurreren met westerse producten en worden westerse producten goedkoop op lokale Afrikaanse markten verkocht. Andersom krijgen producten uit ontwikkelingslanden niet altijd volledige toegang tot de westerse markt. Deze, en andere problemen, werden in 2001 in de WTO ‘Doha-ontwikkelingsronde’ aangekaart. Het oplossen van de problemen bleek niet gemakkelijk te zijn, en de ronde liep dan ook vast omdat de landen er onderling niet uitkwamen. Tijdens de 9e WTO-conferentie in Bali wordt er weer een poging gedaan de afspraken nieuw leven in te blazen. Hier zal onder andere worden gesproken over landbouw, de mogelijkheid voor ontwikkelingslanden om hun industrieën (tijdelijk) af te schermen en er zullen afspraken worden gemaakt om ingewikkelde administratieve procedures te vereenvoudigen. Voor deze BYW-reis zullen we in Bali de politieke ontwikkelingen op de voet volgen en tijdens de reportages in Afrika worden de gevolgen van de wereldhandel voor mensen in ontwikkelingslanden in beeld gebracht.

VICE VERSA – Bijzonder aan deze editie is dat deelnemers de kans krijgen mee te werken aan een speciale uitgave van Vice Versa over handelspolitiek. De beste producties zullen opgenomen worden in deze speciale uitgave, hiernaast worden er verhalen gepubliceerd op de Vice Versa website en andere journalistieke media van Lokaalmondiaal.

WIJ VRAGEN
– Aantoonbare ervaring met en interesse in journalistiek, media, fotografie en/of films (in de vorm eerder gemaakte producties, stages enz.)
- Kennis over en interesse in thema’s rondom handel en ontwikkeling – De ambitie om in het buitenland journalistieke producties te maken
- Op deadlines kunnen werken – Het maken van vier journalistieke producties (2 voor Vice Versa of een ander journalistiek medium van Lokaalmondiaal en 2 freelance publicaties)
- Betrokkenheid bij het project van 24 september 2013 tot 7 februari 2014 (een globale opzet van het programma is hieronder te vinden)
- Een eigen bijdrage van €500 per persoon en een borg van €500 per persoon (de borg krijg je terug wanneer je de vier producties binnen de deadline hebt ingeleverd).

WIJ BIEDEN
– Journalistieke begeleiding en toegang tot het netwerk van Lokaalmondiaal
- Meerdere colleges over het thema ‘Handel en Ontwikkeling’ door hoogleraren en / of professionals tijdens een meerdaags bezoek aan Brussel
- Een veiligheidstraining
- Een speeddate met journalisten waarbij je bij verschillende media en freelancers de kans krijgt je ideeën aan te prijzen
- Een journalistieke reis naar een Afrikaans land voor de duur van 14 dagen of een reis van 7 dagen naar Bali voor een WTO conferentie
- Reiskostenvergoeding naar de bestemming (vliegticket)
- Reiskostenvergoeding op bestemming (maximaal €100)
- Verblijfkosten voor de duur van maximaal 14 dagen (€30 per nacht).

SOLLICITATIE – In je motivatiebrief is het van belang dat je aantoonbare journalistieke ervaring aangeeft, bij voorkeur bij gerenommeerde media, je affiniteit met het thema beschrijft, je voorkeur van bestemming aangeeft (een voorkeur voor een Afrikaans land mag ook) en verhaal ideeën pitcht die je ter plekke zou willen maken. Afname garantie  van artikelen is een pre.

OVER LOKAALMONDIAAL
- Lokaalmondiaal maakt documentaires en televisieprogramma’s, geeft de tijdschriften Vice Versa en Join uit, organiseert journalistieke debatten over globalisering en ontwikkelingsvraagstukken en organiseert een training- en uitwisselingsprogramma voor studenten gericht op buitenlands journalistiek. Zie ook: www.lokaalmondiaal.net.

Voor informatie over het talentenpooltraject zie deze link.

AANMELDEN
- Interesse? Stuur dan vóór 19 september je motivatiebrief (maximaal 1 A4’tje) en je CV naar Elleke van Uhm (elleke@lokaalmondiaal.net) met in de onderwerpregel “Sollicitatie Themareis Handel en Ontwikkeling”. Voor meer informatie kun je per mail of telefonisch (026 – 3703177) contact opnemen.

BELANGRIJKE DATA OP EEN RIJ
19 september 2013: deadline inzending sollicitatie;
20 september 2013: bekendmaking selectie (per e-mail); 24 september 2013: Kick-off bijeenkomst (kennismaking met Beyond Your World, ondertekenen van de contracten, eerste redactievergadering); medio oktober 2 tot 4 dagen bezoek aan Brussel: november 2013 veiligheidstraining, speeddate met journalisten; 23 november tot 7 december reisperiode Afrika; 1-7 december: reisperiode Bali; 12 december 2013: evaluatie en redactievergadering; 7 februari 2014: deadline productiedossier.

LINK 
www.lokaalmondiaal.net

 

Een deel van de verhalen zullen ook in vakblad Vice Versa en/of op Vice Versa online worden gepubliceerd. 

Auteur
Vice Versa

Datum:
17 september 2013
Categorieën: