Aankondiging: 40e Globaliseringslezing

Terwijl wij in Europa de grenzen sluiten voor immigranten, bestaat er tussen China en Afrika een bijna vrij verkeer van personen. Dat lijkt een geweldige stimulans voor de economie. Afrikaanse emigranten kiezen voor het Oosten en laten het Westen links liggen.

Lieve Joris trekt, na jarenlang door Afrika te hebben gereisd, via Dubai naar China. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, duikt zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen. Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten?

De Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid-Afrika – met een magische mix van humor en heldenmoed voeren Lieve Joris’ personages ons een wervelende wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een museum.

Lieve Joris is internationaal bekend als schrijfster van o.a. Terug naar Congo, De poorten van Damascus, Mali blues en Het uur van de rebellen. Haar werk werd bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, de Franse Prix de l’Astrolabe en de Prix Nicolas Bouvier.

Voorafgaand aan de lezing wordt Zwart geld: De toekomst komt uit Afrika, een Tegenlicht documentaire van Pieter van der Houwen getoond, over een groep Nigeriaanse migranten in de Chinese metropool Guangzou.

Discussie onder leiding van Naima Azough met o.a. Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis en migratie te Leiden.

Datum: 2 oktober Aanvang film: 19.00 uur Aanvang lezing en debat: 20.30 uur Toegang: € 13,50 / € 10,00 met korting.

Auteur
Vice Versa

Datum:
02 september 2013