Marit Maij stopt met woordvoerderschap Ontwikkelingssamenwerking – Roelof van Laar wordt nieuwe woordvoerder

Marit Maij heeft per augustus haar woordvoerderschap Ontwikkelingssamenwerking verruild voor de portefeuille Europa. De nieuwe woordvoerder is Roelof van Laar. Dat heeft een PvdA-persvoorlichter vandaag bevestigd.

Marit Maij deed vanaf september 2012 het woordvoerderschap Ontwikkelingssamenwerking. Later kreeg ze daar Asiel en Immigratie bij. Nu neemt ze het woordvoerderschap Europa over van Michiel Servaes, die op zijn beurt Desiree Bonis zal vervangen op Buitenlandse Zaken. Bonis was in juni opgestapt.

Roelof van Laar is de nieuwe woordvoerder OS. Hij zit sinds 14 mei in de Tweede Kamer, waar hij Lea Bouwmeester verving die met zwangerschapsverlof is. Van Laar is geen onbekende voor de ontwikkelingssector. Van 2008 tot 2013 was hij directeur van de ngo ‘Stop Kindermisbruik’. In 2013 was hij korte tijd belast met public affairs bij Fier Fryslân/Centrum Kinderhandel en Mensenhandel.

Van Laar mengde zich daarnaast actief in het ontwikkelingsdebat. Hij is sinds 2010 voorzitter van Nieuw IS, een vereniging van ontwikkelingsorganisaties die naar vernieuwing binnen internationale samenwerking streven. In 2010 schreef hij op Vice Versa online kritisch over het tweede Medefinancieringsstelsel, dat volgens hem te weinig aandacht had voor verjonging en vernieuwing binnen de sector. Ook richtte hij zijn pijlen op de ‘agressieve en platte’ manier waarop ontwikkelingsorganisaties fondsen werven.

Minder dan een jaar geleden stond Van Laar 43e op de kieslijst van de PvdA. Hij werd toen door Vice Versa geïnterviewd en zat vol ambities om de sector te vernieuwen. ‘Ik zou graag in de Tweede Kamer manieren zoeken om kleine organisaties weer de mogelijkheid te geven zich te vestigen in de sector. Door de terugloop van subsidiestromen is het vooral voor deze organisaties erg moeilijk geworden om hulpverlening door te zetten’, vertelde hij. Over de toenmalige bezuinigingen onder staatssecretaris Knapen (CDA) zei hij het volgende: ‘De ontwikkelingssector heeft klap na klap gekregen door de bezuinigingsmaatregelen. Grote organisaties moesten in een rap tempo hun programma’s afbouwen en daarmee zijn hele investeringen in ontwikkelingslanden kapot gemaakt.’

Vanuit Partos reageert directeur Alexander Kohnstamm op de wisseling van de wacht: ‘Ik heb Marit leren kennen als een gedreven en kundige woordvoerder ontwikkelingssamenwerking. In de korte periode dat zij deze portefeuille heeft gehouden, zijn er natuurlijk veel zaken geweest die zij – ook vanwege de aard van de coalitie – niet heeft kunnen realiseren. Anderzijds is lang niet alles wat zij wél bereikt heeft zichtbaar geweest in de Kamer of in de pers. Ik denk dat daarom velen onderschatten wat zij voor elkaar heeft gekregen in een complexe situatie. Ik feliciteer haar van harte met haar nieuwe portefeuille Europa.

De benoeming van Roelof als nieuwe woordvoerder is de zoveelste op rij bij de PvdA. Die snelle wisseling baart wel zorgen over de continuïteit op dit voor een internationaal gericht land en een internationaal gerichte partij zo belangrijke thema. Maar met Roelof zelf kunnen we ons zeker gelukkig prijzen! Hij heeft passie voor de wereldwijde strijd tegen onrecht en armoede, en weet dat het bereiken van echte maatschappelijke verandering een kwestie is van hard werken en een lange adem. Ook hem feliciteer ik dus graag met deze nieuwe taak’, aldus Kohnstamm.

De komende weken tijdens het zomerreces zal Van Laar zich rustig verder in het dossier Ontwikkelingssamenwerking kunnen inwerken, alvorens de Tweede Kamer op 2 september haar reguliere werkzaamheden zal hervatten.

Auteur
Selma Zijlstra

Datum:
07 augustus 2013
Categorieën: